Vi har en konkurrensfördel i demokratiseringen österut

november 11, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Stefan Hellman från Mellerud svarar på Tommy Hedenstedt artikel om ”Det glömda kriget”. Och ser ett ökat intresse för demokratiseringen av de forna öststaterna.
Jag har alltsedan sommaren 2003 varit Vitrysslandsaktivist. Under den perioden har jag via Vänsterpress, Vägval Vänsters hemsida samt åtskilliga kontakter med partihögkvarteret i Stockholm försökt att få Vänsterpartiet att engagera sig mer i demokratiseringen av framför allt Vitryssland. Därför var det glädjande att partiledare Lars Ohly ägnade ett av sina senaste ”Lasse har ordet” åt folkomröstningen och parlamentsvalet i Vitryssland. Glädjande var också Tommy Hedenstedts artikel om det glömda kriget i Tjetjenien. Det visar att intresset för demokratiseringen och transitionen i de forna öststaterna håller på att öka.

När C H Hermansson nyligen skrev att Vänsterpartiet och dess föregångares brytning med Sovjetunionen knappast kunde ha kommit efter Stalins död och under Gorbatjovs omvandlingsår hade han en poäng. Vi kunde ju inte gärna vara trogna bundsförvanter under järnåren och sen bryta när utvecklingen såg ut att gå och rätt håll. Det ger vänstern desto större skäl att agera i dessa dagar när den demokratiska utvecklingen i österled ser ut att förlora sitt fotfästet.

Lukasjenko och den nyligen av internationella samfundet underkända folkomröstningen är tecken på att tumskruvarna dras åt i Vitryssland. EU ser ut att få en fullfjädrad diktatur som närmaste granne. En Lukasjenko-light förväntas också Putin göra. Han besitter redan den kvalificerade majoritet som behövs i duman för att ändra konstitutionen så att jämväl han, åtminstone i teorin, kan bli president på livstid. I Centralasien är det få länder som uppfyller demokratins krav och Ukraina står inför ett ödesval den kommande veckan.

Det känns som Vänsterpartiet har en konkurrensfördel när det gäller demokratiseringen i österled. Liberala ungdomsförbundets drive demokratiturism känns på något sätt mer riktat mot att ”sätta dit” vänsterfalangen med ett kommunistiskt förflutet än på att verkligen åstadkomma en verklig förändring i de länder de säger sig vilja demokratisera. Ett vänsterengagemang för demokratiseringsarbetet i österled skulle kännas mer seriöst och säkert uppfattas av Janne Josefsson-diggarna som att Vänsterpartiet verkligen kastat ut sina lik i garderoben.

Stefan Hellman
Annonser

Entry filed under: Demokratiutveckling.

Nu är det hög tid att bilda ett nytt frihetligt vänsterparti! Nya tider kräver nya metoder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: