Ohlys kvarnsten blir partiets

november 6, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Ursäkter räcker inte. Lars Ohly har valt att bära en kvarnsten runt sin hals. Nu måste han våga utmana de traditionella krafterna. Att tränga ut Vägval Vänster vore katastrofalt för partiet, skriver Jonas Sjöstedt i en artikel som tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.
Murens fall blev en befrielse för vpk. Partiet bytte namn och program, rotade lite i den solkiga delen av den egna historien och gick vidare. Omställningen gick lätt, kanske för lätt.
Gudrun Schyman ledde partiet i stora valframgångar, nya medlemmar strömmade till. De flesta av de medlemmar som kom under 90-talet identifierade sig bara med det dåvarande partiet, inte med de olika historiska strömningarna.
För många av dem, kanske en majoritet av dagens vänsterpartister, var säkert SVT:s reportage en tuff lektion i partihistoria. Med rätta känner de ofta att de inte är ansvariga för tidigare misstag.

I grunden fortsatte partiet ändå att vara en allians av olika strömningar. Alla var inte lika glada över Gudruns feminism, antiauktoritära stil, pragmatiska dagspolitik och odogmatiska hållning till ideologin.

Bland dem fanns också några som fortfarande förknippade sig med det kommunistiska arvet.
På kongressen 2004 valdes Lars Ohly till partiordförande. I medierna framställs det ibland som ett steg
bakåt, en nyorientering av partiets grundläggande politik. Så enkelt är det inte.
Såväl Lars Ohly som andra i dagens partiledning har varit med, tillsammans med Gudrun Schyman och andra, och lett partiet under många år. Skillnaderna i åsikter i dagspolitiken har ofta varit små. Ingen vill eller kan rulla utvecklingen tillbaka till det gamla.

Sprängkraften i det som skedde på kongressen 2004 ligger främst på andra plan, i den historiska identiteten och i hur valet av Ohly uppfattas i och utanför partiet. Den ligger möjligen också i synen på framtiden för partiet.

Som partiordförande företräder man partiet, inte sig själv. Om en partiordförande kallar sig det ena eller andra så påverkar det hela partiet. När Lars Ohly väljer att gå omkring med den personliga kvarnstenen kommunism runt halsen så blir det hela partiets kvarnsten. Detta oavsett hur man förklarar varför man valt att bära den, bara det att riksdagsdebatterna får ägnas åt just det är en del av problemet.

Den avgörande frågan nu är visionen
om framtiden. Gudrun Schyman och CH Hermansson är väsensskilda som politiska personligheter, men bägge hade de klara bilder av vart de ville utveckla partiet, och de drev på den utvecklingen så gott de förmådde.

Vart den nuvarande partiledningen vill gå är oklart. Den har hittills varit försiktig, hållit sig till säkra kort och redan formulerad politik.

Det är förståeligt med tanke på den turbulenta tid partiet har gått igenom, men det håller inte för framtiden.
Det är lockande för ett vänsterparti att formulera sig främst som en antites till kapitalismens brister. Man blir duktig på att vara emot och fördöma, men sämre på att föreslå och förändra. Det håller ett tag, men inte i längden.
I stället avgör då partiets förmåga att formulera en egen vision och politik, och en tydlig idé av sin egen roll. Partiledningens förmåga till detta blir sannolikt avgörande för partiets närmaste utveckling.

I dagspolitikens sakfrågor har dagens partiledning inte ändrat kurs. Men det var de traditionella delarna av
partiet som mest entusiastiskt gav sitt stöd till Ohly som partiledare. Samtidigt möts han av misstro från dem som i medierna kallas partiets förnyare.

Om Ohly vill vara hela partiets ordförande, och bevara partiets bredd, måste han våga utmana de mer traditionella som stödde honom.

De tydliga uttalandena om att det inte blir något flirtande med diktaturen på Kuba är där ett välkommet besked. Han måste också sträcka ut en hand till de ”förnyare” som har varit hans kritiker. Här återstår det mest att göra.

Om gruppen runt Vägval Vänster trängs ur partiet, och den utvecklingen är inte helt avlägsen, vore det katastrofalt för partiets utveckling.

Just öppenheten för olika strömningar har varit det moderna vänsterpartiets styrka. I ett parti där det är lågt i tak blir det också nära till dörren.
Allra viktigast är de besked som måste komma om partiets färdriktning framöver. Det är svåra, men inte alls oöverstigliga uppgifter.
Den resa Lars Ohly behöver göra som ordförande är både kortare och mindre komplicerad än den som CH Hermansson gjorde. SVT:s Uppdrag granskning och debatten efter programmen är en tankeställare och en möjlighet för vänsterpartiet. Det är en möjlighet att se oss själva och vår historia för att dra lärdomar för den framtida politiken.

Det räcker inte med ursäkter när man konfronteras med egna felgrepp. För partiets egen skull måste lärdomar dras.

Frågan om Kirunasvenskarna kan tjäna som exempel. Självklart har dagens parti och partiledning inget ansvar för det som skedde i 30-talets Sovjet.
Men vi har ett ansvar för hur frågan har hanterats, och hur de återvändande överlevande har bemötts, sedan dess. Det ansvaret är grovt misskött. Självklart borde en ursäkt till de drabbade ha sänts för många år sedan.

Men framför allt borde partiet ha frågat sig själv. Hur kunde det ske? Vem var ansvarig för att tiotals av våra medlemmar och sympatisörer på den tiden mördades? Vad var det för ett parti som så i grunden kunde svika och förneka sina egna medlemmar? Det historiska seminariet
kan fortfarande hållas.

Vänsterpartiets historia tillåter inte en förenklad positiv självbild. Allt det goda som gjorts av partimedlemmar genom årtionden ska kommas ihåg och vårdas. Men även de mörka sidorna måste behandlas och föras fram.

Ur den säkerligen delvis smärtsamma processen kan mycket gott komma.

Jonas Sjöstedt
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vänsterpartiet skall vara ett brett parti Smakprov på debattklimat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: