Vad beror vänsterns nedgång på?

december 2, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vad beror vänsterpartiets nedgång på egentligen? Är det som partiföreträdare hävdar: ett resultat av yttre faktorer. Här pekar Henrik Smith från Lund på en något annorlunda ”sanning” där stödet för vänsterpartiet visar en stadigt nedåtgående kurva sedan EU-valet.
Det finns en tendens bland ledande partiföreträdare att skylla Vänsterpartiets låga opinionssiffror på yttre faktorer. För att få en uppfattning om vad som påverkar partiets opinionsstöd har jag sammanställt publicerade partisympatimätningar från samtliga opinionsinstitut (Temo, Sifo, Skop, Demoskop, Ruab, Zapera, SCB, Gallup) (se figur). För att minska effekten av mätfel redovisas rullande medelvärlden, vart och ett innefattande fyra undersökningar.

Det blir tydligt att vissa händelser har haft stor betydelse för partiets utveckling. Gudrun Schymans avgång är ett sådant exempel, Lars Ohlys beslut att kandidera som ordförande ett annat. Det är också tydligt att EU-relaterade val påverkar partiets stöd positivt. Här kan partiet dra fördel av ett utbrett stöd för sin politik.

Vad som också är tydligt är att den nuvarande nedgången i opinionsstöd inte enbart hänför sig till Uppdrag Gransknings program. Snarare förstärkte dessa en pågående trend. Partiet förlorade påtagligt i stöd efter senaste kongressen. Jag har i en tidigare sammanställning i Veckobladet (Vänsterpartiet i Lunds brutalt nedlagda tidning) visat att en liknande effekt inträffade efter kongressen i Växjö, där Gudrun Schymans uppgörelse med kommunismen brutalt chikanerades. EU-valet vände emellertid tillfälligt den negativa trenden efter senaste kongressen (en Sjöstedt-effekt?). Efter EU-valet har partiet backat kontinuerligt, men med en kraftigare effekt efter Uppdrag Granskning.

Är orsaken till detta mönster att väljarna uppfattar partiet som något annat än vad det är? Finns det en uppfattning bland väljare att Vänsterpartiet är ett frihetligt vänstersocialistiskt parti, som kommer på skam när partiets programmatiska hållning exponeras på partikongresser. Det är också märkligt att partiet så dåligt lyckas med att varaktigt exploatera det utbredda missnöjet med EU hos socialdemokratiska väljare. Kanske är partiets dubbelnatur – vänstersocialistiskt till vardags och revolutionärt på kongresser – en av förklaringarna.
Henrik Smith
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Frihet och socialism Partisamlingen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
december 2004
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d bloggare gillar detta: