Bristen på aktivism

november 24, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det tog kring 45 år av aktivism innan det bildades ett parti kring Marx tankar här i Sverige. Jag tror tyvärr att min brist på tydlighet har fått Torsten Fredriksson att blanda ihop missnöje med aktivism. Det skriver Jan-Erik Back, Katrineholm, i en reaktion på tidigare inlägg i debatten om ett nytt parti.
Jag är dessutom övertygad om att det är bristen på det tåliga arbete som aktivism innebär, som gjort att den frihetliga delen av V abdikerat eller skuffats ut från inflytandet i partiet. Att pga denna den egna bristen bilda ett nytt parti som i det stora hela endast skiljer sig i den inre organisationsstrukturen, sätter mer på spel än vad man kan vinna. En skillnad i endast nyanser i politik – ett parti mitt emellan V och SAP – befarar jag kommer göra väljaren än mer indifferent till att ta ställning .

För att återgå till aktivismen så är det just den som är sprängkraften i politiken. Ett parti som bildas efter krav inifrån en organisation istället för att vara resultatet av en aktiv folkrörelse i samhället, blir bara en variant av Andy Warhols femton minuter i rampljuset. Ett av V:s största problem är bristen på genuin förankring i en folkrörelse, partiet är i mångt och mycket bara resultatet av en tidigare partisplittring. Därför måste partiet i val efter val appellera snarare till folkets missnöje med den rådande ordningen än en samling kring en gemensam idé. Varken feminism, internationalism, miljö eller socialism är en unik eller ens sammanhållen idé, utan mer en meny med hållpunkter att manövrera mellan.

Frihetligheten är för mig däremot en filosofi ur vilken ett förhållningssätt till livet – och därmed den provkarta på hållpunkter ovan nämnda meny uppvisar – växer fram. Men i mina ögon går det inte att blida ett parti kring den frihetliga filosofin, antingen tänker man i frihetliga banor eller också gör man det inte. Varken du eller samhället blir mer frihetligt bara för att det finns ett parti som är frihetligt till namnet som du kan rösta på. Samhället och du själv blir frihetligt när tanken finns där och när den finns så rör sig hela ”skiten” mot det frihetliga vare sig V eller SAP eller någon annan sitter vid rodret. En levande folkrörelses aktivism reduceras aldrig till att bli de valorganisatörer som dagens partiers enda funktion är. De små stegen tas inte i parlamenten, där springer man bara efter svansen. Samhället förändras istället utanför parlamenten. Miljörörelsen, fredsrörelsen, antiglobaliseringsrörelsen och kampen för allmän och lika rösträtt är alla exempel på aktivism som stått i strid med det parlamenten beslutat och som genom att bli folkrörelser tvingat parlamenten för att hänga med folket ta steg där man förut stått stilla.

Jag diskuterar och filurar gärna kring kärnan i frihetlighet. För mig är kärnan det som bl.a. Noam Chomsky uttrycker, nämligen ryggmärgsreaktionen att alltid stå på den som är i underläges sida. Det är en bra kompass tycker jag. Mycket svårare blir det när jag ska forma tankarna till något slags program. Tron på den enda vägen till Nirvana har prövats av bl.a. kommunister och visats sig värdo. Livet belönar handling eftersom sanningen liksom skönheten bara finns i betraktarens öga. Därför föredrar jag att vara aktiv i de frågor där jag anser att förändring behövs istället för att bilda ett parti kring en massa frågor där jag egentligen inte behöver ha någon åsikt. Jag jobbar t.ex. utan att vara feminist hellre i ett manligt nätverk för att förhindra våld mot kvinnor än att jag som feminist sitter och häckar på ett DS-möte i V för att reda ut om skulden är kollektiv eller individuell. När nätverket är tillräckligt starkt så kommer parlamenten att ta de nödvändiga besluten i frågan. Och på DS-mötet har man då möjligen kommit fram till att det är kaffe. Men sen jävlar kommer man med ett uttalande och ett fint valmanifest!!!

Jan-Erik Back
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vem är det som tänker? Staten måste sluta prioritera ohållbara trafikslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: