Vi stödjer den frihetliga socialismen

oktober 14, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vänsterpartiet i Söderhamn sände igår ut ett öppet brev om läget i partiet. Lokalföreningen önskar ett parti som spelar verklig roll i den politiska debatten och den politiska vardagen. Ett parti som är ett verktyg i arbetet för förändring – inte en sluten sekt med en enda riktig tro. Och hävdar att dagens interna partiutveckling utgör det verkliga hotet mot de socialistiska idealen och en samhällsutveckling i solidarisk riktning.
Återigen och med nya uppgifter om Vänsterpartiets inre rasar debatten om kommunismen och partiets utveckling. Ett parti som under 90-talet genomgick en radikal förändring med öppna arbetsformer, dialogen istället för pekpinnar som verktyg i debatten och ett synsätt på partiets roll snarare som en regnbåge med många åsikter istället för ideologisk centralism. Ett parti som kom att spela en verklig roll i den politiska debatten och den politiska vardagen i riksdag, kommun & landsting. Ett politiskt parti är och skall vara ett verktyg i arbetet för förändring – inte en sluten sekt med den enda riktiga tron.

Vänsterpartiets kongress i februari i år bekräftade det ideologiska återtåg som redan tidigare gett sig till känna. Inte minst vid den s.k. Makt & Ägande -konferensen till gamla och trygga, men föga utvecklande ståndpunkter, inte minst vad gäller formerna och innehållet i den gemensamma sektorn. Statssocialister och marxistiska idealister tog hem kongressen och de icke rättrogna åkte ut ur partiets centrala organ, kommunisten Lars Ohly tog rodret.

Vi menar att problemet med frågan om rätten att kalla sig kommunist inte är en etikettsfråga som löses med hänvisningar till det klasslösa samhället, utan snarare tyder på ett historielöst synsätt.

Vi i Vänsterpartiet Söderhamn driver ibland frågor som inte alltid till punkt och pricka följer partiprogrammet. Vi driver dem därför att vi tror att de är bra för vår kommun och oss som bor här. Vi försöker ha ett pragmatiskt förhållningssätt till politiken och dess dagsvillkor. Vi tror på demokratiska processer där dialog och samtal har en bärande funktion, inte ett partiväsende som skriver åsikter på andras näsor. Exempelvis har vi konsekvent drivit en linje där vi vill stimulera och värna alternativa driftsformer. Inte för att vi tror att privatisering i sig är en lösning utan därför att vi tror på människan och hennes vilja att förverkliga sina idéer i kooperativ, småföretag och ekonomiska föreningar. Som ett sätt för anställda att förverkliga sina idéer. Vi menar att det avgörande för välfärden är en gemensam finansiering inte driftsformerna.

Vi är upprörda och sorgsna över partiets utveckling. Lars Ohly har haft ett brett stöd i partiet. Efter vad som nu framkommit via bland annat ”Uppdrag Granskning” om ungdomsförbundsordförande vilken vägrar beteckna Kuba som en diktatur och en partiledare som hellre röstar på Castro än Clinton, som har uppenbara svårigheter med att förhålla sig till sanningen och som framstår som en traditionell politruk i det interna arbetet är vi besvikna. I ljuset av detta är hans ”kommunism” allvarlig. Den kommunismen handlar uppenbarligen inte bara om en fjärran vision utan har en direkt koppling till den historiska reella kommunismen. Han är en del av och representerar den pånyttfödelse som skett i partiet mot allt mer statssocialistisk ideologisk fundamentalism.

Vi kräver att partiledningen tar initiativ till en bred diskussion i partiet i syfte att en gång för alla rensa ut liken i garderoben och de sovjetiska strukturer som överlevde den förnyelseprocess som skedde under 1990-talet. Att partiet måste samlas till extra kongress före den ordinarie år 2006 ser vi som en självklarhet.

Vår uppfattning är att den nödvändiga och spännande vänsterdebatten idag inte förs inom vänsterpartiet. Den förs istället inom andra forum, inte minst inom nätverket Vägval vänster, ett nätverk som är uppbyggt för att stimulera debatten inom en vänster i bredare mening och inte skall ses som någon fraktion inom vänsterpartiet. Vi uppmanar våra medlemmar, och självfallet även andra, att ansluta sig till Vägval vänster.

Den frihetliga socialismen och ett icke hierarkiskt och icke patriarkalt parti är det vi tror på!
Vi kräver vidare att undanmanövrerandet av och utfrysningen av partikamrater som valt att stöda Väg Val Vänster tydligt och omedelbart upphör. Högt i tak och långt till dörren var det ”någon” som sa på kongressen. Lev upp till det!

Vänsterpartiets utveckling och oförmåga att förhålla sig till verkligheten i nu- och dåtid är det verkliga hotet mot att de socialistiska idealen ska kunna få ett brett stöd och faktiskt utveckla samhället i solidarisk riktning!

Vänsterpartiet Söderhamn, styrelsemöte den 13 oktober 2004

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Lär av historien! Till den som det berör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: