Utopister!

oktober 17, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Siv Bergström från Tanum ger en högst personlig bild av den pågående debatten om vänsterns framtid. Och menar att det aldrig är fel med utopier, visioner och drömmar. Men om man måste ta till ”ett skepp med 50 kanoner” för att genomföra den, så är den farlig.
I slutet på Debatt om Vänsterpartiet efter Janne Josefssons två Uppdrag granskning om partiets diktaturkontakter ,säger Pernilla Zetreus till honom. ”Du måste verkligen tycka illa om Vänsterpartiet.”
Varför skulle en vänsterreporter som Janne Josefsson, som gör tuffa reportage om smygrasister och socialt hyckleri i förorterna tycka särskilt illa om Vänsterpartiet ?
Nej , han har kommit på något och det följer han upp.

Före valet 2002 står jag med Pernilla utanför partiets lokal i Lysekil. Därinne finns en vacker gammal kommunistisk fackföreningsfana från 20-talet och en bild av Lenin på väggen.
” Ja , det var han som trodde att det var lika lätt att bygga ett socialistiskt land som att organisera postverket , men det var inte sant ”, säger jag , som skäms över lokalen.
”Det håller ju inte jag med om, svarar hon, och jag undrar om det är något misstag. I Vänsterpress angriper hon Johan Lönnroth i partiprogramdebatten och tycker att det är sorgligt att gamla mossiga 40-talister ska kritisera ungdomar som är kommunister, som inte ens levde under Sovjetunionens tid.
Men unga nationalsocialister som inte levde under Nazitysklands tid måste man ju kritisera och till och med bekämpa. Det är ju idéerna som är gamla och dåliga – inte personerna.
Hör en ung kille som varit ledare för Nationalsocialistisk Front i Landskrona. Han berättar om det för föräldrar på kulturhuset. Det är inte förrän Malexandermorden , som utförs av hans kompisar, som han fattar hur fel dom har . Han kommer från ett vanligt arbetarhem, hans föräldrar är sossar. Det började i skolan. Det som provocerade lärarna mest var att köra upp bilder på Hitler i ansiktet på dom och han kopierade Hitlerbilder och hakkors på skolans kopieringsapparat och satte fast på bänklocket Om någon hade börjat diskutera seriöst med mig då , säger han, och tagit min samhällskritik på allvar, så hade det nog aldrig gått så långt Nu bara skrek dom och behandlade mig som en kriminell och jag låste mig i motståndet . Han organiserade 500 ungdomar sin nynazistiska organisation och kom i kontakt med andra svenska och utländska nationalsocialister. Jag var egentligen vänster , säger I Sverige fanns nazister som dömdes för samarbete med tyska regeringen och försök att upprätta en svensk Quislingregering under andra världskriget. Som trasproletära ”Sjörövar-Jenny” i Brechts sång som vill ha hämnd och upprättelse med 50 kanoner ,ville man hämnas på förtryckarna med Hitlerstödd diktatur.
Efteråt ropar han till mig när han går. ”Man ska inte hålla på med det man är emot – utan det man är för.” Han har fattat.

Men det har inte Pernilla i Debatt , som på frågor om diktaturen på Kuba, öser på med bristen på demokrati i USA. Som om man hade rätt att bli gangster för att andra är det.
Första numret av Vänsterpress efter kongressen innehåller en stor artikel om kvinnorna som var med sista gången någon prövade den leninistiska metoden för maktövertagande i verkligheten. Che Guevara i Bolivia med en liten väpnad grupp, som försöker få bönder att resa sig mot en regering som stöds av världens mäktigaste militärmakt . Är det en självmordsattack? Vet dom ingenting om världsläget ?
”Med gangsters måste man prata gangsterspråk”, sa gamla kommunister i Norrbotten och försvarade Stalins utrensningar och Sovjets utrikespolitik med hotet från Nazityskland , senare USA.

Stalin har det ultimata konflikperspektivet. Han tror att den första arbetarstaten snart ska bli utsatt för angrepp från världens samlade kapitaliststater. Han stampar fram en försvarsindustri ur den ryska jorden med tvångskollektiviseringar och avrättningar och bryter förbundet med bönderna som symboliseras av hammaren och skäran. Han går i allians med Hitler för att vinna tid. Det finns många, fackföreningsledare, partimedlemmar och bönder som tror att ett gott och fredligt samhälle som föredöme för världens socialister skulle betyda mer för framtiden men de avrättas som landsförrädare.
I Sverige blir kommunisterna som får ekonomiskt stöd av Sovjetregimen , möjliga landförrädare. Stöder dom en svensk demokrati eller är dom mer lojala mot ”Det stora proletära fosterlandet” – Sovjet. Kan dom bli Sovjetryska Quislingar om Sovjet vinner Finland och hotar Sverige? Janne Josefsson visar att det fanns såna som skulle kunnat bli det, som är angivare till Sovjets säkerhetstjänst . Dom anger sina egna partimedlemmar.
Socialdemokraterna organiserar IB och i samarbete med företagen svartlistas och förflyttas kommunister på arbetsplatserna och förlorar inflytandet över fackföreningarna för all framtid.
Efter andra världskriget blir det USA som blir hotet mot Sovjet och satsningarna på försvarsindustrin fortsätter, kapprustning, kärnvapen och rymdsatsningar i stjärnornas krig. Politiker, militärer och försvarsforskare bildar en politisk elit som lever lyxliv jämfört med andra och kallas för ”den nya klassen”. I början på 70-talet proklamerar Brezjnev att det kommunistiska stadiet uppnåtts i Sovjet . I det underjordiska demokratimotståndet sprids en skämthistoria:
”Brezjnev ringer till sin mamma. Nu har jag pälsmössa , stort skrivbord och en datja vid Svarta havet . Ja , du är så duktig , Leonid lille, säger mamma , men vad ska vi göra om dom röda kommer”.

För några år sedan besöker jag Ung Vänsters sommarläger utanför Lysekil. Tälten där föreläsningar och underhållning ägde rum har döpts efter det Sovjetiska rymdprogrammet, Sputnik och sånt. Det kanske är en kul grej, som serier om Lajka, rymdhunden.
Per Herngren, fredsaktivisten är där och pratar om civil olydnad och ickevåldsmotstånd. Han
berättar varför det är så viktigt att de förtryckta väljer en annan taktik och strategi, för att inte bli en spegelbild av sina fiender och upprepa historien. Han frågar vad jag tycker om tälten.
Jag tycker att det sovjetiska rymdprogrammet och kapprustningen och för övrigt hela uppdelningen av världen mellan två kärnvapenbärande supermakter har förstört alla möjligheter till fred och socialistisk utveckling i världen efter andra världskriget.
Varken demokratiförsöket i Tjeckoslovakien eller socialismförsöket i Chile kunde genomföras under det kalla kriget. De hade inte en chans eftersom de sågs som hot mot USA:s och Sovjets försvarspolitik i sina respektive världspolitiska block.
Under ungdomsrevolten på 60-70-talet demonstrerade ungdomar i hela Europa mot USA:s och Sovjets världsherravälde och stödde demokratirevolten i Öststaterna. 1968 i Prag sköts en ung student Jan Palach och bilderna av sovjetiska stridsvagnar mot ungdomar med blommor, flower people, fanns i alla tidningar. Lika många demonstrerade mot USA:s krig i Vietnam och mot kuppen i Chile. Ungdomar i utsvängda jeans och peacemärken låg mördade på gatorna i Santiago. Dom är oskyldiga offer i det kalla kriget.

I Kalla Fakta om Lars Ohly låtsas han som om kritiken mot Sovjets imperialism inte funnits inom vänstern förut, men många intellektuella som Sara Lidman var starka sovjetkritiker och kärnan i Vietnamstödet i Sverige – de svenska FNL-grupperna lade ner sitt stöd till Vietnam så fort det stod klart att de sovjettrogna kommunisterna tagit makten i Vietnams provisoriska regering.
När muren äntligen faller och Rumäniens diktator Ceaucescu avrättas , pratar jag med en chilensk kommunist i telefon. Har du sett i TV, tyrannerna får skörda vad dom sår?
Det blir tyst i en hel minut och han svarar , ”men vi trodde ju att dom var bra”.
Har du något enda exempel på sån kommunism som du vill ha, frågar Janne Josefsson , America Vera Zavala. Hon svarar i Chile några år och i Kerala i Indien Hon forskar på det. Så pratar en utopist .Varför inte Shangri La eller Paradiset ?

Som om det skulle finnas ett Utopia någonstans där kommunism kan genomföras utan intrång och påverkan av resten av världen. Det är bra med en utopi, vision eller dröm som kan ge riktning och psykiskt skydd mot förtryck, som Martin Luther Kings och Mandelas dröm om en värld fri från rasförtryck. Den blir farlig om man tror att andra är mindre intelligenta, mindre kunniga eller mindre medvetna än man själv och man kan genomföra eller bevara den med våld eller tvång eller hjälp av ”ett skepp med 50 kanoner”.
Sverige skulle lätt kunna bli bättre för människor att leva i , med färre förlorare än i både Kerala och Allendes Chile om det satt fler Vänsterpartister och färre borgerliga politiker
i alla det samhällsägda Sveriges styrelser överallt.
För det behövs det bara mer röster.
I Albanien byggde den kommunistiska regimen skyddsrum överallt. Små skyddsrum i händelse av bombanfall från USA. Kommunisterna trodde att de skulle bli anfallna som Vietnam – när som helst. I det fattiga Albanien kanske pengarna kunde ha använts till mat. I upproret och demonstrationerna för att störta den paranoida diktaturregimen deltar också socialistiska ungdomar. När armén anfaller söker dom skydd på den kubanska ambassaden – men Castro bestämmer att de ska lämnas ut till säkerhets polisen.
En kompis berättar att han sett den gamla diktatorn bäras in på ett lyxhotell på Barbados. Han och hans hov har halva hotellet. Socialism eller död är nog den mest omogna paroll som satts upp för ett land. För Castro själv blir det nog sant men inte för Kuba.
På Kuba ser det ut som om tiden stannat. Kubanerna är fattiga men stolta.
Den amerikanska musikern Ry Cooder tar med den kubanska orkestern Buena Vista Social Club och sångaren Ibrahim Ferrer till New York.
Ibrahim Ferrer tittar på New York . Han kan inte tro det han ser. Vilka fina gator, säger han.
När han kommer tillbaka till Kuba slutar han att sjunga.

Kommunisternas förbund eller kommunistiska internationalen finns inte längre. Muren har fallit och erfarenheterna från Sovjetdiktaturen, som skulle vara ett undantagstillstånd, men bevarades i över 70 år är uppenbara. De partier som kallat sig kommunister i åratal i Sverige är marginaliserade. Är det dom Vänsterpartiets ledning vill vinna ?
Vad behöver Lasse Ohly, för att sluta kalla sig kommunist? Är han religiös?

Siv Bergström
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Att smida medan järnet är varmt Kerala – ett gott exempel?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: