Kerala – ett gott exempel?

oktober 17, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Olle Törnquist, professor i statskunskap i Oslo, problematiserar i ett kort inlägg exemplet Kerala som ett inspirerande och efterföljansvärt exempel för en bekännande kommunist i dagens Sverige.
I DNs ledare 7/10 hänvisas till den ledande vänsterpartisten Kalle Larsson, som angett Kerala ”som inspirerande och efterföljansvärda exempel för en bekännande kommunist i dagens Sverige.”
Jag introducerade i slutet av 80-talet för svensk publik (bl.a i Socialistisk Debatt) Keralas samtida ansträngningar, och jag fortsätter att följa dess utveckling i egen forskning och nära samarbete med kolleger där. Det finns mycket spännande och gott att säga om Kerala, inklusive om dess kommunister.
Men det är speciellt remarkabelt att utan kvalificeringar hänvisa till dem nu, emedan i synnerhet de dominerande grupperna i det ledande kommunistpartiet, CPI-M, för några år sedan själva bidrog till att underminera den internationellt så hyllade folkliga kampanjen för alternativ planering underifrån, och sedan dess dessutom har bannlyst flera av kampanjens främst förkämpar, inklusive den mest kända av grundarna för den med alternativa nobelpriset belönade Kerala Peoples Science Movement, Dr. M.P. Parameswaran och den fd rektorn för University of Kerala, Prof. B. Ekbal. Deras frihetliga socialism liksom kontakter med utländska akademiker och biståndsorganisationer anses göra dem till Världsbankens förlängda arm.

Olle Törnquist
Prof. statskunskap, Univ. i Oslo

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Utopister! If it ain´t broken, why fix it?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: