Det verkliga problemet för Ohly

november 13, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Skall vänsterpartiet göra något åt sina verkliga problem, väntar en mer djupgående debatt än de flesta Ohlykritiska vänsterpartister har tänkt sig. Det skriver professorn i statsvetenskap, Bo Rothstein, i en artikel som tidigare publicerats i Göteborgs-Posten.
Vad är egentligen problemet för Lars Ohly? Knappast att han kallar sig kommunist, ity han bedyrar att hans kommunism handlar om ett frihetsideal – det klasslösa samhället. Inte heller att han och partiet haft kontakter med diverse odemokratiska regimer – låt mig påminna om att både socialdemokrater och de borgerliga fortsatte pumpa in biståndsmedel till Robert Mugabes regim efter det att man hade otvetydiga bevis för att han bedrev masslakt på den egna befolkningen.

Det är med andra ord inte etiketten kommunism eller den rätt solkiga historien som är vänsterpartiets problem. Svårigheterna går djupare än så och handlar om partiets grundläggande demokratisyn. Man är nog demokrater, men utav en som det visat sig rätt besvärlig sort. Den demokratisyn som man bekänner sig till går vanligen under beteckningen utilitarism. I korthet går denna politiska filosofi ut på att folkmajoritetens vilja skall gälla oinskränkt, vilket betyder att det som majoriteten anser vara till sin nytta också skall genomföras. Problemet med denna demokratisyn är att den visat sig kunna medföra svåra kränkningar av enskilda individernas rättigheter. Det kan handla om allt från att som Ohly har gjort visa förståelse för inskränkandet yttrandefriheten till den typ av förföljelse av etniska minoriteter som vi sett så talrika exempel på.

Det finns i den kommunistiska retoriken en hel del vanligt förekommande uttryck för denna tankegång. Till exempel: ”Skall man göra omelett, måste man knäcka ägg”. Eller ”revolutionen är ingen tebjudning”. Alternativt, ”Castro (eller Stalin eller Lenin…) gjorde kanske 30 procent fel men 70 procent rätt”. Med uttryck som dessa vill man ha sagt att om något är till nytta för majoritetens (alternativt arbetarklassens) intresse, måste man vara beredd att offra en del enskilda individers rättigheter.

Sedan början på 1970-talet har den utilitaristiska syner på demokratin kommit att starkt kritiseras av en mera rättighetsorienterad filosofi där några av de mest betydande tänkarna varit John Rawls, Susan Moller Okin, Brian Barry och Ronald Dworkin. De har alla på olika sätt hävdat att demokratin måste innefatta individuella rättigheter som en aldrig så stor majoritet utav aldrig så goda nyttoresonemang får tillåtas kränka. Intressant nog har den empiriska demokratiforskning börjat komma med resultat som stöder denna tankegång. När länder demokratiseras så föregår tidsmässigt ofta etablerandet av respekten för medborgerliga rättigheter genomförandet av allmänna val.

Denna utveckling inom den moderna demokratiforskningen verkar ha gått vänsterpartiet förbi – i sina officiella dokument använder man fortfarande det nedsättande begreppet ”formella” om de centrala medborgerliga rättigheterna, med vilket skall förstås att de egentligen inte har någon stor betydelse. Eller som det står i partiets program: ”Demokratin är mer än allmän rösträtt och formella friheter – den måste göras till folkets makt över samhället”. Även i sin konkreta politik visar det sig att man saknar förståelse för individernas rättigheter. Övergripande politiska mål som ökad jämställdhet eller etnisk mångfald får t ex legitimera olika former av kvotering, något som innebär att man kränker enskilda medborgares rätt till likabehandling och likhet inför lagen. Om vänsterpartiet skall göra något åt sina problem, väntar nog en mera djupgående debatt än vad de flesta Ohlykritiska vänsterpartister nog tänkt sig.

Bo Rothstein
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Tror vi på den egna politiken? Tyvärr är vi inte så många i denna kamp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: