Vad behöver göras?

november 21, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Torsten Fredriksson från Farsta har tidigare argumenterat för ett nytt parti till vänster om socialdemokratin. Här, i ett bidrag till rådslagsdiskussionen, går han vidare i sina funderingar över vad som behöver göras.
Vad behöver göras – Bidrag till diskussionen inför rådslaget

Jag är som säkert framgått tidigare, för att ett nytt parti till vänster om SAP bildas. Detta eftersom jag inte tror att Vänsterpartiet kan göra sig fritt från sitt förflutna, sina traditioner och sina inre maktkamper. Det kan bara ett nytt vänsteralternativ göra. Ett parti som inte tar med sig något av det gamla, varken fastigheten på Kungsgatan, personal eller partiorganisation. Det enda vi kan ta med oss är de valda ledamöter som väljer att komma med över och i så fall bör sitta kvar som vildar i respektive valda församlingar och om det går även deras partistöd. Det skapar i viss mån en plattform. Till ett nytt parti kommer annars förhoppningsvis vänstermänniskor söka sig som vill ha något mer demokratiskt och mindre hierarkiskt och centralistiskt än Vänsterpartiet. D.v.s, vi slipper då mycket av det negativa arvegodset, om vi inte själva möjligen riskerar att släpa med oss det in det nya partiet. Men det skall vi väl försöka undvika. Jag håller alltså inte med Janne Back om att inget nytt parti behövs och att den viktigaste politiska kraften är aktivismen. Aktivismen behövs också och är viktig, men den räcker inte som kampform. Den måste kombineras med ett parlamentariskt arbete som möjliggör de små stegen mot målen. Aktivismen tenderar alltid att begära allt nu, och det är både dess styrka och svaghet. Däremot ger jag Janne Back rätt i att VägVal Vänster inte skall ombildas till parti utan kan fortsätta att fylla en funktion som ett brett diskussionsforum för alla vänstermänniskor både om de är parlamentariker och om de är aktivister och vare sig de är medlemmar i ett parti eller inte. Ju fler som söker efter vägar framåt desto större är chansen att hitta fram. Däremot kan VVV vara en plattform för att de som är intresserade av en ny partibildning skall komma i kontakt med varandra.

Ett nytt parti behövs alltså, som jag ser det. Jag har i och för sig inte särskilt positiva upplevelser av partisprängningar och av att partier ”förökar sig genom celldelning”, men valet står för många med mig inte mellan aktivitet och passivitet utan mellan passivitet och ett nytt parti. Peter Erikssons oblyga försök på hemsidan att locka till sig avhoppare ger jag inte mycket för. Jag ser varken miljöpartiet eller SAP som trovärdiga alternativ. Jag tror dessutom att en ny antiauktoritär och demokratisk partibildning till vänster om sossarna skulle ha en chans att lyckas dra till sig väljare både från SAP, V och sofflocket om man sköter sina kort rätt och inte tvekar alltför länge. Ett parti till vänster med demokratiska arbetsformer och möjlighet att utöva inflytande för den enskilde och som samtidigt tar ett ekologiskt ansvar kan nog på sikt bli ett verkligt alternativ till både sossar, borgare och inte minst miljöpartiet. Men denna nya partibildning får inte utveckla till att bli centralistiskt, bokstavstroget, fundamentalistiskt och hierarkiskt med maktansamling i olika kotterier. Avgörande för detta kommer att vara hur stadgarna utformas.

Det kommer att vara viktigt att partiprogrammet inte består av en massa etiketter. En sådan etikett är ”kommunism”, men det behöver väl knappast sägas längre.

En annan etikett är ”socialism”. Inte för att socialism är fel att kämpa för, men vi bör undvika att använda den som en etikett som är självförklarande. Vi måste alltid förklara vad vi konkret vill i handling och vad vi menar med socialism. Vilka är våra prioriteringar och mål och hur ser vägen mot målen ut på kort och på längre sikt? Klarar vi inte att göra detta tydligt lär vi aldrig ens komma i närheten av något mål.

Ytterligare en sådan etikett kan vara ”feminism”. Jag vet att jag trampar på minerad mark nu, men jag tror att vi måste klargöra vad vi menar med feminism och vilka konkreta uttryck denna skall ta sig och inte nöja oss med att klistra upp en etikett. Det kommer säkert att vara en intrikat och möjligen svår uppgift, men inte desto mindre nödvändig. Jag arbetar sedan många år med behandling av ungdomar och bland dessa är feminism ofta närmast ett skällsord, inte minst bland tjejerna. Om man däremot ber dem ta ställning till konkreta feministiska frågor så är bilden betydligt mer positiv. Deras antipati mot feminism har ofta formats av särartsfeminismen och av olika tidningskampanjer som gett dom en negativ uppfattning om feminism. Deras rädsla för avvika från gänget och att ta plats själva samt deras bristande tro på sitt egenvärde spelar också in. Detta har för övrigt gällt även väldigt många av de ungdomar jag kommit i kontakt med som inte går in under kategorin ”problembarn”.

Av detta följer också att det är viktigt att fånga in de unga i det nya partiet. Jag har inget bra svar på hur det ska gå till, men ett svar kommer vi att behöva. Det verkar tunnsått med folk under trettio år, på VVV i vart fall, och vi vet samtidigt att Ung Vänster har haft en enorm genomströmning av medlemmar och att omsättningen inte har berott på att de fallit för något åldersstreck. Det är många som bara är inne och vänder. Några säkert för att UV inte är nog ”radikalt” men säkert ännu fler som inte gillat elitismen och frasradikalismen. Alla mina barn som idag har lämnat partiet resp. UV är i olika grad exempel på detta, inte minst mina två döttrar. Den ena av dem visserligen kanske dock främst efter att ha upplevt spelet bakom kulisserna som ersättare i SörmLandstinget.

Jag tror vidare att en viktig sak är att göra sig av med valberedningarna och deras manipulativa makt och överlåta valet av våra företrädare till väljarna genom alfabetiska listor och presentation/progamförklaringar som görs av de föreslagna kandidaterna själva. Vi bör väl ha någon valnämnd eller vad den nu bör kallas som framställer listor över kandidaterna, skicka ut valsedlar samt samlar ihop och presenterar resultatet av dessa beslutande provval/medlemsomröstningar.
Dessutom bör man nog öppna även för väljarna att vara med och påverka vilka som de vill ge sitt förtroende genom att verka för personval där de kan rangordna alla kandidater på en valsedel, men det kräver i så fall en ändring av vallagarna som kanske inte så många av våra hierarkiska partier är intresserade av.

Det gäller alltså att få till stadgar som så långt som möjligt stävjar kotteriernas makt. Jag vill t.ex. inte behöva uppleva att den demokratiska centralismens ulv ska smyga sig med in i partiet, oavsett vilka fårakläder den klär sig i. Jag tror nämligen att den som söker sig till ett parti gör detta för att hon/han i grunden delar partiets värderingar, men hon/han kan i vissa frågor tycka annorlunda och hävda detta och det måste de få göra, utan partipiskor och krav på att de måste tycka och framför allt rösta i enlighet med partilinjen.
Om någon partiföreträdares åsikter avviker för ofta eller för radikalt från resten av medlemmarnas respektive väljarnas preferenser kan dessa i så fall se till att inte förnya mandatet i nästa provval eller allmänna val.

Exakt hur dessa stadgar ska utformas kommer att vara en oerhört viktig uppgift för presumtiva partibyggare. Om vi inte lyckas få till det kan vi lika gärna lägga oss tillrätta på sofflocket. Men de av oss som är masochistiskt lagda kan ju fortsätta att stånga sig blodiga i Vänsterpartiet eller stånga sig både trötta och blodiga i SAP.

Sen tillkommer naturligtvis den svåra frågan om finansiering av valrörelse o.s.v. Den finns det just nu inget självklart svar på, i vart fall sitter inte jag inne med det svaret.

Torsten Fredriksson
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Befriande läsning En tebjudning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: