Idéer eller intresse?

oktober 21, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Henrik Lindberg, ekonom-historiker vid Uppsala Universitet menar att vad som framgick om Vänsterpartiet historia i Uppdrag Granskning bekräftar Marx tes om att ”intresset ljuger inte”. För vem biter den hand som föder en egentligen?
Uppdrag Gransknings undersökning av kontakterna mellan Vänsterpartiet och de tidigare kommunistregimerna i Östeuropa stämmer till eftertanke, en eftertanke på flera plan. Å ena sidan, att ett svenskt parti som borde varit djupt förankrat i den demokratiska myllan kunnat nedlåta sig till vänskapliga kontakter och omfattande utbyte med dessa avskyvärda regimer. Å andra sidan, att ledande företrädare fortfarande inte klart och tydligt kan ta avstånd från det som inträffat och inte nämnvärt säger sig ångra det som försiggått.

En fråga man kan ställa är varför relationen inte sades förrän så sent som 1989 – och då inte på VPK-s initiativ utan därför att det inte längre fanns några broderpartier kvar vid makten längre. En given förklaring är att gemenskapen mellan de kommunistiska broderpartierna handlade om ideologi. Man ville bygga socialismen på båda sidor om Östersjön och den gemensamma idégrunden marxismen låg ju i botten hos alla kommunistiska partier – låt vara att VPK ibland talade om att anpassa denna efter ”svenska förhållanden”.

Men vad som framgick av reportaget i Uppdrag Granskning var att det uppenbarligen fanns en annan förklaring, och långt ifrån oviktig sådan, till utbytet med kommunistregimerna i öst. Redan Marx menade att ”intresset ljuger inte” och åsyftade då att den makthavande klassen inte kunde förväntas agera på ett sätt som stred emot deras intresse. Uppdrag Gransknings reportage visade också med all önskvärd tydlighet att det fanns en betydande del förmåner av olika slag som säkerligen höll tillbaka kritiken mot Sovjetkommunismen. Vem tar tillfället i akt att kritisera värdarna till gratisresor? Vem vill hävda en annan uppfattning efter en god middag nedsköljd med lämpliga drycker? Ja, vem biter den hand som föder en egentligen?

Uppdrag Granskning tog upp många pikanta detaljer i hur enskilda partiföreträdare villigt tog emot de gåvor som lämnades. Det finns dock en allvarligare sida av beroendet österifrån som gäller hela partiets finansiering. Det är väl känt att utbrytargruppen APK tog emot stora summor, men från Vänsterpartiet har man alltid hävdat att det ekonomiska stödet från Öst försvann i mitten av 1960-talet i samband med CH Hermanssons partiledarperiod. Genom att säga nej till pengarna skulle partiet äntligen kunna bli en självständig kraft. Moskva skulle inte längre diktera det svenska kommunistpartiets politik. Men stämmer det?

Klart är att de tidningsföretag, tryckerier, bokförlag, resebyråer och andra företag som byggde på de goda och upparbetade kontakterna med Sovjetunionen fortsatte att vara verksamma under 1970- och 1980-talen. Av allt att döma rymde dessa verksamheter ett betydande mått av utländska subventioner. Genom stödköp av böcker och broschyrer, samt kraftigt rabatterade priser på inköpen kunde medel överföras från olika kassor, utan att det uppfattades som något direkt partistöd. Vissa av dessa företag försvann i och med APK-utbrytningen 1977 men andra förblev inom partiets kontroll.

Det gemensamma idéerna – strävan efter att bygga socialismen – kan bara delvis förklara Vänsterpartiets koppling till Sovjetunionen. Men beroendet fanns på flera plan. Ekonomiskt gavs det förmåner här och där till enskilda partiföreträdare. Men troligen var beloppen som tillföll partiet i stort betydligt större. Hur stora vet vi inte. Törs det nuvarande Vänsterpartiet och dess företrädare fortsätta den granskningen?

Henrik Lindberg, ekonom-historiker Uppsala.

Annonser

Entry filed under: Historia.

Att vara ”smart” i politiken Det handlar om politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: