Att smida medan järnet är varmt

oktober 17, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vi befinner oss just nu vid en kritiskt punkt om vänstern i Sverige vill forma en hållbar framtid. Men… då kan man inte bara lappa på det gamla. Då är det tid att smida det nya, menar Torsten Fredriksson, Farsta, i ett inlägg i den pågående debatten om vänsterns framtid.
När man ska smida kan man bara göra det medan järnet är glödgat. Till detta måste man ha kol som fyras på och sen blåsa på glöden med en bälg för att få upp temperaturen så att stycket blir formbart. Om man tvekar för länge innan man börjar smida järnet, svalnar det så att det inte längre går att bearbeta och forma något nytt av det. Man måste då pusta med bälgen igen för att få upp temperaturen. Fortsätter man att tveka så riskerar man att bränslet tar slut och/eller att smeden eller den som trampar bälgen tröttnar. Den som skall ha slutprodukten tröttnar kanske också och vänder sig till en annan smed som vet vad han vill med sitt arbete.
Denna bild tror jag även gäller VVV och vänsterpartiet. Just nu finns det en pyrande kolbädd, en bälg, ett ämne till något nytt som kan och bör smidas om. Det finns också några som vill dra i bälgen och fyra, men de tänkbara smederna tycks ändå tveka.
Risken är att om vi inte smider nu, medan järnet är varmt, så kan det dröja länge innan förutsättningarna återuppstår.
Vi befinner oss just nu i en politisk situation där det glödande kolet finns och de tänkbara användarna av produkten. Än räcker det att trampa på bälgen för att hålla temperaturen uppe men kanske inte så länge till.
Enligt de senaste opinionsmätningarna är det just nu ett minskat förtroende för Ohly och vänsterpartiet i valmanskåren. En stor grupp har dock oförändrat förtroende. Det får dock inte övertolkas. Själv tillhör jag gruppen som har ett oförminskat förtroende. Detta helt enkelt efter som mitt förtroende för Ohly och Vänsterpatiet redan tidigare var så långt i botten att det inte kunde bli mindre. Däremot har jag fortfarande förtroende för att många av de idéer som partiet drivit genom åren och anser att ett trovärdigt parti behövs för att driva vänsterpolitik i Sverige. Jag anser dock att vänsterpartiet är för färgat av odemokratiska ideal och arbetssätt och därmed för komprometerat för att vara den kraften. En ny kraft behövs till detta. Ett parti som släppt taget om den gamla ideologiska bråten och den centralistiska apparaten som lever i Vänsterpartiet. Än vill jag och andra vara med och arbeta för att skapa något nytt, men vi kan tröttna och gå iväg för att göra något som känns meningsfullare om inget händer snart. Man blir i längden sliten av att trampa bälgen och skyffla kol till ingen nytta.
Torsten Fredriksson

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Ge medlemmarna möjlighet att ta ställning till samansättning av partistyrelse Utopister!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: