Förklara de ödesdigra besluten

oktober 27, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Maud Sundqvist, tidigare VPK:S internationella sekreterare, lämnar vänsterpartiet efter 53 års medlemskap och menar att det nu är hög tid att redovisa huruvida partiledningens åsikter verkligen speglar medlemmarnas uppfattning. De nuvarande taktiska reträtterna övertygar henne inte. Istället reser hon kravet på en analys av partiets ideologiska tillkortakommanden.
Vänsterpartiet har hamnat i blåsväder genom Janne Josefssons ”avslöjanden” i Uppdrag granskning. Hittills har partiledningen försökt klara sig ur knipan med avbön efter avbön. Tydligen hoppas man att stormen ska blåsa över. Men Josefsson rörde sig bara på ytan och avslöjade sådant som redan var välkänt. Det är rätt poänglöst att utfråga Lars Werner om hälsningar, när det var partisekreterarna som bestämde vilka hälsningar som skulle skickas och hur de skulle formuleras, exempelvis framhävandet att det var VPK som var de svenska kommunisterna.

Delegationsresorna beslutades av partiets verkställande utskott. VUs syn på ”broderpartierna” gick tillbaka på beslut fattade av partistyrelsen och partikongresserna. Den skrevs in i partiprogrammen och spreds i Ny Dag och andra partipublikationer. Allt detta måste studeras för att sanningen ska komma fram. Det handlar inte bara om det förflutna.
I det pinfärska partiprogrammet heter det: Många har försökt konstruera framtida idealsamhällen. Planer för ett samhälle kännetecknat av förnuft och frihet har dragits upp, men har när de konfronterats med historiska omständigheter som inte tillåtit deras förverkligande i stället blivit till fängelseritningar. Sovjetunionen och de länder som följde samma väg föddes ur kämpande människors drömmar om en bättre värld, men blev till dessa drömmars motsats. De socialistiska idealen krossades i stater som tog sig socialismens namn.

Omständigheter? Det hela började när partiet avhände sig sin självständighet genom anslutningen till Kommunistiska Internationalen (Komintern) 1921. Eftersom detta beslutades av en överväldigande majoritet i en medlemsomröstning, kan inte partiledningen klandras. Men bindningen till Moskva fortsatte efter att Stalin tagit makten i Komintern, till priset av en partisprängning. Moskvarättegångarna, arresteringarna, deportationerna – allt förnekades som borgerlig hets. Så lurades arbetslösa svenskar att bege sig till ”framtidslandet” för att bygga socialismen. Detta var det första i en serie ödesdigra vägval.
Efter andra världskriget bytte SPK ut Kominternprogrammet och anslöt sig till ”Arbetarrörelsens efterkrigsprogram”. Men det behöll Moskvas syn på världen, nu utkolporterad av Kominform. Dess tidning utgavs på svenska, och därmed inpräglades Moskvas politik på medlemmarna. Vi fick veta att världen var uppdelad i två läger, ett krigshetsande lett av USA och ett fredsälskande lett av Sovjet. Sovjets kärnvapen var fredliga, och Tito var en bloddrypande fascist. Partiet försvarade skådeprocesserna i Östeuropa. Osv.

Partiet ställdes inför nya vägskäl. Efter Chrustjovs angrepp på ”personkulten” 1956 bildades Socialistisk Folkeparti i Danmark, men SKP valde eurokommunismen och bytte partiordförande. Efter Tjeckoslovakien 1968 valde partiet att hoppas på nya ”Pragvårar”. Huruvida detta var en eftergift åt kvarvarande Moskvatrogna i partiet eller en genuin tro att kommuniststaterna skulle kunna reformeras inifrån är oklart. Debatten kom att handla om partinamnet. Under trycket av ungdomsrevolten och Vietnamrörelsen valde VPK att anamma Brezjnevs doktrin om ”de tre strömmarna” – mot Maos doktrin om ”de tre världarna” – som sade att socialiststaterna var det viktigaste stödet till folkens befrielsekamp. Hela denna historia präglas av arvet från Komintern, uppdelningen av verkligheten i svart och vitt.

Den kvarstår i partiprogrammets beskrivning av dagens värld, där det kapitalistiska systemet sägs orsaka växande klyftor, miljöförstöring, krig och förtryck. Andra system går fria. Men var det kapitalister som åstadkom folkmord i Kambodja, Rwanda och nu i Sudan? De inhemska eliterna i en rad stater, som befrielserörelserna upprättade efter sina segrar, är tämligen blodbesudlade. Se bara på Algeriet och Zimbabwe. Programmet säger inte ett ord om förtrycket i de kvarstående kommuniststaterna, exempelvis Kina, där hundratals miljoner bönder hålls nere i djupaste fattigdom för att finansiera den moderna industristaten och dess dollarmiljonärer. Förklara varför folket svälter i Nordkorea, och varför Castro efter snart femtio års maktinnehav inte lyckats försörja sitt folk med nödvändiga basvaror. Skyll inte på USA-embargot. Vietnam var utsatt för ett ännu mer heltäckande embargo men gick in för ekonomiska (inte politiska) reformer och ligger nu etta i kampen mot fattigdomen.

Den 2 juni skickade partiledningen ut ett förslag till internationellt handlingsprogram på remiss, som gav samma svart-vita bild av världen som Komintern och Kominform. Det fick mig att ge upp hoppet att vänsterpartiet någonsin ska kunna förändras, så jag sa upp mitt 53-åriga medlemskap. Nu har dokumentet visserligen dragits tillbaka, men VUs taktiska reträtt övertygar inte. Vilken instans hade godkänt dokumentet för spridning? Det hjälper inte att den ena efter den andra i partiledningen gör en pudel, när de smiter förbi det centrala: hur besluten fattades, av vem och hur de motiverades.

Janne Josefssons korsförhör av Lars Ohly var givetvis pinsam, men han ställde aldrig den avgörande frågan: hur kunde v-kongressens majoritet välja en partiordförande som var känd som kommunist och Castrobeundrare? Speglar det medlemmarnas uppfattningar? Detta måste redovisas, inte minst för alla dem som gått med i vänsterpartiet av de idealistiska skäl som Åsa Linderborg anförde i Aftonbladet den 9 oktober.

Vad som behövs är inte Janne Josefssons ytliga effektjournalistik av sådant som redan är väl dokumenterat – exempelvis i boken ”Lik i garderoben?” – utan en analys av partiets ideologiska tillkortakommanden.

Maud Sundqvist
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

En återblick Om Samarbetsutvärdering och kärnkraftsflyttning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: