Bollen är din

oktober 24, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Tre kvinnor, tre kommunalråd, tre vänsterpartister menar att bollen nu ligger hos Lars Ohly, att verkligen visa att det är högt i tak och långt till dörren i partiet. Artikeln har tidigare publicerats på DN Debatt.
Lars Ohly, vi tycker det är bra att ha en partiledare som är intresserad av fotboll. Då har du också en insikt om att idrottsrörelsen har gjort, och gör, mycket gott i vårt samhälle, inte minst för ungdomen. Samtidigt ger ju fotbollen oss en lekfull spänning i tillvaron!
Som den sportintresserade person du är, vet du att ledaren måste ha ett demokratiskt förhållningssätt till sitt uppdrag för att det ska gå bra för laget. En ledare måste alltid tala sanning och stå för sitt ord. Ledaren måste också garantera att det finns plats för alla i laget. Det är så det skapas hållbara framgångar. Detta är erfarenheter som är viktiga att ta med sig till andra delar av samhället, även till vårt parti. Tyvärr måste vi erkänna att hittills har vi inte sett några tecken på detta i din framtoning som partiledare. Du har ännu inte axlat ditt ansvar som lagledare.

Du har varit partiledare för Vänsterpartiet sen februari 2004. Under en mycket lång tid inför kongressen hävdade du med bestämdhet att du inte kunde ställa upp som partiledare för Vänsterpartiet. Men av någon outgrundlig anledning fanns du hela tiden kvar som aspirant till partiledarposten. Ju mer du sa nej, ju starkare blev övertalningsinsatserna. Och när tiden var mogen gjorde du en ”Göran Persson”, ett nej blev ett ja! Var det kanske att invänta en säker kandidatur? Det var inte ett rakryggat beteende.

Med en väldirigerad partikongress som skulle få SUKP:s föreställningar att blekna kunde du erövra stora segrar.
Självgodheten var ett genomgående tema för kongressen. Detta manifesterades tydligast genom den nya partiledarens omfattande smutskastning av socialdemokratin, en mångårig samarbetspartner.
Men – en god ledare bygger framgång på egna meriter och inte på andras svagheter!

Det som dock kändes mycket bra var ditt tal om ”högt i tak och långt till dörren”. Hoppet tändes att partiet fortfarande hade ambitionen att vara ett forum för en bred vänster och ett rejält alternativ till socialdemokratin.
Tyvärr hade visade det sig vara helt fel! Precis som sovjetstatens tomma ord om frihet och demokrati upplever vi orden som ett spel för galleriet. Sen kongressen har inget nytt hänt i partiet, snarare tvärt om. Likt en enväldig maktelit har du och övriga i ledningen motverkat försöken till en bred debatt om vänsterns väg. Argumentet som hela tiden lyfts fram är att kongressen har sagt sitt.
Självklart har kongressen sagt sitt, men det betyder inte att debatten är slut och att vi nu har nått det fullbordade slutgiltiga målet.
Debatten måste självklart fortsätta. Olika ståndpunkter ska brytas mot varandra. Det är ingen katastrof att vi inte är eniga i alla frågor. Det är bra att vi kan se tillvaron från olika håll. Det är så vi kan finna svaren på de stora framtidsfrågorna. Tyvärr har du inte haft det politiska modet att möta denna mycket viktiga utmaning. Istället har du bidragit till att misstänkliggöra och förminska människor som på ett aktivt sätt vill söka svaren på frågorna om morgondagen. I denna jordmån av vanmakt uppstod vägval vänster.

Lars , det är du som är lagledaren och äger frågan tillsamman med övrig partiledning om hur partiets framtid ska formas. Vill du att partiet ska växa i antal, anseende och politisk styrka måste du axla ditt ansvar som en demokratisk lagledare. Du behöver inte ha svaren på alla frågor. Dem söker vi tillsammans. Din uppgift är att tydliggöra reglerna för den spelplan som ger utrymme för alla demokratiska vänsterkrafter. Bollen är din!

Maria Kindstedt (v)
Kommunalråd
Hudiksvall

Carin Högstedt (v)
Kommunalråd
Växsjö

Ewy Gahnström (v)
Kommunalråd
Uddevalla

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Manifest för en frihetlig vänster Arvet rör både politikens form och innehåll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: