Två aspekter av ett nytt parti

november 19, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Christer Westling, vänsterdemokrat från Gnesta, lyfter i Rådslagsdebatten fram två aspekter på varför ett nytt parti behövs. En diskussion som rör både interndemokratiska problem och möjligheterna att attrahera väljarnas intresse.
Ett modernt vänsterpolitiskt parti måste skapa ett helt nytt sätt att arbeta, ett demokratiskt arbetssätt. Hur skapas då ett demokratiskt arbetssätt?

Ett medel för det är att medlemmarna ska välja och utse kandidater genom val med valsedel direkt till olika uppdrag, antingen via post, elektroniskt eller direkt i valurna. Överhuvudtaget ska inga personval genomföras via ombud eller liknade lösningar
Kandidaterna till de olika valen ska ej heller värderas, bedömas och sorteras av en valberedning, det är medlemmarnas egen suveräna bedömning som ska fälla avgörandet.
Valberedningar har alltför ofta var den institution som olika grupperingar har försökt ta kontroll över för att styra de kommande val med genom att bestämma valsedelns utformning. Antingen för att gynna den egna politiska linjen eller kamratkretsen och ibland sammanfaller båda intentionerna.
För att stärka interndemokratin har medlemmen rättigheten att gradera/numrera sin valsedel helt efter eget tycke.
Valberedningens funktion blir att endast administrera val, för enkelheten och tydlighetens skull så kallas funktionen valförrättare hädanefter.

Med ett förändrat arbetssätt och transparant interndemokrati ökar förutsättningen för var enskild medlem att bli hörd och synlig. De politiska frågorna oavsett om det är miljö-, köns-, klassrelaterade o.s.v. behöver inte längre att förankras av en litet elitskikt.
Frågorna som drivs av medlemmen/medborgaren för att fördjupa samhällstillhörigheten är den verkliga tillgången och styrkan.
Ett modernt vänsterpolitiskt parti måste våga lämna det kända bakom sig för att kunna bli en kraft att räkna med. Ställa sig frågan, är det en partiledare, ordförande eller språkrör som vi behöver. Är det något annat som vi inte ser i dag som vi egentligen behöver.
Vilken partistruktur är det som sökes, kan ett federativt vänsterpolitiskt parti var ett bra alternativ?

Hur ser förutsättningarna för ett nytt riksparti? Delvis kan vi genom att avläsa den senaste tidens politiska turbulens i väljarsympatier se vilka möjligheter som finns.
Kurvan för v är brant nedåt och fortsätter det i ett par mätningar till i de olika opinionsinstituten, så är det snart bara en liten kärna kvar plus de som inte kan tänka sig att rösta på sossarna alls.
Min uppfattning är att den verkliga kärnan är inte större än högst 1 ½ %, alltså de som enbart kan tänka sig rösta på ett parti med kommunistiskt bakgrund.
Reellt så kommer inte det nuvarande ledargarnityr kunna återta det förlorade förtroendet och inflytandet som hade byggs upp under lång tid.
Även tidigare utbrytningar ger en viss fingervisning, genom att utbrytarna alltid har gått till den ”rätta” kommunismen. De har varit i storleken ca 1-1½ % och blivit marginaliserade.
Den här konflikten skiljer sig därmed från de tidigare genom att i dag är det ovan beskrivna politiska grupp, även om personerna i dag är inte desamma som då, som har kontrollen .
Enligt min uppfattning så är det en fördel för vänsterpolitiken om de behåller v.

Som jag ser det så kan ett nytt vänsterpolitiskt riksparti attrahera en mycket stor grupp väljare som inte vill ha något att göra med den lilla gruppen. Ett nytt vänsterpolitiskt parti har inte heller någon historisk belastning, inga lik i garderoben. Ingen tung liturgi.

Det var två aspekter på varför ett nytt parti behövs, det finns många fler. Men om vi ska få demokratiska partier så är stadgarna det viktigaste instrumentet och det var därför ja la tonvikten på medlemmarnas roll funktion i början.
Det jag har sett här på VVV:s hemsida är att många har tankar och idéer om både v och ett nytt vänsterpolitiskt parti. Vi bör beakta att partiet är inget självändamål utan politiken. Med betraktelse på det sista, ett antal personer har fått höra att de skadar partiet. Vad betyder det egentligen?

Christer Westling
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

En socialist kan inte gärna vara kommunist Riktiga socialister vill ha makt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,894 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: