Välkomna ut på arenan!

oktober 18, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

I en replik på de 125 vänsterpartister som på DN Debatt uttrycker sitt stöd för Lars Ohly skriver Ulf Nymark från Lund att det är uppenbart att såväl den politiska som ekonomiska borgerligheten ingenting hellre önskar än ett vänsterparti som löper tillbaka till de politiska tassemarkerna.
Nedanstående debattinlägg är avsett som en replik till de 125 vänsterpartister som på DN-Debatt den 13/10 publicerade ett upprop till stöd för kommunismen inom Vänsterpartiet. Dagens Nyheter kunde ”av utrymmesskäl” inte publicera repliken.

I ett upprop, publicerat på DN-Debatt 13.10, sluter ett antal vänsterpartister upp bakom partiledarens kommunism, samtidigt som man går till angrepp mot de vänsterpartister som dristat sig att offentligt framföra kritiska synpunkter på utvecklingen inom Vänsterpartiet. Det är bara att önska undertecknarna välkomna ut på arenan!

Uppropet, som uppenbarligen har partiledningens diskreta men aktiva stöd (namnraggningen har skett med hjälp av partikansliets och distriktens e-postlistor), ger anledning till en del reflexioner och frågor.

1. Inledningsvis hävdas att Vänsterpartiet är ett öppet parti för en bred och demokratisk vänster. Något senare – i en beklagande och något förvånad ton – konstateras, att medlemmar får framföra sina kritiska åsikter ”utan andra konsekvenser än att de besvaras med debattinlägg”. Den beklagande tonen blir begriplig mot bakgrund av det faktum att flera av undertecknarna signerat en skrivelse från det skånska partidistriktet till partiledningen, där man ivrigt ropar på intern räfst och rättarting mot den interna oppositionen. Hur rimmar detta med uppropets tal om öppenhet och bredd?

2. Att kritiska partimedlemmar ”tillåts” få utrymme på tidningarnas debattsidor är för de 125 uppropsskribenterna ett bevis för att kritikerna har ”etablissemanget” på sin sida. Detta är ett ganska typiskt uttryck för det konspirationstänkande som på sina håll florerar i partiet. För övrigt är det bara att gratulera de 125 till det grandiosa självmålet: att i DN åthuta och svartmåla kritikerna för att dessa yttrat sig bland annat i DN!

3. Inom Vänsterpartiet har länge pågått en diskussion om huruvida partiet ska kräva ministerposter. Uppropet tar – föga överraskande – kraftigt avstånd från regeringsmedverkan för vänsterpartiets del. Det anmärkningsvärda är hur de 125 uppfattar motivet för dem som pläderar för regeringsmedverkan: det är för att ”några vänsterpartister” ska bli historiska. En synnerligen enfaldig och för ett parti förödande uppfattning om vad som är det politiska engagemangets drivkrafter paras här med den udda uppfattningen att ett parti har andra och viktigare syften än att nå regeringsmakten för att förändra verkligheten.

4. Undertecknarna målar upp Vänsterpartiet som ett allvarligt hot mot sina politiska motståndare och den etablerade samhällsordningen. Det är därför partiets trovärdighet nu ifrågasätts, menar de. I själva verket har partiet, genom att välja en partiledning som domineras av kommunister, exponerat sig som en gigantisk och klart lysande måltavla och inviterat sina motståndare till skyttetävling, där knappast någon, ens med förbundna ögon, riskerar att bomma.

För de med någorlunda goda insikter i politikens realiteter, vilket är en stor majoritet av Sveriges befolkning, torde det vara uppenbart att såväl den politiska som den ekonomiska borgerligheten ingenting hellre önskar än ett vänsterparti som löper tillbaka till de kommunistiska observatörspositionerna i politikens tassemarker. Ett sådant parti har aldrig varit, och kommer aldrig att bli, ett hot mot de rådande maktstrukturerna i det svenska samhället. De nu från Vänsterpartiet flyende väljarskarorna talar här sitt tysta men tydliga språk.

Ulf Nymark
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

If it ain´t broken, why fix it? Klasskamp på Västkusten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: