En tickande bomb

november 14, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vänsterns kris kan bara räddas av en ny idédebatt, skriver Olle Sahlström, Mikael Löfgren och Anders Ehnmark. Som medlemmar i föreningen, men inte i en partifraktion, ser de i Vägval Vänster möjligheterna att ge liv åt den idédebatt som förtvinar i de politiska partierna.
Fraktioner, hemliga planer, falanger…. Mediabilden av ett ideologiskt krig och ett drama som när som helst ska nå sin upplösning. Kommer Vänsterpartiet att spricka? Är det vid rådslaget i januari som Vägval Vänster bryter sig ur och bildar nytt parti? Spänningen stiger, intrigen förtätas.
Bortom de braskande rubrikerna, de oförsonliga uppropen, taktiken och maktspelet, tickar ideologiska konflikter inte bara i vänsterpartiet, utan inom hela den politiska vänstern, inklusive socialdemokrati och arbetarrörelse.

Varken Vänsterparti eller Socialdemokrati förmår härbärgera eller verka för en fri och öppen idédebatt kring vänsterns framtidsfrågor. Båda partierna intar gång efter annan spagatliknande positioner i försöken att hjälpligt överbrygga oförenliga ståndpunkter.
I Vänsterpartiet ser vi det i oförmågan att fritt och öppet diskutera kommunismens förhållande till politisk demokrati. Och i socialdemokratin i frågor om EU, välfärdens organisering och i tystnaden om ekonomisk demokrati.
Så ersätter och undantränger röstmaximering, missbrukad partilojalitet och interna maktstrider den fria idédebatten. Vi ser konsekvenserna i form av politisk viljelöshet och ideologisk otydlighet. Och vi ser dem i form av en växande passivitet och vanmakt inom både vänster och socialdemokrati.

Vi är medlemmar i Vägval Vänster, men inte i Vänsterpartiet. Vi är inte med i en partifraktion, utan i en partipolitisk obunden debattförening som vänder sig till både socialdemokrater, vänsterpartister, partilösa, feminister och vänsterliberaler.
Vi tror och hoppas att Vägval Vänster tillsammans med andra kan bidra till att ge liv åt den idédebatt som förtvinar i de politiska partierna, en debatt som skapar ett partiöverskridande ideologiskt samtal och som dessutom motverkar en framväxande sekterism och oförsonlighet.

En sådan debatt menar vi bör rymma frågor om den frihetliga socialismen nya former; Hur ser den frihetliga föreningen av socialism, feminism, ekologi och internationalism ut? En sådan debatt bör lyfta fram frågor om hur den patriarkala maktordningen ska brytas, den ekologiska hållbarhetens förenlighet med en okritisk syn på tillväxt, formerna för ekonomisk demokrati, synen på nationen, globaliseringen, kraven på en rättvis världsordning och EU:s roll; vad ska staten äga? Var går gränsen för politikens respektive marknadens domäner? Hur ser en anti-patriarkal politik och organisering ut? Vilken roll bör fackföreningarnas pensionsfonder spela? Hur ska motmakter byggas till det internationella kapitalet? Vad ska EU göra?

Och hur ska vänstern organisera sig, nationellt i Europa och globalt? Hur kan den leva sin utopi genom sättet att vara och organisera sig? Det traditionella partiet som form behöver sannolikt omprövas och förändras mot en mer en mer öppen och demokratisk struktur. Ska det moderna vänsterpartiet utvecklas mer mot att vara en federation och bland annat låta sig inspireras av global rättviserörelse sätt att organisera sig?
Frågor som dessa kan tyckas självklara inom vilket parti som helst på vänsterkanten. Att de inte i högre grad diskuteras och bryts mot varandra är ett symptom på den idétorka och politiska förlamning som råder.

Vi tror och hoppas att Vägval Vänster tillsammans med andra, kan spela en viktig roll i den framtidsdebatten.

Olle Sahlström, Mikael Löfgren och Anders Ehnmark
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Tyvärr är vi inte så många i denna kamp! Frihetligheten är en folkbildningsrörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: