Låt oss sitt ner och prat om at!

november 1, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Hans Wahlgren är vänsterpartist från Ängelholm. Här drar han sig till minnes ett bevingat uttryck från ett barndomens pionjärläger. Och uppmanar till dialog.
Vänner blir fiender. Den känslomässiga temperaturen stiger bland Vänsterpartiets medlemmar och företrädare. Det senaste jag läste var ”en stor del av partistyrelsen känner stark vrede” och ”ett fåtal medlemmar är ohederliga och skadar partiet”. Tonen blir hätskare, ordvalet grövre och ”motståndarens” yttranden ges den innebörd man själv lägger i dem. Man ger sig inte tid till dialog utan beter sig som i ett vanligt gräl. Man känner sig kränkt och kränker tillbaka.

Det följer ett mönster som nog många av oss kan känna igen sig i, exempelvis från sin nuvarande eller tidigare parrelation. Sakinnehåll tenderar att få ge vika till förmån för ömsesidig kritik. Man kritiserar varandra som personer, hur, var och när den andre yttrar sig och drar gärna upp gamla saker. Allt detta är ju mänskligt. Konflikten trappas upp och känns allt jobbigare.

Vad göra? Jag erinrar mig ett för mig numera bevingat uttryck vid ett sommarläger med Sveriges Socialistiska Pionjärer. Vi fick plötsligt veta att ett par ledare vantrivdes med resten av ledargruppen och tänkte resa hem i förtid. En av oss, en norrläning, sa då ”Jaså, då får vi sitt ner och prat om at”. Vi gjorde det och löste konflikten. Vi som studerade ”Maos lilla röda” lärde oss ju dessutom att det finns antagonistiska motsättningar och icke-antagonistiska. De förra löser man med klasskamp och de senare med diskussion.

I någon mening kan man ju tycka att ett politiskt parti inte är viktigt i sig. Men visst vore det väl en vacker utmaning för oss i vårt parti att bryta en tradition av dessa mänskliga tillkortakommanden som det enligt min mening är, när vi hanterar konflikter med hårda ord, personliga kränkningar och skilsmässa.

Sedan partiets bildande 1917 har det splittrats ett flertal gånger. Däremellan har en hel del medlemmar lämnat i vredesmod. Personligen tycker jag att svenska folket förtjänar ett starkt, brett och moget Vänsterparti. En definition av begreppet konflikt som jag lärt mig lyder; en konflikt föreligger när två människor tycker olika. Det är hanteringen av konflikten som är det viktiga och kan ske på så många olika sätt. Så låt oss sitt ner och prat om at!

Hans Wahlgren
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Nykommunism- en väg framåt? Kristdemokraternas oförmåga att lösa fattigdomsproblemen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
november 2004
M T O T F L S
« Okt   Dec »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggare gillar detta: