Tyvärr är vi inte så många i denna kamp!

november 14, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Om vi ska förstå vad som håller liv i diskriminering och rasism måste vi förstå helheten och de bakomliggande orsakerna. Så att inte det som en gång skett, sker igen. Det skriver Zargam Asadi, kommunalråd för miljöpartiet i Örebro. Och efterlyser fler i kampen mot diskriminering, rasism och främlingsfientlighet.
”Om det fanns mekanismer i början på 1900-talet som ledde till förintelsen i Europa, finns det inget som säger att dem inte existerar idag och att det inte kan hända igen.”, skriver den världskände sociologen Zigmund Bauman i sin bok om förintelsen och Auschwitz.

Det är oerhört viktigt att vi synliggör dessa mekanismer. Vårt arbete i Örebro kommun mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering har haft fokus just på att synliggöra bakomliggande mekanismer och problematikens komplexitet. Vi har nått vissa resultat, som förhoppningsvis används som verktyg för att angripa dom strukturer och privilegier som skapar och vidmakthåller problemets vidd.

Diskriminering är bekräftad sedan lång tid tillbaka för människor med annan etnisk bakgrund än majoriteten inom en nation eller region. På senare tid har det även kommit att gälla kvinnor och homosexuella. Problemet med en sådan definition av diskriminering är att man dels fokuserar på olika grupper, dels avskiljer diskriminering från rasismen och bortser från styrande strukturer. Resultatet blir tandlösa åtgärder som är mer plåster på såren än kirurgisk handling. För att ge några exempel, om det räckte med varannan damernas eller rekrytering så skulle alla familjer vara jämställda eller folk med annat modersmål, inte minst inom lågavlönade yrken skulle känna större samhörighet med samhället.

Om vi skall förstå vad det är som håller liv i diskriminering och rasismen måste vi förstå helheten och de bakomliggande orsakerna. Integrationsverket använder termen ”rasialiserade privilegier” för att beskriva en viktig del av den strukturella rasismen och diskrimineringen. Ordet är krångligt men ger en viktig ledtråd till de – för många personer – osynliga murar som skapar diskriminering och gör integration mycket svår. Ta t.ex. Det sociala försäkringssystemet som är byggt för alla som förvärvsarbetat och bott länge i landet. Den som av olika skäl har svårt att komma in på arbetsmarknaden har svårt att få ett bra fungerande socialt nätverk, blir hårt drabbad vid sjukdom eller invaliditet, och får en mycket svag ställning som pensionär. Ett mycket bra system om man vill uppmuntra känslan av utanförskap!

Vårt fokus i Örebro är att se på diskrimineringen som en integrerad del i det svenska samhället. Rasismen är inte ett gäng skinheads i bombarjackor på torget eller en företagsledare som diskriminerar personer med annat modersmål än svenska.
Rasismen är en del i den världsbilden som har accepterat det patriarkala normsystemet och anammat de värdesystem som skapades av kolonialismen för att legitimera det förtryck som har utövats på olika kontinenter. Alltså den västerländska rasismen är en del av det västerländska tänkandet som har patriarkatets och kolonialismens värdesystem som en integrerad del i sig. Tilläggas bör att den teknologiska utvecklingen har förstärkt detta tänkande genom att se sig som mer kapabla än andra. För oss hänger kampen mot diskriminering, rasism och främlingsfientlighet ihop och det är en oerhört viktig strid som vi skall ta.

Tyvärr är vi inte så många i denna kamp, men vi fortsätter. Hänger du med?

Zargam Asadi

Entry filed under: Demokratiutveckling.

Det verkliga problemet för Ohly En tickande bomb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: