Öppet brev till Lars Ohly

oktober 8, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vi publicerar här ett öppet brev till Lars Ohly, skrivet av ett 10-tal vänsterpartister i Växjö.
Öppet brev till vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, ledning och partistyrelsen

NU RÄCKER DET! VI HAR FÅTT NOG!

Med anledning av den senaste tidens Uppdrag granskning och avslöjanden vill vi framföra följande krav:

1. Till Lars Ohly – sluta kalla dig ”kommunist”! Om en medlem i periferin vill kalla en bofink för en svan så är det inte så mycket att göra åt, men partiledaren och andra ledande företrädare kan inte hålla på så här. Vi orkar inte föra partiet och politiken framåt för medborgarnas bästa med detta ”k” ständigt i fokus! Vad är poängen med att ständigt schavottera för något som partiet har lämnat bakom sig och aldrig komma till skott i sakfrågor? Sluta med kommunismen – eller lämna posten, Lars!

2. I 1996 års utgåva av ”Lik i garderoben” skriver Sven-Eric Liedman i en efterskrift så här: ”Uppgörelsen (med Sovjetunionen etc) kan inte inskränka sig till de förflutna försyndelserna i relationerna österut. Det finns fortfarande integrerade moment i den egna föreställningsvärlden som hänger samman med Sovjetsyndromet. Det gäller den krigiska synen på politiken, det gäller frågan om demokratins former, det gäller föreställningar om socialism och socialistiskt samhälle för att inte tala om kommunismen som utvecklingens slutmål.” …”Därför krävs det en kompromisslös uppgörelse med egna försyndelser och en kompromisslös inställning till dem som fortfarande vill rädda gamla persedlar ur den sovjetiska ideologins konkursbo.”

Vi kan inte säga det bättre! Vi känner oss också delansvariga för att detta inte blivit gjort. Nu krävs det att partistyrelsen tillsätter en grupp som inte bara inventerar liken utan också ordnar en anständig begravning, dvs hjälper oss fram till en analys och slutsatser.

3. Först när analysen av det gångna är gjord kan arbetet med att ta fram ett internationellt program starta. Det förslag som kom för några månader sedan har nu hamnat i papperskorgen – under galgen! När Lars Ohly får frågan i TV hur många i partistyrelsen som anser Cuba vara en demokrati, så blir svaret ”en handfull kanske”. Och på frågan om dessas ställning blir svaret att de inte ska ha något inflytande. Samma Lars Ohly och partistyrelse har tillsatt en grupp för att arbeta fram ett förslag till internationellt program, där just åsikten att Cuba är en demokrati är så starkt representerad att programförslaget innehåller ytterst kringgående rörelser ifråga om demokratin på Cuba! Förslaget har ingen majoritet i partistyrelsen sägs det nu i olika intervjuer. Hur kunde förslaget då passera partistyrelsen, skickas ut till lokalorganisationerna och publiceras på hemsidan? Hur många självmål ska vi stå ut med innan demokratiska fri- och rättigheter är en överordnad princip i vänsterpartiets demokratisyn?

Först när analysen av det historiska är gjord och slutsatserna dragna kan arbetet på nya programskrivningar förberedas.

4. Vi tror att ovanstående analys- och programarbeten är värda en extra kongress, som kan koncentrera sig på just dessa frågor: demokrati och internationalism. Den kongressen mejslar då ut vilka förändringar som är nödvändiga i parti- och handlingsprogram och som ska beslutas av den ordinarie kongressen våren 2006.

5. ”Kirunasvenskarna” – ja, vad kan man göra, som inte är för sent? Vad kan vi lära? Åter till Sven-Eric Liedman och Lik i garderoben: ”Kontakten med Ceausescu var ett elände; men kontakten med hans offer är viktig.” Kirunasvenskarnas efterlevandes berättelser måste vi lyssna på, gå igenom och dra slutsatser av.

Det behövs en realistisk vänsterpolitik i Sverige. Det finns omfattande problem och orättvisor relaterade till klass och kön, arbetslöshet, utanförskap, ohälsa. Vi måste utveckla ett hållbart samhälle som inte bidrar till klimatförändringar, som främst kommer att gå ut över fattiga i tredje världen. Vi står inför en jättelik utmaning att klara finansieringen av välfärden i framtiden. Vi vill vara med i en vänster som tar itu med dessa uppgifter! En vänster med demokratisk trovärdighet kan spela en stark roll i det framtida välfärdsbygget. Vi vill med liv och lust delta i det. Men för att lusten ska infinna sig krävs något mer än att rulla på i gamla hjulspår. Är du med på det Lars Ohly?

Dalala AbdelGani
Andreas Bogatic
Wirginia Bogatic
Eva Christiansson
Bodil Edvardsson
Ann-Christin Eriksson
Sven Eriksson
Björn Gullander
Sigvard Gunnarsson
Carin Högstedt
Kjell Jönsson
Afrah Kahin
Örjan Mossberg
Anders Mårtensson
Hossein Pishdar
Elisabeth Risedal
Anders Tjäder
Martin Wikerstål
Lennart Värmby

Samtliga aktiva i Vänsterpartiet Växjö

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vad är ett parti? Det handlar om regeringsfrågan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: