För Maktens Skull – Bli Positiv Till EU

oktober 10, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Förslag har strömmat in att slå samman GAIS med IFK och kalla den nya klubben ÖIS. Förslaget väcker i grannskapet debatt om makt och demokrati i en krönika av Ingvar Johansson, professor i filosofi.
– -Det har kommit förslag om att vi ska slå ihop våran kvartersidrottsförening GAIS med grannkvarterets IFK och kalla den nya ÖIS. Ja, du minns väl: ”Grannar och Arbetares IdrottsSällskap” och ”Invandrare och Fotbollsvänners Kamratförening”; hela namnet på den eventuellt nya är ”Östras IdrottsSällskap”.
– Jaha. Och vad tycker du om det?
– Frånsett det löjliga i att kallas ÖIS, så är problemet att jag inte vet vad jag tycker. Det finns väl vissa fördelar, men jag tycker det blir mer odemokratiskt i en så stor förening.
– Hurså? Också efter sammanslagningen kommer väl varje medlem att ha en röst var på på medlemsmötena. Eller?
– Jo, men i GAIS är vi bara två hundra medlemmar, i IFK är dom åtta hundra. Det blir ju svårare att göra sin röst hörd bland tusen än bland två hundra. Och avståndet till styrelsen blir längre.
– Jo, det förstås, men inte kan man kalla det odemokratiskt. Sverige har nio miljoner invånare och Tyskland drygt åttio, skulle det betyda att Sverige skulle vara nio gånger så demokratiskt som Tyskland? Både stora och små länder kan vara lika demokratiska. Och detsamma måste ju gälla föreningar. Om ni klyver GAIS i två föreningar, norra och södra, inte blir dom då var för sig mera demoratiska än gamla GAIS!
– Du är för filosofisk. Så kan man ju inte resonera. Om vi delar GAIS får varken GAIS-norra eller GAIS-södra ihop till ett fotbollslag. Demokratin måste ha ett innehåll. Det måste finnas något att bestämma över.
– Du menar alltså att det är meningslöst att som enskild person ha mycket makt i en förening om denna förening inte har makt över något väsentligt?
– Måste du dra ut en princip, så blir det kanske något i den vägen.
– Men då måste du ju fråga dig om inte den nya föreningen får mera makt över något väsentligt än vad GAIS har. Att du som person får mindre makt i ÖIS än i GAIS kanske kompenseras av att ÖIS får mera makt över saker och ting än vad GAIS någonsin kan få. Du får så att säga både mindre och mera makt.
– Jag som trodde ditt hjärta var hos GAIS!
– Du tror inte helt fel. Men man har väl både hjärta och förnuft. Kanske det är bättre att ha långt till en styrelse som har makt över väsentligheter än att ha nära till en styrelse som bara har makt över småsaker. Ska vi diskutera politik istället för fotbollsföreningar?
– Va?
– Mitt hjärta klappar för Sverige.
– Mitt med.
– Bra, men det hindrar ju inte att vi också tänker lite över Sveriges och Europas framtid. Hur är det egentligen: Är en demokratisk europeisk nationalstat eller federation mindre demokratisk än ett demokratiskt Sverige? I EU-debatten jämförs ofta reglerna i den existerande svenska ”demokrati-byråkratin” med motsvarande i EU. Men låt oss för en stund vara lite mer teoretiska. Rent principiellt är det inget som hindrar att i framtiden EU blir mer demokratiskt och Sverige mindre.
– O.K., jag lyssnar.
– Låt oss tänka oss tjugofem moderna precis lika demokratiska länder som beslutar sig för att bli en enda demokratisk nation. Anledningen är att alla tror att de härigenom kan få det bättre. De tror med andra ord att en sammanslagning skapar ökad makt över något som kan bidra till ökad välfärd den egna nationen. Närmast till hands ligger väl sådant som penningpolitik, fungerande marknadsregleringar, utifrån kommande miljöproblem och kriminalitet. Denna ökade makt över marknad och brottslighet för den nya gemenskapen innebär naturligtvis med nödvändighet mindre makt för varje nation och individ i gemenskapen. Ju fler individer en demokratisk gemenskap har, desto mindre makt har varje enskild individ. Kunde såväl ”makt över” som ”makt i” mätas och jämföras, så skulle man kunna räkna ut hur stor en ökning av ”makt över” skulle behöva vara för att kunna kompensera den minskning av ”makt i” som sammanslagningen medför.
– Förlåt uttrycket, men det var då en jävla teoretisk utläggning.
– Kanske det. Men jag tror det har praktisk relevans. Jag kan sammanfatta: För maktens skull, bli mer positiv till EU.
– Mindre makt kan ge mera makt! Ska jag tro på så’na paradoxer?
– Det bara låter paradoxalt. Att mindre makt i ett avseende kan ge mera makt i ett annat avseende, och att summan av kardemumman kan vara positiv är inte på minsta sätt paradoxalt.
– Så lätt gör du mig inte till EU-vän. Men jag ska ta mig en ny funderare på det där med GAIS, IFK och ÖIS. Nu måste jag kila. Ha’ det.
Ingvar Johansson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Det handlar om regeringsfrågan! Brev och reaktioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: