Gnistor i novembermörker

november 20, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

En första reaktion på Jonas Sjöstedts artikel ”När partiet slutar tänka”, tillika en stillsam betraktelse, kommer här från ett novembermörkt Skåne. Iförd en för årstiden sällsamt uppbygglig tövädsskrud.
”Den som inte ser bakåt och vägrar se framåt, bör se upp.” (T. Danielsson)

Dessa ord är tillämpbara på flera områden för oss som sysslar med politik, inte minst med tanke på vad som händer inom vårt parti idag. Jag har tagit till mig Jonas Sjöstedts ord i hans artikel i senaste Flamman (Nr 46 från 16 november)och särskilt: ”Det är farligt, men lockande, att förenklat sortera in partiets medlemmar i fack och kategorier”.

Som somliga ser det har (v)i å ena sidan revolutionära och ädla idealister som tappert kämpar för ett klasslöst samhälle och som med högburet huvud bär den röda stjärnan som sin kompass. Och å andra sidan har vi en samling medelklassmedelmåttor som krampaktigt håller sig kvar vid sina köttgrytor och gör vad som helst för dessa, utan en tanke på vänsterideal. Köttgrytan i Helsingborg bjuder till exempel på hela 300:- för ett femtimmars sammanträde i fullmäktige. Bland dem har vi också några demoniska typer som smider fraktionstankar under kulna novemberkvällar och som p.g.a. ett otillfredsställt maktbegär vältrar sig i sin bitterhet. I varje fall bemöts vi förtappade så.

Jonas Sjöstedt, som har sin egen beskrivning av de två olika delarna inom partiet, skriver vidare: ”Min poäng är att de bägge strömningarna behöver varandra i ett bra vänsterparti. När de olika strömningarna bryts mot varandra formas politiken på allvar, man kan säga att partiet förmår tänka kollektivt.” Vågar vi inse detta och ta till oss dessa tankar på allvar, kamrater?

Eftersom jag älskar bildspråk kan jag inte låta bli att citera även Lars Ohly´s uttalande i en intervju i tidskriften Från Riksdag och Departement (Nr 33 1 november). ”Man (läs medlemmar i VVV) får inte sätta sig över demokratiskt fattade beslut. Då får vi ett parti där det är svansen som viftar på hunden. Så kan vi inte ha det”. Nej, självfallet inte. Men, man kan ha ett djur med hög svansföring, vilket tyder på stolthet och välmående eller ett djur med en lång svans som hjälper det att få upp farten, i stället för det som (v)i har nu, en hund som springer undan kritisk granskning med öronproppar, med svansen mellan bena eller en hund som rent av håller på att tappa sin yviga svans.

Den 11 november deltog jag i VägValVänster:s möte i Lund. Det kom ca 50 personer, unga och gamla, från olika håll i Skåne, partianslutna eller sympatisörer och diskuterade partiets gamla och nya historia, framtidsvisioner och ungdomsarbetslöshet för att ta några exempel. Jag kom hem uppbyggd. Det var roligt att diskutera till ärtsoppan och mackan. Ingen behövde känna skuld eller skam för att han eller hon vågade testa olika idéer, även de som inte alltid var så rumsrena eller var rent av tossiga. Ingen blev tillrättavisad heller för sin bristande mötes- eller stadgekunskap. Ingen kallades för förrädare. Ingen tuktades för sitt engagemang. Man togs på allvar även om alla inte alltid kunde hålla med det som sades. Och framför allt, hör och häpna, vi hade roligt. Vi vågade tala med varandra, vi talade inte till eller bredvid varandra. Politiken är livet och kärlek. Den känslan, som har varit min ledstjärna i det partipolitiska engagemanget i många år, har jag av någon anledning tappat bort under de senaste 1-2 åren i partiet. Lusten att kämpa hårt för någonting och inte jämt och ständigt kämpa mot, kom tillbaka.

Så åter till Jonas artikel i Flamman: ”Det är dags att börja tänka igen. Då krävs det att man medvetet ger plats för minoriteter och andra åsikter”. Med dessa mycket kloka ord och en framtids optimism, trots allt, vill jag avsluta mina okammade novembertankar.

Anna-Maria Myszka-Gustafsson
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Riktiga socialister vill ha makt Eldsjälarnas låga släcks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: