Det handlar om regeringsfrågan!

oktober 10, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Herman Schmid, tidigare EU-parlamentariker menar att angreppet på Lars Ohly och Vänsterpartiet bara är dimråder för att knäcka det pågående regeringssamarbetet. Lyckas angreppet spår han en s/m regering och ser en därmed en ljusning för ett brett vänsterparti.
Den ynkliga kampanjen mot Lasse Ohly, som inleddes med Janne Josefssons båda program har pågått i ett par veckor nu. Den börjar se ut som en organiserad attack på regeringskoalitionen och dess framtid. Igår uttalade Göran Persson att Lars Ohly snart kan vara slut. Borgerliga ledarskribenter vädrar morgonluft . Det är detta saken handlar om, allt snack om kommunism och historieskrivning är bara dimridåer.
.
Man aktualiserar Vänsterpartiets historiska bakgrund och påminner om vad som varit allmänt känt sen många år. CH Hermanssons strategi att förvandla partiet innefrån har visat sig långt svårare än väntat. Efter den första segern 1967 följde tio års intern kamp innan den stalinistiska falangen gav upp och bildade eget. Sen följde kampen för att isolera stalinisterna internationellt och på hemmaplan. På 1980-talet såg det ut som om vi hade vunnit. De framgångsrika kongresserna med program- och namnbyte och de stora valframgångarna under 1990-talet tycktes bekräfta detta. Vi hade under 25 års tid genomfört en enveten och smärtsam kamp mot stalinism och för demokratisk socialism som saknar motsvarighet i svensk historia och vi trodde vi hade segrat.

Men det visade sig bli tvärtom. De politiska framgångarna i riksdagsval och opinionsbildning skapade oro i partiet. Vi tvingades in i parlamentariska uppgörelser och så småningom ett regeringssamarbete som hotade inte bara vår självständighet utan också vår socialistiska trovärdighet och vårt existensberättigande som eget parti. Massmedierna jämförde oss med Miljöpartiet och angrep oss för att vara ett osjälvständigt bihang till regeringspartiet. För övrigt samma massmedier som idag talar om vår obotliga kommunism och angriper vår demokratiska trovärdighet.

Detta som har skapat grogrund för en ”vänstervridning” i partiet och ungdomsförbundet. De unga vill ha ett tydligare socialistiskt parti som kan erbjuda ett ideologiskt och politiskt alternativ till övriga partier och framför allt till det borgerliga samhällets hegemoni. Men det är inte lätt att formulera alternativ i ett samhällsklimat som är så kompakt dominerat av det marknadsekonomiska samhällets värderingar och institutioner. Då är det begripligt att man griper till symboler och föreställningar från socialismens historia. Det kan vara bilden på Che Guevara vars appell tycks vara outslitlig. Det kan vara den kubanska regimens ofattbara överlevnadskraft framför näsan på världens ledande imperialistiska stormakt. Det kan vara historiska händelser som det vietnamesiska folkets seger eller kämpande rörelser i Afrika, Asien och Latinamerika. Eller det kan vara liknande alternativ utanför den socialistiska traditionen, som t.ex. djurrörelsens olagliga aktioner mot minkfarmar och älgjägare.

Det kan också vara en trotsig och dumdristig Lasse Ohly som insisterar på att kalla sig kommunist mot allt förnuft och all politisk taktisk klokskap, ungefär som en trotsig tonåring som piercar sitt ansikte till oigenkännelighet eller matvägrar i protest mot allt och alla. Och som därför får mycket stryk och plågas som en mask för något som han är helt oskyldig till.

Det beskrives som nystalinism av de dumburkar som inte ens vill försöka förstå utan bara plågar och missbrukar och utnyttjar, men det handlar naturligtvis om en djupgående protest mot det samhälle vi alla lever i och en närmast desperat längtan efter alternativ. Vänsterpartiet är bara det minst dåliga alternativet för dessa nyvänsterströmningar, och de kvardröjande resterna av gammalkommunism inom vårt parti har inte något som helst användbart att erbjuda dem.

Här står vi alltså med ett Vänsterparti, klämt mellan en växande och i djupaste mening radikal ungdomsrörelse och en medlemskår i övrigt som jobbar i fackföreningar och kommunala verksamheter och partiavdelningar och solidaritetsrörelser och allt möjligt annat praktiskt och förnuftigt samhällsarbete. Dessa bägge medlemsbaser representeras i partiet av organisatörer som sköter partiapparaten lokalt, regionalt och centralt och som i det praktiska arbetet liknar varandra rätt mycket. Inför kongressen organiserade de fraktioner och slogs om positioner.

Avståndet mellan dessa båda strömningar, ( låt mig kalla dem ”de förståndiga” och ”de upproriska” istället för de totalt missvisande gamla termerna ’förnyare’ och ’traditionalister’) är sannerligen stort. De förståndiga kunde i stort sett lika väl fungera som socialdemokraternas vänsterflygel, de upproriska borde kanske helt lämna den parlamentariska partipolitikens arenor. Men om Vänsterpartiet på det sättet löstes upp så skulle det omedelbart skapa ett vakuum. Det finns, trots alla svårigheter, ett växande behov att ett politiskt parti som kan representera en radikal kritik mot kommercialism och kapitalism på politikens alla arenor.

Det är mycket möjligt att den borgerliga propagandan knäcker Lasse Ohly och därmed möjligheten för Vänsterpartiet att gå in i ett regeringssamarbete. Och om han överlever utan att tvingas till total avbön så blir han den hjälte som de upproriska vill ha och då kan det inte heller bli någon regeringssamverkan.

Under tiden flyttar Reinfelt sina schackpjäser mot mitten. Särskilt hans positionsbyten vad gäller vissa typiska klassfrågor – arbetsrätt och arbetslöshetsförsäkring – kunde tala för att ”den stora koalitionen” förbereds. Om den nuvarande regeringsunderlaget knäcks genom angreppen på Vänsterpartiet så är tiden kommen till ett borgerligt alternativ. Mitt tips är att det i så fall blir en S/M-regering utan Persson och med Reinfelt som statsminister. Och då äntligen kan det kanske börja ljusna för ett brett Vänsterparti…..

Herman Schmid
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Öppet brev till Lars Ohly För Maktens Skull – Bli Positiv Till EU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: