Varför tycker de som dom gör?

november 1, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Mats Westin från Stockholm tillhörde VPK:s ungdomsförbund under 70- och 80-talet. Han menar att bekännelsen till en nykommunistisk treenighet var ledstjärnan för många av de som idag har ledande uppdrag inom vänsterpartiet. Och hävdar att en modern vänsterpolitik måste ta avstamp från helt andra avsatser.
Jag var med i ungdomsförbundet (KU) under slutet av 70-talet och början av 80-talet. Enligt KU bestod världen av onda och goda. De goda var de ”tre antiimperialistiska huvudkrafterna”. Dessa var de socialistiska länderna, befrielserörelserna i tredje världen och arbetarklassen i Västeuropa. Legitimiteten för denna godhetens treenighet hämtades från Lenin och hans pamflett om imperialismen och monopolkapitalismen. Allt och alla som hade motstående intressen till någon i denna treenighet var per definition motståndare i den globala kraftmätningen mellan ont och gott. Denna överideologi förde med sig en rad politiska ställningstaganden.

 Ekonomiska muskler var i praktiken en nödvändighet för godhetens seger i denna kamp. Dom som kunde tillhandahålla detta var de socialistiska länderna. Systemkritik av de socialistiska länderna och kritik för bristande demokrati och mänskliga fri- och rättigheter i dessa länder var detsamma som att överge de goda laget.
 Den enda vägen för utveckling i tredje världen var den väpnade kampen. Det mest patetiska exemplet på detta var när framträdande KU:are lät sig fotograferas i värsta Rambostil. En konsekvens av detta är att uppenbarligen lockar fortfarande Castros Kuba mer än försöken i Brasilien eller Vietnamn att inom ramarna för den globala ekonomin, och utan karaschnikov, ge fattiga arbetare och bönder drägliga levnadsförhållanden. Dessa strävanden är inte värt en vänskapsförening.
 Den antiimperialistiska treenigheten fullbordades med arbetarklassen i Västeuropa. Bakom detta låg den gamla leninistiska synen att skilja ut den revolutionära arbetarklassen (”arbetarklassens mest medvetna del”) från den socialdemokratiska ledningen som sålt sin själ till kapitalismen. En konsekvens av detta är att om arbetarklassen ska erövra den politiska makten i ett västeuropeiskt land måste detta innebära en övergång till ett socialistiskt samhällssystem. Att däremot bara erövra den politiska makten i ett kapitalistiskt land innebär att man på samma sätt som de socialdemokratiska regeringspartierna skulle hamna i det onda laget. Enda möjligheten för arbetarklassen i Västeuropa att tillhöra de goda laget, om man inte kan göra en socialistisk samhällsomvandling och på det sättet få vara kvar i det goda laget, vara i ständig opposition.

Bekännelsen till den nykommunistiska treenigheten var ledstjärna för många av de som idag har ledande uppdrag i (v). Det var deras åsikt då och någon omprövning har de aldrig gjort. Den ur demokratisk synvinkel kanske allvarligaste konsekvensen av denna ideologiska hållning är att den förde med sig att alla länder med politisk demokrati och som på allvar garanterade sina medborgare demokratiska fri- och rättigheter hamnade i motsatt ringhörna. Att förringa den parlamentariska demokratin, att se EG som en odemokratisk rikemansklubb, att försöka tysta ned kirunasvenskarnas öde, att se klasskampen överordnad kvinnokampen, att i allmänna ordalag misstänkliggöra (s) avsikter, att klamra sig fast vid Kuba som förebild för utvecklingen i tredje världen etc har ideologiskt en direkt koppling till den leninistiskt inspirerade tesen om antiimperialismens tre huvudkrafter.

En modern vänsterpolitik måste ta sina ideologiska avstamp från helt andra avsatser än den nyleninism som frodades i KU under 70- och 80-talen.

Mats Westin
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Bekämpa privilegiesamhället Facklig-politisk samverkan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: