Det glömda kriget

november 8, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Tommy Hedenstedt efterlyser debatt och reaktion mot ett bortglömt krig – Tjetjenien.
Och undrar varför ett så brutalt krig inte väcker fredsrörelser och mobilisering av folkliga protester. Som så ofta är fallet då USA är den ena stridande parten.
Sedan 4 år tillbaka pågår ett brutalt krig i Europa, det är inget krig som kanske hela tiden förs på slagfälten, men det är ett krig som ständigt pågår mot en civilbefolkning.
Den angripande makten är inte USA utan Ryssland.

Det har väl alltid varit så i historien att alla krig som USA för har alltid väckt fredrörelser och det har varit lätt att mobilisera stora delar av befolkningen i protesterna. Jag ser inget fel i det, men nu är det ju så att övergrepp sker i många andra konflikter där inte USA är den ena parten.
En sådan konflikt som ständigt pågår och har gjort det sedan 1999 är i Tjetjenien.
Varför är det då så tyst om detta krig, ett krig vars brutalitet man inte kan föreställa i om. Varför reagerar inte FN, EU Sverige?

Jag har arbetat ett bra tag med att försöka väcka denna fråga, men det är alltid som att köra huvudet i väggen. Har också fått kommentarer som att, ” jamen Tjetjenien är ju en del av Ryssland, det kan inte världssamfundet lägga sig i”. Jag tror inte tjetjenerna ser så på den saken.

Ingen riktig demokratisk ledare skulle tillåta att det begås sådana övergrepp som sker i Tjetjenien. Sen må Tjetjenien vara en del av Ryssland. Om detta fortsätter kommer det till slut att leda till att det enda sättet att lösa konflikten blir att Tjetjenien blir självständigt. Vem vill leva under en president som begår brutala övergrepp. Och med det finns risken att hela Ryssland faller samman. Vad det hela slutar med då vet ingen. Det bästa vore att Ryssland en gång för alla blir en riktig demokrati, att det kommunistiska arvet en gång för alla kastas av. För även om kommunismen är avskaffad formellt, så är många av de styrande i Ryssland fostrade under kommunismen. Att lösa konflikter med våld var utbrett under kommunismen och de takterna finns fortfarande kvar. Att det spills blod får man räkna med, ”staten måste försvaras”. Så, sätt press på Putin. Hans handlande är mer en diktators handlande än en demokrats. Han har sett till att stänga de fria massmedierna. De fria TV-stationer som fanns förut har han sett till att stänga, lika så med den fria pressen. För mig låter det inte som demokrati. Så ska Ryssland någon gång bli medlem i EU (vilket jag tror blir omöjligt) så måste landet genomgå revolutionerande förändringar.

Vi måste stödja de krafter som verkar för demokrati varhelst i världen den kampen pågår. I Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Kuba, Burma.
Vi måste stödja de krafter i Mellanöstern, både på den palestinska sidan som den israeliska, som vill ha försoning och fred. Palestinierna har rätt till ett eget hemland liksom Israel har rätt att finnas inom erkända gränser.

I denna konflikt liksom Tjetjenien-konflikten vill jag se att EU flyttar fram sina positioner. Vi ska inte låta USA spela ensam på arenan.

Tommy Hedenstedt
Annonser

Entry filed under: Global rättvisa.

Splittringar och skiljelinjer Slutreplik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: