En ny vänsters framväxt?

oktober 16, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Christer Westling, initiativtagare till vänsterdemokraterna i Gnesta, menar att Vägval Vänster tassar fram allt för försiktigt och unviker verklig konfrontation med vänsterpartiets ledning – en taktik han menar kan visa sig vara en återvändsgränd.
En extrakongress har krävts av vänsterpartister. Andra hotar med att bli politiska vildar om inte partiledaren slutar kalla sig kommunist. Frågan är om det ändrar på något i sak, knappast! Rent reellt så förblir Ohly kommunist i allmänhetens ögon oavsett vad han än säger idag. Det är nog så att han också förblir kommunist även hos vänsterpartisterna oavsett vad de kallar sig själva. De allra flesta kommer att se det etikettsbytet som enbart en taktisk manöver och inte som någon förändring av djupare valör. Jag anser att Lars Ohly givetvis får kallas sig kommunist om han vill det, men då hör han hemma i ett parti med kommunistiska värderingarna.
Partisekreterare Zethraeus svar på kravet om extrakongress är att det inte blir någon sådan, eftersom den inte förändrar något. Det hon säger är alldeles riktigt, varför ha en extrakongress när det blir bara en maktdemonstration i hur kommunisterna kontrollerar vänsterpartiet.
Maktstrukturen som hon representerar hör inte hemma i ett parti med modern vänsterpolitik, utan snarare i ett korporativistisk parti.
När Tasso Stafilidis och Per Rosengren uttrycker sin frustration och säger att de kan tänka sig att bli politiska vildar har de min sympati, men gesten är politiskt meningslös om det är endast de som gör slag i saken. De måste ha merparten av riksdagsgruppen med sig om det ska bli verklig effekt. De visar dock civilkurage i en infekterad situation, och det ska de ha en eloge för. Även de som vill ha en extrakongress visar mod genom att de går mot konformismen i vänsterpartiet. Det är mycket möjligt att ingen av dessa obekväma personer kommer ha någon form av tyngre uppdrag för vänsterpartiet efter valet 06, om dagens maktstruktur består. En fråga som borde ställas till Zethraeus, Ohly och partistyrelsen, kan ni tänka er att återinföra kommunist i partinamnet och i programmen. Svaret kan ha avgörande betydelse för den enskilde, både som medlem och väljare. Själv tycker jag att Ohly och Zethraeus mycket väl kan agera för återinförande, det är mycket bättre med ett parti som är öppet kommunistiskt än ett kryptokommunistiskt. Det gör valet mycket enklare för alla.

Vägval Vänster har formerat sig som en försiktig motkraft som tassar fram och undviker konfrontation med vänsterpartiets kommunister, en taktik som kan visa sig vara en återvändsgränd. En orsak till denna hållning är att de tror att de behöver kommunisterna med sig för att skapa sig ett politiskt utrymme. En annan orsak är att det finns en viss djupt rotad rädsla för den kommunistiska falangen som har och har haft nyckelposter hela tiden och styrt vänsterpartiet. Så länge konflikten pågår internt så är det många som inte vågar ta ställning och riskera att de drabbas olika former av repressalier. Karin Svensson-Smith, Tassos Stafilidis och Per Rosengren är några som vågar det och är beredda på ta konsekvenserna, det är starkt.

Förnyarna som VVV ofta kallas, har inte insett att de i dag är betydlig starkare och attraktivare kraft än den konservativa kommunistfalangen för den breda allmänheten.
VVVs ideologiska praktik är av federativ karaktär, formad av Johan Lönnroths Frihetliga socialism, och skiljer sig starkt från vänsterpartiets centralistiska och korporativistiska linje och är något nytt i den svenska politiken. Den Frihetliga socialismen avlägsnar sig både från dagens socialdemokrati och vänsterpartiets kommunistiska återtåg. Det är en global och internationalistisk politik VVV strävar mot. En förutsättning för att fullfölja den nya utvecklingen är att göra upp med sitt arvegods och sluta med att försöka erövra vänsterpartiet och i stället fylla ut tomrummet på den politiska arenan.
En global och internationalistisk politik kräver andra lösningar och partier, ett förhållande som VVV är på god väg att uppfylla. Trots att jag inte är medlem i Vägval Vänster, så vill jag gärna belysa att Vägval Vänster har idag en utomordentlig unik chans att bli en politisk kraft att räkna med och att inte ta vara på möjligheten är ett stort misstag.

Varför slänga ut liken i garderoben när man kan slänga hela garderoben och slippa den inpyrda lukten.

Christer Westling
Annonser

Entry filed under: Vägval Vänster.

Uttalande Ge medlemmarna möjlighet att ta ställning till samansättning av partistyrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: