Vänsterpartiets vitbok: Enbart redovisning, ingen uppgörelse

september 28, 2004 at 12:01 f m 2 kommentarer

Ulf Nymark, en av författarna till boken ”Lik i Garderoben?”, vänder sig starkt mot försöken att använda boken som ett bevis för att vänsterpartiet verkligen gjort upp med sitt förflutna. Boken ledde aldrig till någon självrannasakan utan utnyttjades som en ursäkt för att slippa ta itu med de verkligt angelänga frågorna. Att idag förklara umgänget med en av den moderna världshistoriens värsta förtryckarsystem med ”grabbkultur” är ett löjelseväckande dribblande från partiledningen.
Från Vänsterpartiets ledning hävdas nu i svallvågorna efter TV-programmet Uppdrag Granskning, att ”vi har inget att dölja” och ”i programmet förekom egentligen ingenting nytt”. Och visst: de flesta, om än inte alla, uppgifter som redovisades i Uppdrag Granskning fanns redan med i den s k. vitboken, ”Lik i garderoben?”. (Vitboken publicerades första gången 1993 och togs fram på uppdrag av partiets ledning, men var ytterst resultatet av kongressmotioner från bl.a. lokalorganisationen i Lund och Hallands partidistrikt.) När partiledningen går vidare och hävdar att man genom vitboken ”gjort upp” med sitt förflutna och att man har idkat ”självkritik” är det emellertid svårt att hålla med.

Underlag för partiets utvärdering
”Lik i garderoben?” har undertiteln ”En rapport om SKP/VPKs internationella förbindelser”. Och vitboken är just en ”rapport”, en redovisning, och ingenting annat. Författarna till boken (av vilka undertecknad är en) har aldrig gjort anspråk på att ha producerat en politisk utvärdering av, eller uppgörelse med, partiets relationer till realsocialismen i öst. Vi försökte så gott det gick att kartlägga och sammanställa de familjära umgängesformerna, och hoppades därmed ge ett underlag för hela partiets politiska och ideologiska utvärdering. (Se förordet till andra upplagen av ”Lik i garderoben?”)

Slutpunkt
Vitboken ville med andra ord öppna dörren till garderoben så att alla kunde se vad som doldes. Att skaffa undan liken, städa och vädra ut var givetvis en uppgift för hela partiet. Min förhoppning, som jag nu i efterhand tvingas konstatera var mer än lovligt naiv, var att partiet målmedvetet och beslutsamt skulle ta itu med denna uppgift. Så blev inte fallet. Visserligen öppnade vitboken garderobsdörrarna, men den gav också partiet möjlighet slingra sig ur en besvärlig situation. Partiledningen sa: ”Har man sett på maken, det finns en hel del saker i garderoben som onekligen ser ut som lik! Usch då, men vi vet minsann inte hur de har kommit dit – och vi vill tamejtusan inte heller veta det!” Vitboken blev sålunda inte partiets utgångspunkt för en politisk och ideologisk uppgörelse med tidigare ställningstaganden, snarare blev det slutpunkten. Vitboken kom att användas som en ursäkt för att inte ta itu med de grundläggande frågorna. Jodå, nog har partiet ”tagit avstånd” från umgänget med broderpartierna i öst. Det vill säga: man har – givetvis efter östblockets fall – markerat varierande grader av ogillande över bindningarna till broderpartierna. Men inte mer.

Grundläggande spörsmål undviks
I den mån det överhuvudtaget har funnits en analys av det faktum att VPK som en fundamental och i grunden aldrig ifrågasatt utgångspunkt hade solidariteten med de statsbärande partierna i öst har den rört sig på ytan, aldrig borrat ner i djupet. Att förklara det vänskapliga umgänget med ett av den moderna världshistoriens värsta förtryckarsystem med ”bastubad-” och ”grabbkultur” är ett närmast löjeväckande sätt att dribbla bort de väsentliga frågorna. De mest grundläggande spörsmålen har partiet hela tiden sorgfälligt undvikit: Vad är orsaken till att VPK över huvud taget betraktade dessa partier som broderpartier? Hur såg den gemensamma uppsättningen gener som VPK delade med partierna i öst ut? Vad utgjorde basen för den djupt kända släktskapen? Och kanske viktigast av allt: Vad fanns kvar av det gemensamma arvet år 1990 och vad finns kvar idag?

Fasadmålning
Hade partiet på ett förutsättningslöst och öppet sätt velat få svar på dessa frågor hade en nödvändig följd blivit en djupgående granskning och revidering av sina programmatiska utgångspunkter. Det var man inte beredd att göra. Anledningen till detta är uppenbar. Att stryka ”kommunisterna” ur partinamnet var från de traditionella kommunisternas sida en taktisk eftergift när bitar från den fallna Berlinmuren fortfarande på ett besvärande sätt susade omkring i luften. Partifasaden målades om, men innanför väggarna förblev det mesta sig likt. Kommunismen, som under några år på 90-talet visserligen var hänvisad till en tillvaro i partiets gårdskammare, lyckades ändå effektivt blockera en storstädning och en totalrenovering av hela huset.

Försutten chans
När dammet från raserade Leninstatyer i östeuropa nu sedan länge har slutat virvla runt har kommunismen återtagit herraväldet i vänsterpartihuset. Beteckningen kommunist betraktas ånyo som en hederstitel. Chansen att verkligen göra upp med det förflutna, dvs. granska och dra upp i ljuset de djupare liggande orsakerna bakom gemenskapen med de tidigare kommunistiska staterna och partierna är, möjligen för alltid, försutten.

Ulf Nymark

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Ledning på distans Den stora berättelsen

2 kommentarer Add your own

 • 1. Det fina partiet  |  mars 27, 2017 kl. 1:20 e m

  […] med diktaturerna i öst. Resultatet blev vitboken Lik i garderoben. En av författarna, Ulf Nymark, hävdade ett decennium senare med bestämdhet att skriften enkom var en redovisning av kontakterna och inte […]

 • 2. stonehouse scrap vehicles  |  januari 1, 2019 kl. 8:51 e m

  Goood day I am so happy I found your site, I really fouund yyou by mistake, while
  I was looking on Yahoo foor something else,
  Anyways I am here now and would just like to say kkudos for a tremendous
  post and a all round entertaining blog (I also love tthe theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the minute but I havee bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

 • Inget

Blog Stats

 • 9 494 hits
september 2004
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: