Ockuperat riksdagshus

oktober 15, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Riksdagskansliet har befunnit sig under belägring. Kjell-Erik Karlsson, riksdagsamn från Halland ger här en rapport från en arbetsplats där östryggsäcken gnager in i skinnet.
Ockuperat riksdagshus

Riksdagskansliet var i tisdags belägrat med journalister, en del seriösa, andra rubrikskapare, och en del som hyenor som går över lik.
Är det krig i landet? Är det revolution i riksdagshuset eller vad är det som är på gång? Vad har skett?
Svaret är att media vill sätta och har satt dagordningen som vanligt för sina så kallade nyheter.
Vad är då orsaken till denna kalabalik i riksdagshuset och dess korridorer där v-partiledningen trängs in i ett hörn?
Jo, orsaken är att en tidigare v-partiledning visserligen med delvis samma sammansättning, inte kunde ge ”Kiruna svenskarna ” en ursäkt för hur partiet och därmed även de norrländska kommunisterna behandlade de återvändande utvandrade/utsända partisterna/kommunisterna från sovjet.
Där till har vi nyfikenheten, av att några i partiledningen, kallar sig kommunister samt att någon/några i partiledningen fortfarande agerar försvarsadvokater av diktaturer som bl.a. Kuba.
När det gäller ”Kiruna svenskarna” så avgav nuvarande partiledning efter det pånytt födda ”avslöjandet”, en som jag ser det framtvingad och tveksam ursäkt. Vad som gör att jag kallar den ”framtvingad” är att den har varit på bordet innan, men då ansetts ej gångbar, så VU fattade beslut om att inte avge någon sådan ursäkt just då. Detta med hänsyn till att man inte ville stöta sig med Norrbottenspartisterna som då ansågs starka och vilka ledningen behövde stöd av. Att den nu avgivna ursäkten är ”tveksam” bedömer jag utifrån min kursivering av orden upplevde samt kan ha gjort i ursäkten. Dessa ord gör den inte hos mig så hjärtligt trovärdig.
När sedan ledande företrädare för partiledningen säger att man avgav ursäkten för att ”dämpa debatten” så blir trovärdigheten i den ännu mindre och man förstår då ordvalet.
Detta sammantaget gör att jag ser V-partiledningen som delvis omogen sin uppgift, även om jag har förtroende för den i många andra frågor.

Ursäkten som avgivits nu kan du läsa här nedan om du inte gjort det tidigare:

Ursäkt till Kirunasvenskarna
Under 30-talet flyttade många svenska kommunister från Norrbotten till Sovjetunionen. Majoriteten av dem drabbades av Stalintidens förföljelse, en del avrättades och andra sattes i arbetsläger.
De som så småningom återkom till Sverige upplevde att de efter hemkomsten utsattes för förföljelse och trakasserier av svenska kommunister.
Vi ber oförbehållsamt om ursäkt för de övergrepp som dåvarande medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti kan ha gjort sig skyldiga till.
Samtidigt är det viktigt att forskningen kring de så kallade Kirunasvenskarnas öde fortsätter. Det finns alla anledning att i grunden klarlägga vad de utsattes för så att sanningen om deras öde blir allmänt känt.

Lars Ohly
partiledare

Ingrid Burman
1:a vice ordf

Pernilla Zethraeus
Partisekreterare

Den 12 oktober hade vi ett gruppmöte i riksdagsgruppen där vi använde ca två timmar till att tala om de senaste händelserna i media och i partiet samt dess och våra reaktioner på händelserna.
Vi körde en runda där alla ledamöter fick yttra sig i ett tre minuters inlägg. Alltså vädra sin ångest, bikta sig, ta avbön eller slå fast kända positioner eller lätta sin frustation, helt enkelt säga vad man ville.
Närvarande var även så gott som alla anställda på vårt riksdagskansli samt några från 84:an (VPK) = vänsterpartiets parti kansli.
Partiledningen var även närvarande i form av några frånVU samt några från PS.

Många av riksdagsgruppen reagerar mot användandet av kommunistbegreppet i partiet. Enligt partiprogrammet så är vi inte ett kommunistiskt parti, men vi är öppna för socialister och kommunister. Men observera, partiet är inte kommunistiskt. Det har tydligen inte alla förstått både inom som utom partiet. En del har ivarje fall förstått att vi inte skall förstatliga korvgubbarna runt Mynttorget, det har jag förstått och lärt mig.

Jag själv ser två effekter av detta tydliga avslöjande i media av förhoppningsvis en svunnen agenda.
1. Vi väcker intresse och nyfikenhet hos allmänheten, väljare, medlemmar som kanske vill veta vad står egentligen Vänsterpartiet för? Vad står vänsterpartiets förtroendevalda samt ledning för för åsikter.

2.Det skapar ett ointresse för partiet hos många människor som trodde att vi gjort upp med det gamla, de vill inte längre fundera över vänsterpartiet och dess roll, de sorterar bort oss från sin tankebana.

Vilken av dessa två effekter som blir störst beror på hur en kompetent eller ickekompetent ledning agerar den närmaste tiden. Om den är kompetent så agerar den med kraft och öppenhet och klargör vad vi står för samt lär sig att lyssna på fler än på en viss innre krets. Om den är inkompetent så smyger den runt hörnet och kör som vanligt.

Partiet beslutade genom sin partiledning att ta fram ett internationellt program, vilket var bra när beslutet togs. Partiledningen analyserade och valde ut en arbetsgrupp som de hade fullt politiskt förtroende för samt som de ansåg som omdömesgilla och kapabla uppgiften.
Arbetsgruppen tog fram ett programutkast/förslag som blev en flopp eller katastrof. Förslaget/utkastet gick ut på remiss från arbetsgruppen som tydligen hade ledningens fulla förtroende, utan att först passera PS för godkännande.
En del distrikt tyckte att förslaget var bra Men det kom även in stark kritik på dess detaljinnehåll samt politiska innehåll.
Förslaget/utkastet drogs tillbaka av ledningen och ett nytt arbetas fram.
Vilka konsekvenser drog då partiledningen av detta? Frågan är berättigad då de först har fullt politiskt och kapacitetsmässigt förtroende för de som de själva utsåg till arbetsgruppen och sen efter inkommen kritik, ”helt sågar” förslaget till program. Har man gjort en så dålig eller medveten bedömning av arbetsgruppens ledamöters politiska inriktning borde det leda till vissa konsekvenser eller erfarenheter.

En annan konsekvens borde KUBA-frågan vara som borde leda till något. Att ha en partiledningsföreträdare som hyllar Kuba på alla sätt och agera som i partiets namn kan inte vara annat än omdömmeslöst. Personen har rätt att ha sin åsikt, men den måste motarbetas av övrig partiledning på ett kraftigt sätt.

Ingen extrakongress blir det av detta mediadrev, trots medias önskan om det för att spä på splittrings tendenser. Det är bra, det behövs ingen extra kongress är min åsikt.
En analysgrupp som skall granska vår historia där ”Liken i garderoben” slutade kan vara bra att sätt till. Vi behöver en gång för alla rensa eller göra upp med de så kallade gamla idealen i öststatspolitiken, samt granskas i vårt politiska arbete både i teori och praktik.
Den grupp som partiet skall tillsätta som ledningen nu lovat i media, måste få en besättning med trovärdigt folk från partiet eller fristående från partiet. Den gruppen måste få klara ramar eller linjer att arbeta efter.
Jag vill uppmana er ute i landet att komma med relevanta förslag på namn som borde ingå i en sådan grupp för att den ska bli trovärdig, seriös och framgångsrik i sitt arbete. Deltagarna måste ha en hög integritet samt bra kännedom om partiet.

Så en reflektion:
Det sägs att Marx bara var kommunist i 2 eller tre år, sen gick han ur och sa att han inte ens var marxist, det fanns vissa skäl till det agerandet och det tåls att fundera på.
Jag själv är inte såkallad ”kommunist”, jag är med i Vänsterpartiet, ett parti som jag varit stolt över sen vi tog steget till ett öppet brett parti på vänsterkanten, ett parti som jag vill vara med i och vara stolt över. Men då vill jag se en fortsatt medvetenhet om vilket samhälle vi lever i samt hur vi ska tackla det. Inte bara i teorin utan även i praktisk politik.
Jag tycker att vi ska ta lärdom av historien, inte leva i den! Lev i nutiden, se framåt! Det är vad jag vill göra i partiet, inte backa tillbaka bandet.

Jag har känt av den berömda ”Östryggsäcken” och varit med om att försöka lägga av den så att bördan skulle bli lättare och samvetet renare.
Nu känner jag att återigen har jag fått en börda på ryggen och känner att ryggsäcken gnager in i skinnet.
Denna börda måste jag säga att jag verkligen känner och inte bara ”upplevde” eller ”kan ha utsatts för” den finns realt och den gör mig ledsen och tung till sinnet.

Kjell-Erik Karlsson
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Till den som det berör! Min tid i partiet går mot vägs ände!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: