Den stora berättelsen

september 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Först ut att reagera på Vägval Vänsters debattuppmaning och Ulf Nymarks artikel om vänsterns historieskrivning är Johan Samuelsson, doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala Universitet. Här publicerar vi hans syn på partiets ”stora berättelse” – en uppbygglig romantiserad version av det förflutna.
Inom den historiografiska forskningen brukar ett av studeiobjekten vara ”den stora berättelsen”, dvs hur t ex nationer eller regioner gör en översiktlig beskrivning av sig själv. Frågor som man ställer inom forskningsfältet är t ex vilka nyckelhändelser man tar man med, vilka drivkrafterna är i historien, vilken uppbygglig funktion den stora berättelsen har för den gemskap historien handlar om.

Om vi analyserar debatten kring v:s historia, kan man utifrån detta forsknigsfält dra några slutsatser. Även om partiet som organisation i flera sammanhang har lyft fram skamligheter i sin historia är det inte hela historien om partiet. Uppenbarligen finns det flera berättelser här. Den egna naturligtvis förenklade historien om partiet som presenteras på partiets hemsida utesluter i det närmaste helt pinsamheter som bastubad på DDR:s ambasad, Koreahyllningar, C H Hermanssons hyllning till Stalin och semesterresor till öststaterna. Dessa fenomen är helt raderade i denna historia. Samtidigt som partiföreträdare svär sig fria från viljan att mörklägga delar av historien är det uppenbart att den förenklade historien på hemsidan fungerar som den stora berättelsen för flera av de ledande företrädarna inom partiet, inte minst speglat av ungdomsförbundets skrämmande kunskaper om historien.

Uppenbarlig dominerar inom delar av partiet en uppbygglig romantiserad version av det förflutna. Oavsett vad Pernilla Z säger gäller hemsidans ”stora berättelse” partiet. Här har hon ett stort ansvar. Denna berättelse gör det möjligt att fortfarande kalla sig kommunist utan att överhuvudtaget reflektera över koppling mellan ord och handling.

Det kommunistiska VPK bekännande sig inte bara till kommunismen utan kom genom gratisresor, spritgåvor och hyllningar att legitimera ett förtryckarsystem.

Johan Samuelsson

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vänsterpartiets vitbok: Enbart redovisning, ingen uppgörelse Hur kunde det ske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
september 2004
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: