Vitryssland kan vara Vänsterns ansiktslyft

oktober 13, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Stefan Hellman, vänsterpartist från Mellerud, menar att ett aktivt engagemang för ett demokratiskt Vitryssland kan vara vänsterpartiets väg att i verklig handling visa ett demokratiskt engagemang. Tillsammans med de liberala krafter som verkar för att avveckla diktaturen i Vitryssland kan partiet förbättra sitt solkiga demokratirykte.
Det är inte lätt att kalla sig kommunist i dessa dagar. Skandaljournalisterna har blodvittring. Och ju oftare kommunisterna hamnar i försvarsställning eller blir ombedda en förklaring, desto mer patetiskt blir det. Det finns en uppenbar risk att även den finaste vision, om ett klasslöst samhälle, blir till en brottning med begrepp som står den vanlige vänsterväljaren vardag fjärran. Att nysta upp begreppen, vad de står för och inte, är alldeles för teoretiskt för den ensamstående mamman som krasst räknar vardagens bekymmer.

Vad vi har gjort i det förflutna går inte att göra ogjort. Sympatierna med Sovjetunionen, Nordkorea och Kuba var ur den tidens perspektiv det vi trodde mest på. Vi sympatiserade med det ena av två rivaliserande system under efterkrigstiden och vi kan bara beklaga att vi valde fel, att vi valde en historisk återvändsgränd, och att realsocialismen i dessa länder inte var det vi drömde om.

Vår vitbok var ett försök till uppgörelse och en redogörelse för partiets kontakter med forna diktaturer i Öst. I efterhand kan vi bittert konstatera att uppgörelsen blev något av en lame duck. Den skulle onekligen ha blivit mer kraftfull och rört om mer i vänstergrytan.

Våra tidiga sympatier i österled har gjort att vi har en ganska diffus politik mot de forna sovjetstaterna. Vi är smått yrvakna när det gäller förändringarna i öst. En av våra forna allierade går i dagarna till dubbla val, dels ett parlamentsval och dels en folkomröstning. Det är diktaturen Vitryssland med dess president Alexander Lukasjenko som i skuggan av hemskheterna i Beslan utmanat det internationella samfundet och utlyst en folkomröstning om att ta bort konstitutionens begränsningar om högst två mandatperioder på presidentposten.

Synnerligen olämplig är att ändra om konstitutionen i Vitryssland med tanke på vad Lukasjenko har åstadkommit under sina tio år vid makten. Journalister har mördats och misstankarna riktas högt upp i regimen, oppositionella motarbetas, regimen rensar ut oppositionella oberoende tidningar och valobservatörer har sida upp och sida ner att rapportera om oegentligheter vid valen. Det finns onekligen en risk för att Lukasjenko blir diktator på livstid och att folkomröstningen är ett första steg.

Lukasjenko lär vinna en promenadseger – det sa alla jag träffade vid mitt senaste besök i Minsk – och senast igår kunde man på Charter97:s sida läsa om att Lukashisterna förväntas lägga beslag på samtliga parlamentsplatser som står på spel.

Liberala ungdomsförbundet har ett tag drivit kampanj mot diktaturen i Vitryssland. Kanske är ett aktivt engagemang för ett demokratiskt Vitryssland – en gammal sovjetstat med en diktator vid makten – tillsammans med det liberala ungdomsförbundet något som kan förbättra på vårt i dagarna solkiga demokratirykte. Även om vi står fjärran från det liberala ungdomsförbundets idéer har vi dock demokratin som det bästa ting, som sökas all världen kring, gemensam. Låt därför Vänsterpartiet gå i bräschen för ett demokratiskt Vitryssland och på allvar göra upp med våra gamla östsympatier.

STEFAN HELLMAN
Ledamot i socialnämnden, Melleruds Kommun
http://www.stefanhellman.tk

Annonser

Entry filed under: Demokratiutveckling.

”Solskenskommunismen” är inte trovärdig Högt i tak och långt till dörren?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: