VPK och Öststatsdiktaturerna

oktober 5, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är dags att sluta kalla sig kommunist eftersom det bara är till belastning för alla som vill arbeta för ett samhälle utan klasser och förtryck, skriver Tord Andersson, fullmäktigeledamot i Eskilstuna angående den pågående debatten.
Efter att ha sett Josefssons reportage om VPK och dess relationer med ”Östeuropas diktaturer” vill jag poängtera att det inte var något nytt som kom fram som jag vill känna skuld inför. Det ska kommas ihåg att Lars Werner var en kompromisskandidat vid 1975-års partikongress. Med det menar jag att det fanns en balansgång mellan den linje som CH Hermansson lagt fast och en mer renodlad gruppering som ville att partiet skulle behålla den kurs som medgav att ”partiet” var en del av det kommunistiska byggandet.

Detta faktum glöms ofta bort i debatten. Samtidigt är det nödvändigt att påminna oss aktiva och alla andra i samhället att Sovjetunionen var en maktfaktor att räkna med under det så kallade kalla krigets epok. Bland annat så reste Olof Palme österut och samspråkade med såväl Sovjetunionen och DDR, på högsta regeringsnivå.

Jag minns mycket väl hur det var att vara partimedlem i början av 1980-talet då invasionen i Afghanistan och dessa påstådda u-båtar i svenska vatten var på tapeten. Det är inget jag med glädje ser tillbaka på. Men det var den samhällsdebattnivå som vi som aktiva medlemmar fick ta. I dagsläget måste vi ta en fortsatt diskussion om vårt partis förflutna.

Som jag ser det har vi inget att glömma, även om mycket måste aktivt förpassas till en annan verklighet än den vi idag upplever, och en läsning av ”vitboken” ska enligt mig ligga till grund för denna analys av partiets sentida historik. Jag är medveten om att historien av att vara oavhängig ett system vi aldrig accepterat (?) måste läsas i partiets historiebeskrivande programförklaring. Här vill dock liberalerna aldrig ge upp. De vill att vi tar avstånd från allt och inte enbart vår historieförfalskning. Detta är en debatt vi tar i ett annat forum!

Med bakgrund av detta samt den debatt som förekommit om vad ”kommunismen” är och vad det betyder att några offentligt går ut och kallar sig ”kommunister”, bland annat Lars Ohly, kan jag inte än annat att beklaga att vissa håller fast vid en terminologi som bland vanligt folk förknippas med diktatur. Det kommer att på sikt få negativa konsekvenser för det arbetande folket i vårt land och övriga världen. Varför är det så viktigt att bibehålla en definition?

Att ta avstånd från ”kommunist” innebär ingalunda att vi slutar slåss för det klasslösa samhället men det underlättar dagspolitiken och dess inflytande som är väsentligt , som jag ser det, för att förbättra (på sikt) de grupper vi representerar i folkvalda församlingar.

Stå upp i kampen mot dagens klasskillnader och argumentera för avskaffandet av segregeringen inom den situation vi har att arbeta med. Sluta upp med att försvara ”gammal kommunism” (Östeuropas system) och se till det klassamhälle vi lever i idag samt kämpa för dess förtvinande.

Sluta kalla er”kommunister”, det är enbart en belastning för oss andra som vill och kämpar för det slutgiltiga målet. Ett samhälle utan klasser och förtryck.

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

I nazismens fotspår i Polen Hur dyr är bensinen Lars Ohly?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: