I nazismens fotspår i Polen

oktober 4, 2004 at 12:01 f m 1 kommentar

Helena Zymler Svantesson, barnläkare från Lund rapporterar om sin resa i nazismens fotspår i Polen. Och uppmanar Sverige och vänsterpartiet att tydligare motverka nazism, rasism och etnisk diskriminering.
Under mitt besök i Polen i månadsskiftet augusti – september firades i snabb följd tre minneshögtider. Först 60 års minnet av likvideringen av gettot i Lodz, Polens näst största stad, därefter Tysklands anfall mot Polen den 1 september1939 och slutligen det polska upproret i Warszawa, vars syfte var att befria staden före Röda Armens intåg.

Polen är ett av de länder där nazisternas framfart lämnade djupa spår. Raslagarna, förintelse – och koncentrationslägren, getton och slavarbetet, där vinsten gagnade den tyska staten och stora bolag som I.G.Farben, Krupp m. fl, förverkligades redan i tidigt skede. Miljoner civila hade mist livet, främst de som tillhörde den ”underlägsna rasen” – judar och romer men också polska civila, speciellt intelligentian och motståndsmän. Landets gränser ändrades två gånger, både i början och slutet av kriget och en gigantisk och smärtsam omlokaliseringsprocess av tyska, polska och ukrainska medborgare sattes i gång.
Av Polens judar, en gång 3,5 miljoner medborgare, dvs c:a 10 % av den totala befolkningen, överlevde kring en kvarts miljon. I dag bor endast några tiotusentals kvar i landet.

Stängt område – terror och utplåning i gettot i Lodz (Litzmannstadt)
Himmlers order om folkmordet på polska judar sattes igång i Lodz 1941. Ett getto med 200 000 personer, dvs en tredjedel av stadens befolkning, upprättades redan året innan på en 4 kvadratkilometers yta. Bevakningen var mycket hård och kontakten med omvärlden praktiskt taget omöjlig. Gettot omvandlades snabbt till ett stort arbetsläger, även barn utnyttjades som arbetskraft för krigsindustrin. Tusentals ensamma småbarn deporterades hösten -42 till okänt mål, där de avlivades med dieselavgaser.
Gettot varade i nästan 5 år, längst i hela Europa. Av hunger och sjukdom dog 45 000 personer och 140 000 deporterades till dödslägren i Chelmno och Auschwitz. Sista tågtransporten
avgick från Lodz vid gettots slutliga likvidering den 29 augusti -44. Resans mål blev känt för oss först när tåget stannade i Auschwitz – Birkenau, en ort vi aldrig hört talas om.
De flesta deporterade hade förintats i Auschwitz fyra gaskamrare. Samma öde mötte tusentals zigenare från ett särskilt getto, också det i Lodz. Efter stadens befrielse genom Röda Armen i januari -45 återvände endast 12 -15 000, dvs 5% till sin hemstad. I dag finns bara 300 personer registrerade i stadens judiska församling.

Glömskan
I dag känner inte många av stadens 800 000 invånare ens till var gettot var beläget och vad som hände där för 60 år sedan. Inte sällan ser man antisemitiskt klotter på murarna, detta trots att själva objektet för hatet eller okunskap knappast finns på plats längre.
Skulden kan delvis läggas på 60 – och 70 talets kommunistiska regimer som medvetet ville lägga de polska judarnas öde och kultur i glömska. Politiska och rasistiska motiv låg bakom. Situationen förvärrades efter sexdagarskriget 1967 då Polen avbröt sina diplomatiska förbindelser med Israel. Medborgare av judisk ursprung betraktades då officiellt som sionister och potentiella fiender till den polska staten. Tiotusentals människor som efter kriget valde att stanna kvar i Polen tvingades nu att avsäga sig sitt polska medborgerskap och lämna landet. Många av dem har fått fristad i Sverige. En ursäkt för denna kränkande och politiskt absurda avvisning framfördes av regeringen först under 90 talet efter den politiska omvälvningen -89.

Uppvakning och försoning
I dag söker man att uppnå försoning genom att bygga broar mellan etniska och religiösa grupper. Minnestavlor och monument sätts upp i getton och läger och ett intensivt arbete bedrivs för att levandegöra minoritets gruppernas kultur och historia. En bred kampanj om mänskliga rättigheter och tolerans riktas till skolor och allmänhet av vetenskapliga och kulturella institutioner och myndigheter. I bokhandlarna ser man i dag många nya böcker på diskarna kring dessa ämnen.

I minneshögtiderna deltog ca 5000 personer därav 600 överlevande, bosatta i olika länder. Stadens invånare var inbjudna att delta i många evenemang och stämningen var positiv. Lodz borgmästare, initiativtagare till jubileet, Polens premiärminister, officiella representanter från Israel, Tyskland, Österrike, Tjeckien m.fl. deltog i programmen. Huvudceremonin ägde rum den 29 augusti på den judiska kyrkogården och järnvägstationen i gettot, varifrån de sista transporterna avgick till dödslägren för exakt 60 år sedan. Dagen därpå ägnades minnet av det zigenska gettots likvidering. Bland kulturevenemang bör speciellt nämnas en teater- och musik föreställning tillägnad barnen i getto, framställd av skolelever samt en utställning av dokumentära foton som har bevarats i gettots arkiv.
Förhoppningsvis kommer denna försonings- och toleranstrend också fortsättningsvis att prägla landets politik. Melemskapet i EU kan möjligen främja en sådan utveckling.

Att motverka nazism, rasism och etnisk diskriminring
Kampen mot extrema grupper måste prioriteras och skärpas och passiviteten från myndigheternas – och politikernas sida, Vänsterpartiet inberäknat, måste brytas. En långsiktig nationell och partipolitisk strategi måste utarbetas i kampen mot rasistiska våldsbrott och mot spridningen av rasistisk propaganda. Lagstiftningen, som lagen om hets mot folkgrupp m.fl. måste tillämpas tillfullo. Den måste kompletteras med bl.a. krav om slopad preskriptionstid. Vänsterpartiet måste agera betydligt mera aktivt.

Helena Zymler Svantesson

Entry filed under: Veckans krönika.

Hur kunde det ske? VPK och Öststatsdiktaturerna

1 kommentar Add your own

  • 1. Apts for sale nyc  |  november 13, 2017 kl. 7:47 e m

    balalaika.Urokimastera.Ru

    I nazismens fotspår i Polen | Vägval Vänster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 9 189 hits
oktober 2004
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggare gillar detta: