Om Samarbetsutvärdering och kärnkraftsflyttning

oktober 27, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Just nu har jag och många andra på vänsterkanten djupa och fundersamma tankar om vilken politik som skall påverka Sveriges framtid, skriver Kjell-Erik Karlsson, riksdagsledamot i sin krönika.
Det är hos mig själv inte bara är tankar och funderingar över vilken politik som behövs, utan det är också frågan om vem eller vilka som skall bedriva den politiken. En annan fundering är vem eller vilka har en sådan politik som passar in i dagens samhälle. Och givetvis blir frågan då även vem eller vilka vill bedriva den politiken och har de förmågan att driva den samt kan de få förtroende för att driva den?

Ett sätt att få svar på om man lyckats att bedriva politik i ett samarbetsprojekt, är att utvärdera den politik samt det ”politiska samarbete” som man bedrivit i maktens hus.
Att utvärdera den politik man fört i praktisk politik bör ske genom att se vilket stöd man har av de presumtiva väljarna. För det är väl dem vi jobbar för?
Att utvärdera ”samarbetsprojektet” är inte så lätt. Men man får ju hoppas att de som deltager i samarbetsprojektet har fått en del kunskaper och insikter som kan ligga till grund för en sån utvärdering.
Skall man göra en hyfsad vederhäftig utvärdering och kunna dra riktiga slutsatser bör nog svars frekvenserna på utvärderingsenkäterna inom de olika politiska nivåerna i organisationen vara ganska höga.
Att ca 93 % av organisationens ledning inte svarar samt att 67 % av riksdagsledamöterna och 42 % av distriktsorganisationerna struntar i att svara på utvärderings enkäten gör mig verkligt bekymrad över tillståndet i organisationen.
Struntar man i att svara därför att man anser sig förmer och därför inte behöver svara eller för att man anser enkäten undermålig eller bryr man sig inte om det fungerar eller ej?
Ivart fall blir min slutsats att det är svårt att dra en riktig slutsats från de få svaren som avgivits. Vad tyckte de ca 69% som inte avgav något svar?? Vad drar du för slutsat?

Men över till en annan dimension nämligen svensk miljö-och energipolitik, och ”flyttning” av svensk kärnkraft till Finland.

Finska 5:e kärnkraftsreaktorn som planeras byggas i vårt grannland Finland är på 1600 MW. Den är en European Pressurized Reaktor (EPR-reaktor). Den skall byggas på Finska västkusten Olkiluto. Den får den internationella beteckningen FIN5.
Den kan inte byggas utan offentliga bidrag och hårt subventionerade banklån.
Nordea , banken som delägs av svenska staten, lånar ut mot låg ränta 1,9 miljarder euro.
Vet Nordeas svenska och finska kunder att deras bank rear banklån till kärnkraftsindustrin, samma bank som till sina kunder vill framhålla sig som en ”grön bank”?
Franska skattebetalare subventionerar reaktorn med ca 30% av dess kostnad i form av statliga exportkrediter som borde klassas som stridande mot EU:s regler om fri konkurrens.
Reaktorn beräknas kosta mellan 2,5 och 3,2 miljarder euro att bygga.
Inte nog med detta, man planerar redan för en sjätte reaktor ibland kärnkraftslobbyn.

Vad är detta för typ av reaktor och vad är det som upprör utöver att det är en felsatsning av inriktningen av energiproduktionen?

Jo, i Frankrike så anser man att EPR-reaktorn är en ny typ av reaktor en tredje generations reaktor som man vill skaffa erfarenheter av. Där uppskattar man att byggtiden kan uppgå till ca nio år. De franska ministrarna medger att EPR är en ”provmodell” som måste byggas för att man skall kunna veta om det lönar sig att bygga flera likadana.
VD för EDF (franska statens energiföretag), medgav öppet EPR-reaktorns brister i en radiointervju i januari 2004. Han uppmanade fransmännen att snabbt fatta beslut om byggandet av en EPR-reaktor i Frankrike eftersom det skulle ta tio år att bygga reaktorn och tre år att köra in den på industriell produktion.

Kritik lämnades även av det ”Visas Råd” som i början av 2002 tillsattes av franska regeringen för att befrämja energidiskussionen i Frankrike. Representant från rådet uttala de sig och konstaterade att ”Den osäkerhet som för tillfället råder ger inte anledning att betrakta EPR-reaktorn som en framtida energiteknologi utan konkurrens”.

När den finska statsministern besökte Tyskland i dec 2003 gjorde den tyska sektionen av IPPNW sitt bästa för att i en utvärdering, som hade översatts till finska, fästa Finlands regerings och de finska mediernas uppmärksamhet vid EPR-reaktorns olösta säkerhetstekniska problem.
Reaktorn, som har utvecklats av Siemens och Framatome, skall för första gången i världen, nu byggas i Finland. Enligt det expertutlåtande som IPPNW publicerade den 9 dec 2003, utgör den digitala styrteknologin, mot bakgrund av en incident som skett i Tyskland, ”ett farligt storskaligt experiment med halvfärdig styrteknologi”.

Det faktum att reaktorn inte omfattar ett säkerhetskärl som tål en härdsmälta, utgör enligt IPPNW ett bevis för att man satsar på ekonomisk inbesparing istället för säkerhet.
Enligt IPPNW så medger Siemens att uppsamlingskärlet för massan från en härdsmälta medför en fara för att massan, om den kommer i beröring med kylvattnet, kan ge upphov till ångexplosioner.
IPPNW påminner även om att det vid simuleringar av härdsmälta vid det tyska forskningsinstitutet i Karlsruhe så har det redan två gånger skett oförutsedda massiva explosioner som har förstört experimentell utrustning som väger många ton.

Speciellt omstridd är enligt IPPNW den digitala styrteknologin som hittills inte använts i något tyskt atomkraftverk för att skydda den mycket sårbara reaktorn. Det är viktigt att känna till att användandet av Siemens säkerhetstekniska system typ TELEPERM XS, i mindre känsliga områden än en reaktor, den 10 maj 2000 ledde till en farlig incident i det tyska kärnkraftverket Neckarwestheim 1 då en central säkerhetsteknisk åtgärd förhindrades.
Enligt tyska atomsäkerhetsinstitutet förorsakades den farliga incidenten av den alltför komplicerade styrteknologin. Enligt tyska atomsäkerhetskommissionen kommer de, på grund av explosionerna, regelbundet att behandla temat digital styrteknologi. Enligt IPPNW utgör detta ett klart bevis på att teknologin ännu är halvfärdig.

Anmärkningsvärd kritik kommer även från kinesiskt håll. I februari 2004 lät de kinesiska myndigheterna förstå att de inte är intresserade av den EPR-reaktor som Industrins Kraft i Finland vill bygga och har beställt.
I februari 2004, enligt nyhetsbyrån AFP, så uttalade sig franska statens energiföretags direktör för asien marknaden och han konstaterade att ”de kinesiska myndigheterna har klart låtit oss förstå att de vill ha testad teknologi. Detta innebär att vi inte kan erbjuda dem en EPR-reaktor.”
IEA (OECD:s internationella energiagentur) uppmanar i en rapport i februari 2004, den finska regeringen att förbereda annat alternativ för att minska koldioxidutsläppen eftersom reaktorn inte blir driftsklar år 2009 som planerat. Man konstaterar även i rapporten att atomkraftsprojekten på alla håll i världen har medfört mera kostnader än planerat och att byggandet inte har slutförts inom planerade ramar.

Det är mycket olyckligt att svenskt stats ägt kapital skall användas till en kärnkraftsutbyggnad i våra grannländer. Det är även olyckligt att vi ska satsa på en elkabel som skall föra över denna kärnkraft till Sverige, för att legitimera kärnkraftsatsning i Finland.
Svensk linje om avveckling av kärnkraft bör fullföljas och inte leda till stöttning av ytterligare kärnkrafts satsning i vårt närområde.

Kjell-Erik Karlsson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Förklara de ödesdigra besluten Bekämpa privilegiesamhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: