En tebjudning

november 21, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Låt tebjduningen 29 januari visa vägen till ett nytt och vägledande vänsterpolitiskt parti. Det skriver Christer Westling i en reaktion på Bo Rothsteins artikel ”Ohlys verkliga problem”.
Bo Rothsteins inlägg här på VVV ger mig direkt anledning till att lyfta fram ett styck av ett svar jag skrev i Sörmlands Nyheter.
För mig är ett brett parti ett som godtar att medlemmarna har en annan uppfattning i enskilda frågor, och som accepterar att medlemmen driver sin uppfattning offentligt. Till den demokratiska nivån lever inte vänsterpartiet upp. Hur jag fick den inställningen är en produkt av många års medlemskap i v och erfarenheterna hur ”avvikare” har behandlats både utåt och inåt. Många av ”avvikarna” har behandlats som förrädare, som paria, förtalats, osynliggjorts osv. Alla har vi erfarenhet av en eller flera medlemmar som har varit positiv antingen till kärnkraft, EU, EMU eller någon annan enskilda fråga och därför av många ansetts som illojala och har mer eller mindre tvingats bort från v.
Några har då sökt sig till andra partier (s i huvudsak) men de flesta har bara i all tysthet och besvikelse dragit sig undan från politiskt engagemang överhuvudtaget. Att Bo Rothstein isolerar frågan till vänsterpartiets demokratisyn är synd men klart förståligt, debatten här handlar om vänsterpartiet. Likväl så berör hans inlägg alla partiers demokratisyn och det är nödvändigt att beakta det i arbete med att skapa en nytt vänsterpolitiskt parti.
I vänsterkonservativa kretsar talar man om borgerlig demokrati och sätter likhetstecken mellan alla uttrycksformer. Vänsterkonservativa inkluderar gärna sossarna i den borgerliga demokratisynen. För att uttrycka det lite milt, allt som inte överensstämmer med den egna synen är borgerlig, även Vägval Vänster och Vänsterdemokraterna. En ny vänsterpolitik har anledning att utveckla demokratiska aspekter som tilltalar grupper som i dag anses tillhöra den socialdemokratisk och borgerliga sfären, något som v inte är kapabelt göra.
De borgerliga partierna eller SAP kommer inte heller vara några föregångare, de har liksom vänsterpartiet sitt arv bevara och leva upp till. Eftersom Bo Rothstein citerar mer eller mindre beryktade personer så ska jag ta mig friheten citera en annan ryktbar person, en revolution ska vara som en tebjudning, lär Marx ha sagt.
Låt tebjudningen den 29/1 visa vägen till en nytt och vägledande vänsterpolitiskt parti.
Christer Westling
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vad behöver göras? En pysventil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: