Arvet rör både politikens form och innehåll

oktober 26, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det politiska arvet från Sovjetkommunismen rör både politikens form och innehåll. Behandlingen av oliktänkande har en mycket dyster historia, milt uttryckt. När Vägval Vänster bildats yrkade en distriktsordförande att representanter för den nybildade föreningen skulle bjudas in för ett samtal om hur vi ska kunna föra diskussioner på ett sätt som var till gagn för partiet. Av detta blev intet. I stället uppmanade partisekreteraren de församlade distriktsordförandena att man inte skulle ha med Vägval Vänster att göra, skriver Karin Svensson Smith, vice ordförande i Vägval Vänster. Artikeln har tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.
Intresset för Vägval Vänster har handlat mycket om formen för vårt engagemang. Partisekreteraren Pernilla Zethraeus säger att det inte är något fel på de frågor Vägval Vänster diskuterar, men formen för diskussionen är främmande för den svenska arbetarrörelsens traditioner.

Samma besked som gavs när Solidaritet startade i början på 1980-talet. Det polska kommunistpartiet och det polska facken borde vara det ställe dit varvsarbetarna i Gdansk och andra vände sig i stället för att starta en ny organisation; Solidaritet. Denna var främmande för den polska arbetarrörelsens traditioner sades det. Men alldeles uppenbart ansåg befolkningen i Polen att det behövdes en ny organisation för att genomföra den samhällsförändring som många önskade.

I Lund var vi ett antal vpkare som deltog i stödarbetet för solidaritet. Vi hjälpte bl a till att trycka material som sedan spreds i Polen och hoppades på att Solidaritet var starten på en demokratisering av Östeuropa. Detta stödarbete sågs inte med blida ögon från partihögkvarteret. Partisekreteraren skickades ner för att påtala att det var det polska kommunistpartiet som Vpk hade relationer till. Stödarbetet motiverades givetvis i första hand av intresset för att människor i Polen skulle få det bättre. Men för oss som var med i Vpk eller Kommunistisk Ungdom fanns ett bimotiv för eget vidkommande.

Som ombudsman i ungdomsförbundet hade jag ofta fått svara på frågan om hur jag kunde vara kommunist när det var så ofritt i Sovjet och Östeuropa. Först när detta var ”utrett” fick jag tillfälle att föra fram kraven på lika lön för lika arbete och annat av vår politik. Det fanns därför mycket goda skäl till att glädjas över Berlinmurens fall och att få vara delaktig i en successiv förnyelse av vänsterpartiet som skedde under de tio år partiet leddes av Gudrun Schyman och Johan Lönnroth.

När den gamla vänsterretoriken lades åt sidan och ersattes av samtal på vanlig svenska om vänsterns politik var det som om ”mentala Berlinmurar” bröts ner. Detta hade givetvis inte kunnat ske utan många vänsterpartisters idoga arbete i parlamentariska församlingar och intresseorganisationer. Förnyelsearbetet gav resultat; i riksdagsvalet 1998 ökade vänsterpartiet från 6 till 12 %. Föga anade vi som då fick parlamentariska förtroendeuppdrag att vi skulle få uppleva att partiet frivilligt skulle starta vägen tillbaka till det gamla.
För det är ju precis det man gör när kongressombudens krav på tydlighet leder till kommunistbegreppet blir en symbol och vattendelare gentemot oss som uppskattade moderniseringen av partiet.

Önskan att återvända till utanförskapets trygga tillvaro uttrycks också med avvisandet av kraven på regeringsmedverkan. Det är obegripligt med tanke på den naturliga strävan till inflytande och ansvar som vänsterpartiet praktiserar på kommunal och landstings/regionnivå.

Det politiska arvet från Sovjetkommunismen rör både politikens form och innehåll. Behandlingen av oliktänkande har en mycket dyster historia, milt uttryckt. När Vägval Vänster bildats yrkade en distriktsordförande att representanter för den nybildade föreningen skulle bjudas in för ett samtal om hur vi ska kunna föra diskussioner på ett sätt som var till gagn för partiet. Av detta blev intet. I stället uppmanade partisekreteraren de församlade distriktsordförandena att man inte skulle ha med Vägval Vänster att göra.

Vägval Vänster kan måhända upplevas lika främmande för den svenska arbetarrörelsens traditioner som Solidaritet var i Polen. I detta sammanhang kan dock påminnas om att det socialdemokratiska vänsterpartiet våren 1917 grundades efter det att majoriteten i den socialdemokratiska riksdagsgruppen beslutat om den så kallade ”munkorgsstadgan”, som förbjöd minoriteten att offentligt uttala sina åsikter. När sedan vänsterpartiet blev kommunistiskt så kom samma sorts munkavle där, nu i form av så kallad ”demokratisk centralism”.

Att avvisa det nya med argumentet att det är främmande för traditionerna är motsatsen till den debatt som förs inom ramen för Vägval Vänster. Gemensamt för debattörerna på vår hemsida är att bejakandet av det nya och insikten om att nuvarande partistrukturer inte räcker till för att ta hand om det politiska intresse som finns i dagens Sverige.

Fyra partier finns representerade bland medlemmarna i Vägval Vänster. På våra seminarier upplevs annorlunda infallsvinklar som något spännande och berikande. Ingen behöver vara rädd för att behäftas med något annat än det man faktiskt har sagt. Ett sådant diskussionsklimat är nödvändigt för att ta itu med de stora samhällsproblem som pockar på en lösning.

För det är gigantiska uppgifter att ta itu med. Miljöproblemen ställer krav på en strukturell förändring av hela samhället, inte minst därför att petroleumprodukter i olika former utgör det industriella samhällets blodomlopp. Hela den ekonomiska utvecklingen är hotad av oljeberoendet.

Freden i världen kräver ett aktivt deltagande från vänstern. Jämlikheten mellan klass, kön och etnicitet kan endast lösas med nya grepp, inte gammal retorik. En långsiktig finansiering av välfärden kräver också förändrade tankemönster. Jag kommer att finnas i de politiska sammanhang där det går att verka effektivt för en rättvist och ekologiskt hållbart samhälle.

Karin Svensson Smith
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Bollen är din En återblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: