Brev och reaktioner

oktober 10, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Med anledning av Uppdrag Granskning har en mängd synpunkter strömmat in från olika håll till Vägval Vänster. Vi publicerar här fyra mer eller mindre korta reflektioner från våra läsare.
Anki Höök, Gnesta

Hur mycket längre ska vi vänta kamrater……
….är början på en sång som sjöngs ofta inom arbetarrörelsen förr i världen.

Det gyllene tillfället är en bok om lokal och global strategi för global rättvisa av Hans Abrahamsson, (väldigt bra för övrigt).
Problemet är att man inte vet när det gyllene tillfället är, men man kan lära sig att känna igen tecknen och man måste våga ta en risk. Nu pekar tecknen med hela handen för Vägval Vänster att det är dags för handling. Tydligare än så här kan det knappast bli, med mitt sätt att se så är det gyllene tillfället nu.
Visst, finns det mycket att tänka på och visst måste en strategi läggas upp. Men händer inget nu så sviker man både de som går och väntar på en ”signal” – som väntar på att en ledare ska ange tonen och dels de som tycker att de är för djävligt och inte riktigt vet vilket ben man ska stå på. Och inte minst ju längre tiden går ju svårare blir det att räta på ryggen och förtroendet för vänstern försvinner.

Jag tror inte på att återgå till ett utrensat vänsterparti. Det misstaget har vi redan gjort och behöver inte göra om av främst 3 orsaker:
 Hur väl man än städar glömmer man alltid en vrå någonstans där dammtussarna växer sig större och det finns alltid folk som är beroende i form positioner och uppdrag. Förutom dubbla lojaliteter hamnar man i en konflikt om sin egen försörjning.
 Det skelett som bygger partier i dagens system, inbjuder till maktmissbruk och manipulation och är hierarkiska och de skeletten är snart söndervittrade.
 Och det viktigaste – väljarna kommer inte att gå på det en gång till.

Jag tror inte heller att vi behöver ha så bråttom att bilda ett nytt parti, men vi får inte vara allt för söliga heller. Utan Vägval Vänster är en utmärkt uppsamlingsplats, där vi i lugn och ro kan diskutera hur vi vill bygga ett brett socialistiskt parti. Där alla sorters socialister vad de än kallar sig ryms och där det är högt i tak och brett mellan väggarna. Där det förekommer en ständigt pågående diskussion som i sin process leder fram till bra beslut och ståndpunkter. Vägval Vänsters seminariedagar i helgen (1-2 oktober) tyder på det och det var många av deltagarna som sa att ett sådant debattklimat var det länge sedan de hade varit med om.
”Där man inte behöver sig om över axeln” som en av dem uttryckte det.

Nu är det, det gyllene tillfället för att bygga upp ett nytt skelett – bit för bit.

Arthur Ahrlin

Jag är 51+ och sprungen ur arbetarklassen. Min politiska dröm under ungdomstiden var det klasslösa samhället. Vpk låg närmast till, då jag ej kunde känna någon som helst gemenskap med SKP, KFML, KMPL(r), KAF eller några av de övriga centralstyrda och naiva abc-kommunisterna. Tyvärr upptäckte jag ganska snart, att även VPK var ett centralstyrt parti, som talade med husbondens röst.

Jan Josefsson program bjöd inte på många nya avlöjanden, utom ett som gjorde mig ytterst förbannad, dvs den del som handlade om Kirunasvenskarna och partiets brist på medmäsklighet och empati för de överlevande. Lars Ohly fick byxorna nerdragna i programet gång på gång. Hans trovärdighet är lika med noll.

Jag har med intresse följt Väg Val Vänster på internet. Återigen drabbas jag av tvivel, när jag läser artikeln Vänsten hotas av marginalisering. ”Socialism kan bara byggas i demokrati och frihet, genom den sorts självständiga rörelse underifrån som från början präglade arbetarrörelsen och som senare fördes vidare av de nya rörelserna, kvinnorörelsen, miljörörelsen och den internationella solidaritetsrörelsen”. Jag har hört det förut och det känns som ett gammalt mantra utan någon egentlig substans!

Stig Gustavsson Linköping

Jag är en gammal v-röstare som har undrat mycket över hur diskussionerna i dåvarande VPK fördes under åren närmast efter ockupationen av Tjeckoslovakien. Programmet Uppdrag Granskning har på ett olustigt sätt gjort dessa funderingar aktuella. Jag har plockat fram tidningsurklipp från den tiden och noterat CH Hermanssons kategoriska fördömande av Sovjetunionen med krav på att Sverige skulle avbryta de diplomatiska förbindelserna med detta land. Hans uttalande kändes mycket välgörande för mig efter den totala bedrövelse jag kände när angreppet kom. Min fru är tjeckiska och alltsedan vi träffades 1963 hade jag med stor glädje och enorm förväntan följt utvecklingen i Tjeckoslovakien fram till den ödesdigra dagen 21 augusti 1968. Invasionen innebar nog den största besvikelse jag känt i politiska sammanhang, och det är uppenbart att den delades av CH och många andra som bar på drömmar om en väl fungerande socialism. Det kändes som att ”nu har sista tåget gått”. Under tiden därefter fördes en tämligen het debatt i Ny Dag. Hilding Hagberg röt till hätskt mot Hermansson, men han fick många kraftfulla genmälen av en rad personer som Gösta Bernevald, Per Ekman, Ruth Majerovicova, Nils Lalander m. fl. Lars Herlitz förklarade i en artikel pedagogiskt innebörden av tjeckoslovakernas aktionsprogram från april 68. Det verkade som om en klarsynthet var på väg att få fäste inom partiet. Men så måste något ha hänt som satte broms för den hoppfulla utvecklingen. CH blev alltmer lågmäld. Var det så att han tyckte att partiets enhet var så viktig att han valde att hålla inne med vidare initiativ? Så småningom övertog Lars Werner ledarskapet, och alltsedan dess har partiet, utifrån sett, givit en bild av luddighet och hyckleri. Men fortfarande förefaller det ha funnits dom som kämpade vidare för en ärligare och klarare linje. Så sent som 1976 kom en stridsskrift av en viss Åke Eriksson med uppmaningen ”Det är dags att välja sida” med tillägg av de tjeckiska orden ”Socialismus ano, okupace ne!!!” Jag har undrat mycket över hur den skriften togs emot inom partiet. Vad blev det av Åke Eriksson? Och i början av 80-talet skrev Jörn Svensson boken ”Socialismens förnyelse. Om vår tids nödvändighet”. Den innehåller analyser som liknar dem som presenterades i det tjeckoslovakiska aktionsprogrammet. Väckte den boken något intresse i partikretsar? Man måste djupt beklaga att VPK under de här åren valde att avstå från en välbehövlig reningsprocess. Jag har sedan dess befarat att partiet förr eller senare skulle ”hamna med skägget i brevlådan”. Man kan undra varför det händer just nu så här många år efter murens fall. Några intressanta tankar kring detta kan man läsa i Göran Greiders ledare i Dalademokraten torsdag 7/10. Till sist vill jag tillägga att jag varmt välkomnar tillkomsten av Vägval vänster som ett obundet socialistiskt debattforum.

Christer Westling, Gnesta och Torsten Fredriksson, Farsta

Ursäkta men…
menar Vänsterpartiet allvar med sin ursäkt? Det finns tveksamheter i denna som får oss att undra.
Ni säger att kirunasvenskarna ” upplevde att de efter hemkomsten utsattes för förföljelse och trakasserier av svenska kommunister”. Det verkar som om ni tvivlar på sanningshalten i deras berättelser genom att ni formulerar er med orden på det sättet.
Samma slags tvekssamhet kan spåras i formuleringen ”de övergrepp som dåvarande medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti kan ha gjort sig skyldiga till”. Ni flyttar här dessutom perspektivet från partiet till enskilda medlemmar som kan ha trakasserat. Enligt denna ”ursäkt” är det därmed tvivelaktigt om de återvändande Kirunasvenskarna blev trakasserade.
Det saknas vidare en ursäkt för hur VU och partisekreterare Ohly ”skötte” Lönnroths ursprungliga utkast till ursäkt för fyra år sedan.
Som ni skriver: ”Det finns alla anledning att i grunden klarlägga vad de utsattes för så att sanningen om deras öde blir allmänt känt”. Vi anser att ursäkten bör avse hela historien fram till dags dato.

 

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

För Maktens Skull – Bli Positiv Till EU Spelregler för ett federativt parti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: