Vänsterns problem med människan

november 29, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Har vänstern överlåtit åt borgerligheten att tala om människan och individen? Tanken har legat där och grott ett bra tag hos mig och den väcks åter till liv på ett av Vägval vänsters seminarier. Kan det vara så att vänstern blivit bärare av en invand tankemässig struktur som tål att skärskådas? Det frågar sig frilansjournalisten Lars Vikström i sin första krönika här på Vägval Vänster
Är det så att den eviga uppdelningen mellan höger och vänster nödvändigtvis måste gå mellan individ och samhälle? Är det så att marxismen och dess efterföljare utvecklades till en politisk inriktning där människan glömdes bort och att fokus i stället lades på samhälleliga strukturer? Att vänstern överlät till borgerligheten att tala om individen eller människan?
Är det inte så att politiken utgår från människan och hennes behov, att människans frigörelse och utveckling står i centrum? Att vänstern borde tala om individens valmöjligheter eller begränsning på sådana, ifrån ett annat perspektiv är borgerligheten?

Tar allting sin början med Karl Marx? Jag känner mig osäker. Men den unge Marx berör just människan i ett flertal texter, liksom Friedrich Engels, därefter tycks strukturtänkandet och de samhälleligt-ekonomiska modellerna ta överhanden.
I de ekonomisk-filosofiska manuskripten skriver den unge Karl Marx i Paris 1844 om arbetets alienation: ”För det första däri att arbetet är någonting yttre för arbetaren, dvs. det hör inte till hans väsen, och att han därför inte bejakar, utan
förnekar sig i sitt arbete, inte känner sig lycklig utan olycklig, inte utvecklar någon fri och fysisk andlig energi utan förstör sin fysik och ruinerar sin ande.”
Det låter som en tidig definition på det som i dag kallas
utbrändhet. Alienation och främlingskap inför arbetet är centrala begrep hos den unge Karl Marx. Att människan säljer sin arbetskraft till ett arbete som hon själv inte är del av är centralt i resonemanget, men även människans förhållande till konsumtion. Det vi idag kallar för konsumtionssamhället eller flest prylar vinner. Inget av det har något med människans sanna natur att göra enligt samme Marx.

Ett arbete som vi inte känner oss delaktiga i eller varukonsumtion är knappast utvecklande för individen. Människan behöver näring, genom relationer, kultur och andliga upplevelser.
Lennart Kjörling berättar i boken ”Så länge det finns hunger” om de jordlösas rörelse, MST, i Brasilien, om hur man där försöker sätta människan i centrum för sin aktivitet. Om hur viktigt det är att människan genom kultur och tankemässig näring utvecklas. Hur viktigt det är att ett slag lyfta blicken över vardagen. Annars stagnerar kampen. ”Mistican” kallas det för inom MST. Även den tidiga arbetarrörelsen i Sverige insåg det här behovet.

Men något hände tydligen på vägen. Nu är vänstern inte ensam om att förlora sig i strukturer och politiska teknikaliteter. Det tycks vara en allmänt utbredd åkomma hos politiker i det svenska samhället. Att det politiska engagemanget avtar i Sverige, kan möjligtvis till en del ha
något att göra med denna åkomma. Politikerförakt kallas det ofta. Verkligheten talar om minskat röstdeltagande och sjunkande medlemssiffor i partier och ungdomsförbund.

Ett annat, nyligen använt ord är alienation eller främlingskap. Om politiken inte längre berör människan eller är en del av henne så känner hon sig inte som en del av den -det vill säga alienerad. Kanske något för vänstern att tänka på?

Lars Vikström
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Miljöpolitik i väntan på ett nytt genombrott Diskutera demokrati istället!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: