Splittringar och skiljelinjer

november 8, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Visst är det svårt att förstå vad som gör att de amerikanska väljarna röstar på Bush för fyra år till. Eller varför centern är för EU. För att inte tala om varför vänsterpartiet återigen berörs av interna strider. Politik skapas av människor givet vissa förutsättningar. Men politik är inte determinerad och den är inte förutsägbar. Inte heller människan är determinerad eller förutsägbar, skriver Marie Demker i sin krönika.
För att förstå varför politiken blir som den blir och hur det kommer sig att människor kan mobiliseras för och emot partier och kandidater så måste vi undersöka det som kallas politikens skiljelinjer. När politiska ordningar byggts upp har de med sig ett rejält bagage av kulturella, religiösa och sociala beteenden och idéer. I bygget av den politiska ordningen kommer vissa materiella förutsättningar att gynna vissa typer av föreställningar medan andra kommer att tryckas tillbaka. I andra fall kommer föreställningar att möjliggöra eller förhindra att de materiella förutsättningarna uppstår eller förändras. Detta intrikata samspel ger upphov till sociala och politiska skiljelinjer som är unika för varje politisk ordning.

I Europa har vi haft en lång gemensam historia – och alla länder som har berörts av den europeiska civilisationen har också påverkats av denna europeiska gemensamma historia. Gemensamma erfarenheter skapar också likheter i förutsättningar när den politiska ordningen byggs upp. I Europa, och delvis i Nordamerika, kan vi se fyra djupa skiljelinjer som haft stor betydelse för hur samhällen ser ut idag: centrum-periferi, kyrka-stat, urbant-agrart och arbete-kapital. De första två skiljelinjerna handlar om motsättningar som uppstått i själva skapandet av nationalstaten, de sistnämnda två handlar om motsättningar som uppstått i samband med den industriella utvecklingen. I Sverige har skiljelinjen arbete-kapital varit den allra starkaste och den kallas i dagligt tal för vänster-höger-skalan. Men också de andra skiljelinjerna har haft betydelse för svensk politik. Vi har ett kristdemokratiskt parti som uppstått ur ett försök att försvara religiösa värden mot en sekulariserande stat, vi har ett centerparti som uppstått ur böndernas försvar för sin agrara ekonomi som hotades av städernas handel och industri och vi har flera små lokala partier som uppstått ur ett försvar för den egna bygdens inflytande som hotas av centralism och Stockholmsfixering.

Att se politiken enbart som t ex klasskamp eller som imperialistisk utsugning av främmande länder blir både enögt och enfaldigt. Politik är mycket mer mångfacetterat än så. Och människan är framför allt mycket större än så. Hennes behov sträcker sig ut på alla skalor, från det existentiella frågandet efter vadan och varthän till de vardagliga frågorna om hur pengarna skall räcka till gröten på frukostbordet. En syn på politiken som förnekar människan denna hennes inneboende storhet kommer också att reducera henne till en målrationell robot vars enda intresse är att främja sin egoism och tjäna så mycket pengar som möjligt eller skapa sig så mycket njutning som möjligt.

Politiken har inte bara en skiljelinje och människan har inte bara ett behov. Människor kan mobiliseras för värden de tror på. Att dessa värden har förankring i såväl skiljelinjer som de existentiella frågorna är ett minimikrav för att politiken ska bli varaktig. Människor kan förändra och förändras. Politiska mönster ligger inte fastfrusna. Det är i det ljuset vi kan förklara varför USA valt om George W Bush, centern är för EU och vänsterpartiet går igenom en politisk kris.

Amerikanska väljare är inte dumma. De röstade för stabilitet i en krigssituation och för försvaret av amerikanska värden eftersom de upplever dem hotade från såväl islamsk fundamentalism som europeisk liberalism. Centerpartiet är inte oförmöget att se EU som ett hot mot jordbruket. Men de tror att lokala samhällen kan utvecklas bättre om centralmakten flyttas längre bort än till Stockholm. Centern uppfattar sig ha mycket gemensamt med andra europeiska landsbygdsbor som också kämpar för ökad makt åt den egna regionen. I det arbetet är det lättare att ha en federal ordning än en centralistisk nationalstat blir centerns slutsats. Och vänsterpartiet då? Inte heller där är förklaringen att de som kallar sig kommunister är så dumma att de inte begriper vilka konsekvenser det får. Vi ser dem som önskar gå den reformistiska vägen och dem som säger ja till en kraftfullare samhällsomstörtning. Vi ser dem som tror på pragmatism och dem som inte vill sälja sig alls eller i så fall riktigt dyrt. Vi ser dem som håller fast vid traditionen och dem som vill se något nytt. Vi ser dem som målar upp en hotbild av dagens värld och dem som tror att världen idag är bra mycket bättre än förr. Vi ser dem som tror på samtal och dialog men vi ser också dem som tror på hårt-mot-hårt och klarspråk. Olika medel och olika argument för att främja politiska värden. Endast argumenten och debatten kan avgöra vad som fungerar och inte fungerar. Till syvend og sidst handlar det om vilket inflytande på människors vardag politiken faktiskt får.

Men motsättningarna i vänsterpartiet just nu riskerar att låsa fast människor i fixa positioner och frysa fast grupper i konflikter ingen tjänar på. Låt oss istället se att alla samhällen är fyllda av motsägelsefulla skiljelinjer och människor fyllda av heterogena värderingar. Dagens samhälle är inte kalla krigets men heller inte ondskans imperium. En öppen, stark och frihetlig vänster med rötterna i upplysningens förnuftstro och kristen humanism har en framtid. En dogmatisk, splittrad och sluten vänster med rötter i 1800-talets tyska idealism och östeuropeisk auktoritär tradition har det inte.

Marie Demker

Entry filed under: Veckans krönika.

Smakprov på debattklimat Det glömda kriget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: