När temat är män – om vänsterns genusordning

december 5, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Anne-Marie Morhed har under veckan gästat två skilda seminarier – ett seminarium i arrangemang av (s) 2000, ett forskningsseminarium om män. Två, till temat vitt skilda konfererenser – men med det gemensamma de väcker en oro över att vänsterns gamla genusordning är på väg att upprepa sig igen.
I förra veckan deltog jag i två arrangemang med intressanta ämnen. Det första var på ABF-huset i Stockholm. Föreningen (s)2000 inbjöd till debatt under rubriken: ”Vart går vänstern? Det andra var en nordisk mansforskningskonferens i Södertälje under rubriken: ”Den gode, den onde, den normale”. Till formen var det kanske två helt olika typer av arrangemang – ett ideellt seminarium respektive en forskningskonferens. Men innehållsligt fanns det beröringspunkter. Temat i bägge arrangemangen var i hög grad män.

Debattdeltagarna i seminariet om vänstern var till förkrossande del män. Det var kanske inte så att kvinnorna helt saknades. I publiken fanns en handfull kvinnor. Ett par yttrade sig. Och i debattpanelen medverkade Karin Svensson Smith. Hon fanns i blickfånget och hade säkert lika många inlägg och repliker som de båda männen: Anders Carlberg och Mats Einarsson. Men hennes inlägg kom väl aldrig riktigt i fokus, trots att hon var alldeles lysande i sina kommentarer till varför vänstern måste förnyas. Huvuddiskussionen blev i stället en uppgörelse mellan män och manliga perspektiv på (v):s partiprogram.

På mansforskningskonferensen var kvinnorna något bättre företrädda. De utgjorde lite mer än hälften av deltagarna men knappast hälften av talarna. Konferensens sk key note speakers var män med ett par undantag. Kvinnorna talade om hushållspraktik och sociala relationer i arbetet. Männen talade mest om maskulinitet och faderskap och betydligt mindre om könens maktrelationer och jämställdhet.

Att en mansforskningskonferens exponerar män och mäns utgångspunkter och perspektiv är väl kanske inte så oväntat. Men varför måste det vara helt omöjligt för män att diskutera politik tillsammans med kvinnor? Varför deltar så få kvinnor när vänsterns framtid diskuteras? Måste det för alltid vara så att män visserligen lyssnar artigt när kvinnor talar men sällan hakar på de samtalsämnen som kvinnor väcker?

Mina appellerande frågor känns kanske som ett återtåg till 1970-talets feministiska kamparena. Men oron stegrar sig inom mig när jag märker att mönstren från förr upprepar sig.
Mäns kroppsspråk avslöjar ett totalt ointresse för det kvinnor vill diskutera. Så var det på ovannämnda vänsterdebatt. Ingen, varken i panelen eller i salen, blev ens provocerad av Svensson Smiths egen berättelse om hur hon blivit nedlåtande behandlad, utestängd och utfryst i skånevänstern därför att hon vågade vara oliktänkande. Jag beklagar att jag inte själv orkade haka på hennes berättelse under mötet. Jag inser bara i efterhand hur viktigt det är att vi lägger in dessa berättelser som motbilder till de nya och annorlunda politiska praktiker som vi vill skapa för framtiden. Jag är glad att Karin Svensson Smith satte behovet av att förändra vänsterns genusordning på dagordningen.

Anne-Marie Morhed

Entry filed under: Veckans krönika.

Partisamlingen Håll käften och jobba på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: