Det handlar om politik

oktober 21, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Christer Westling, vänsterdemokrat i Gnesta, reagerar på uppropet som publicerades på DN Debatt och undertecknades av 120 vänsterpartister.
….komma till skott och klargöra att vi är sanna och ärliga demokrater!, skriver Pedersen i ett upprop som cirkulerar runt i Vänsterpartiet

En inre vänsterpartikrets har skrivit i DN; ”det är svagt av gamla kamrater att misskreditera Lars Ohly”. Ja, det är onödigt att göra det, för det gör han själv så bra. Dock har jag inte sett att någon av de kritiska vänsterpartisterna har misskrediterat Lars Ohly, utan bara bett honom om att han ska sluta kalla sig kommunist. Det är väl knappast att misskreditera honom.
Det handlar egentligen om politik, men fokuseringen har kommit att fastna på Ohly. Härvidlag har även den inre cirkeln ett behov av att låta Ohly stå i blickfånget fast de ger sken av något helt annat.
När de åberopar att besluten är tagna i demokratisk ordning handlar det om hur man tolkar demokrati och deras tolkning. Enligt vänsterpartistisk syn är kongressen det högsta beslutande organ och att alla beslut som tas där är demokratiska. Min erfarenhet vid tillsättande av delegater är att redan där tar man till ett selektivt urval om man kommer åt det och till det använder man distrikten när det är möjligt. När besluten tas med hjälp av ”rätt” folk och regelverk så blir de givetvis demokratisk tagna, men det betyder ju inte att beslutet i sig är demokratiskt.
När jag läser namnlistan på undertecknarna så ser jag att många betydande namn inte finns med, t.ex. Gudrun Schyman m.fl. Det tolkar jag som inget annat än att vänsterpartiet är inne i en djup kris och kommer att sönderfalla i minst två delar. I ett kommunistisk parti och en demokratisk vänster som framgent bildar ett nytt parti.
Det är upprörande med det ständiga talet om historiska misstag, för det första det är inte historia än, utan något många människor lever med än i dag. Det andra är att det var väl genomtänkta beslut som hade något bestämt syfte. Men det är bekvämt och förledande att förringa sin egen roll i det som har hänt och händer. Många av de som talar om historiska misstag har alltid angripit sina partikamrater som har velat göra upp med diktatur och förtryck och förbättra interndemokratin. Undertecknarnas egen historiesyn är inte trovärdig.
Ni säger att partiet har gett Kirunasvenskarna en ursäkt. Det anser inte jag. Med formuleringar som Kirunasvenskarna ”upplevde att de efter hemkomsten utsattes för förföljelse och trakasserier av svenska kommunister”. Med orden ”de övergrepp som dåvarande medlemmar i Sveriges kommunistiska parti kan ha gjort sig skyldiga till”, verkar det som om vänsterpartiet tvivlar på sanningshalten i deras berättelser. Genom att formulera sig på det sättet gör man det tvivelaktigt om de återvändande Kirunasvenskarna blev trakasserade.
Inte heller har man bett om ursäkt för hur VU och partisekreterare Ohly ”skötte” Lönnroths ursprungliga utkast till ursäkt för fyra år sedan.
När undertecknarna i det här läget skriver att de förväntar sig ursäkter från kreti och pleti så är de antingen naiva eller totalt okänsliga mot de som har drabbats av partiets politik
Jag tror inte de drabbade och anhöriga anser att det ligger någon uppriktighet i ursäkten, och de kanske inte längre förväntar sig en ärligt menad sådan från vänsterpartiet.
När skribenterna skriver; ”vi är helt övertygade om att de hätska attackerna på vänsterpartiets trovärdighet främst handlar om att utifrån historiska exempel försöka misskreditera oss och vår politik i dag”. Ingen behöver misskreditera vänsterpartiet i dag för det gör de själva så skickligt. Att de andra partierna skulle vara rädda för vänsterpartiet är en överskattning av sin egen roll. Däremot är det enkelt för dem att använda sig av mer eller mindre obegåvade uttryck och uttalanden från diverse partikoryféer för att minska den samlade vänsterns betydelse.
Ett annat tecken på den arroganta och elitistiska ton som kommunisterna i vp använder sig av är när de skriver ”det så kallade Vägval vänster”. De skriver, ”Den hätska kritik som i dag framförs inifrån, från det så kallade Vägval vänster, utan några andra konsekvenser än att de besvaras i debattinlägg, är i sig ett tydligt bevis för att vänsterpartiet inte är ett elitistiskt parti med lågt i tak”. Någon speciellt hätsk kritik från vänsterpartister på Vägval Vänster,s hemsidan mot Vänsterpartiet har jag inte sett, snarare ett försiktigt agerande och ibland lite räddhågset agerande för att inte stöta sig med kommunisterna. Inte heller har jag sett påfallande större mängd inlägg från kommunisterna på VVV,s hemsida mot förnyarna, men de skriver väl bara i Flamman om dem. Däremot har jag hört och läst om krav från traditionalister på uteslutning av medlemmar, tal om illojalitet o.s.v. från ledande vänsterpartister.
När de åberopar vitboken ”Lik i garderoben?”, har vad jag vet författarna sagt att de har skrivit boken och sedan har ingenting hänt. Själv har jag inte heller sett att boken satte några djupare avtryck i vänsterpartiet under de år jag var med, troligtvis så åkte boken in i garderoben med liken.
När de skriver att ”vi undertecknare är inte rädda, snarare stridslystna”, så visar de på dumdristighet, högmod och brist på ödmjukhet i en kritisk situation. Traditionalisterna skriver vidare ”tomma hot imponerar inte! Bryt samarbetet på samtliga politiska nivåer om ni menar allvar med er kritik! Riskera de egna maktpositionerna om ni tror på vad ni säger!” Vad de menar är två saker, det ena är att vara skrämmande och att ni antingen ska lämna över alla platser till dem eller rätta in er i deras led.
Nu när vi har personval så finns det absolut ingen anledning till det, ni som är valda sitt lugnt kvar på ert mandat fram till valet även om samarbete är brutet.

Vägval Vänster är ett nytt och efterlängtat debattforum för en federativ demokratisk vänster. Det är möjligt att en modern vänster växer fram genom den öppna debatt som förs där. En debatt som har blivit en nagel i ögat på de centralistiska kommunisterna eftersom de inser att deras tid kan vara ute om fler omfattas av de nya idéerna.

Christer Westling
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Idéer eller intresse? Ett år efter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: