Att vara ”smart” i politiken

oktober 21, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

I ett svar till Thorleif Herreström replik på sin egen krönika utvecklar Ingvar Johansson, professor i filosofi, sin tanke på demokrati och EU. Och menar sig tro att ett EMUmedlemskap vore gynnasamt för Sverige och välfärden.
SVAR TILL THORLEIF HERRSTRÖM (18/10).

I min krönika den 10 oktober (”För maktens skull, bli positiv till EU”) renodlade jag demokratiargumenten mot ett svenskt medlemsskap i EU, och påvisade deras ihålighet. Den 18 oktober argumenterar Thorleif Herrström (”If it ain’t broken, why fix it?”) mot ett svenskt medlemsskap i EMU. Av någon anledning framställer han sin artikel som en kritik av min. Jag förstår inte riktigt varför. Han berör inte med ett ord demokratifrågan. Men jag kan ju ändå lyfta den kastade handsken en aning.

Jag är för ett svenskt medlemsskap i både EU och EMU bl.a. därför att jag tror att det gynnar välfärden i Sverige. Vad gäller EMU vill jag trycka på ”tror”. Thorleifs tvärsäkerhet om att det är ekonomiskt bra för Sverige att stå utanför EMU saknar all grund. Såvitt jag vet finns det inga ekonomiska modeller som ger direkta utslag för hur det kan gå när ett litet land låter sin valuta uppgå i en större. Hur som helst är ekonomiskrået delat i frågan. Och den argumentation Thorleif själv för fram är sannerligen endimensionell. Han skriver som om företag etableras enbart med tanke hur stor närmarknaden kan vara. Men här finns naturligtvis mängder med andra faktorer som tillgång till rätt typ av arbetkraft och billiga produktionsfaktorer. Och för en mängd företag är för övrigt närmarknaden relativt sett liten var de än är belägna. Dessutom blir många stora företag inte direktetablerade, utan de växer sig stora och får sin geografiska belägenhet bestämd av de tillfälligheter som rådde när de var små. Idag etablerar sig svenska företag både i Sverige och i utlandet, och utländska företag etablerar sig såväl i sitt hemland som i Sverige. Om Thorleifs resonemang om att en egen svensk valuta får svenska företag att i högre grad investera i Sverige är riktigt, så innebär det också omvänt att företag i EMU-området inte gärna etablerar sig i Sverige. Är det bra för Sveriges välfärd?

Thorleif tycker man ska vara ”smart” i politiken. Finns det något som ”smarta” politik-intresserade människor lärt sig, så är det väl att ta ekonomers tvärsäkerhet med åtskilliga nypor salt.

Ingvar Johansson
Annonser

Entry filed under: Vänstern och EU.

Klasskamp på Västkusten Idéer eller intresse?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: