Pensionsgrundande studier

november 8, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Christer Westling, vänsterdemokrat i Gnesta, undrar om människor av idag verkligen måste arbeta mera. Är det inte studier som krävs. Studier som till viss del rimligen borde vara pensiongrundande.
Mycket ofta sägs det från framför allt borgerligheten och näringslivet men även av socialdemokratin; vi måste jobba mera. Uttalandet från dem visar på en insiktslöshet som är upprörande. Dagens arbetsliv kräver studier och ibland riktigt omfattande sådana.

Arbetslivet ställer också stora krav på rörlighet hos de anställda, bland annat genom att arbetsplatsen allt mer ligger en bra bit från bostaden. Resorna till och från arbete har förändrats också, förr kunde en arbetstagare i hög grad både gå eller cykla till arbetet inom ett rimligt tidsintervall. I dag är det allt färre som kan gå tvärs över gatan för att komma till sin arbetsplats. Det är tidsödande resor med tåg, bil, buss eller annat kollektivt färdmedel och det kan ta både 2 och 3 timmar om dagen som gäller för många. Att kvinnorna reser mer kollektivt än män och kan därför riktigt långa arbetsdagar och därför påverkar förmodligen de kvinnliga sjuktfrånvaron negativt.

De två faktorerna är de facto av stor betydelse för vårt långa arbetsliv. Att studietiden och restiden är obetald tid gör dem inte mindre nödvändiga för arbetsgivarna, snarare ett nödvändigt inslag i företagen för att de ska kunna behålla både verksamheten och vinsten.
För att uppfylla arbetsmarknadens krav på kunnig och kompetent personal tendrar utbildningarna till att bli allt mer omfattande och längre.

Därför är det kanske till och med rimligt att en del av studietiden är pensionsgrundande för att trygga ålderdomen.
Genom att utelämna studier och resornas andel av den beräknade livsarbetstiden som människan har skapas ett intryck av att svenska folket arbetsovilliga och oföretagsamma.
Om studier, resor till och från arbetet inberäknas i den totala mängden arbetstimmar en människa åstadkommer under sitt liv, då kan vår sammanlagda livstidsarbetsinsats vara mellan 30 – 40 % större än vad som redovisas offentligt idag. Är vi arbetsovilliga och oföretagsamma?

Christer Westling

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

Slutreplik Inbjudan till Vägval Vänsters Riksting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: