Förhållandevis bra uppgörelse

september 16, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Björn Grip, landstingpolitiker i Östergötland argumenterar för den nyligen antagna statsbudgeten och menar att det – trots allt – är en förhållandevis bra budgetuppgörelse. Men manar samtidigt till utvecklade samarbetsformer mellan s, v och mp.
Den nyligen timade budgetuppgörelsen mellan regeringen och samarbetspartierna ledde trots allt fram till en förhållandevis bra uppgörelse. Min värdering bygger på tre förhållanden;
– För första gången lyckades vänsterpartiet hålla fast vid ett fåtal frågor som drevs konsekvent, nämligen fler arbetstillfällen och mer pengar till kommun- och landstingssektorn.
– För första gången utökades resurserna till kommuner och landsting i nettotermer, och mycket tack vare vänsterpartiet blev utökningen större än vad regeringen kompromissat fram efter de sedvanliga interna överläggningar med kommun- och landstingsförbundets socialdemokratiska majoritetsföreträdare.
– Budgettaket är ruckat genom principöverenskommelsen att det i framtiden ska finnas ett yttre och inre tak – en budgeteringsmarginal beroende på konjunktur- och sysselsättningssituation.

Sen finns det naturligtvis mycket att kritisera både när det gäller resultat och process;
– Budgeten bygger sannolikt på en alltför optimistisk skattekraftsprognos. Risken är stor för en backlash när underskotten blir större än beräknat. Vad gör man nästa år när valårsbudgeten ska spikas och behovet av åtstramningar blir alltför uppenbara?
– Misslyckandet när det gäller miljöfrågorna och den gröna skatteväxlingen, inklusive spelet om bensinskatten var beklämmande. Vänsterpartiets hållning där präglades av hållningslöshet, prestige och sandlådementalitet. Sen tycker jag att Karin Svensson-Smith överdriver konsekvenserna – 25 eller 19 öres bensinhöjning saknar i realiteten betydelse för koldioxidutsläppen.
– Ansvarsfrågorna och förankringsprocessen när det gäller budgeten är otydliga. De många telefonmötena med partistyrelse och distriktsordförande blir en skendemokratisk process som i värsta fall riskerar att försämra resultatet, men i vart fall tar onödig kraft och skapar onödiga konflikter.

En inte helt oväsentlig diskussion gäller naturligtvis hur vänsterpartiet och miljöpartiet ska förhålla sig taktiskt till regeringen och det stora (s)amarbetspartiet. Min enkla filosofi är att liten och ensam är svag. Två små (partier) som är sams har större möjlighet att pressa den (s)tore än om de två mindre ”kivas” och konkurrerar om det större partiets gunst. Jag inser naturligtvis att det måste finnas ett ömsesidigt intresse och ett gemensamt synsätt mellan miljöpartiet och vänsterpartiet för att detta ska vara möjligt. Och kanske är inte miljöpartiet intresserat eftersom man haft en annan position som vågmästarparti. Frågan är emellertid hur länge som den fiktionen kan upprätthållas? Och jag undrar om ett sådant samarbetsupplägg och sådana sonderingar med miljöpartiet överhuvudtaget har gjorts?

Den viktigaste diskussionen gäller dock hur samarbetet ska utvecklas mera långsiktigt och om detta överhuvudtaget är möjligt. Alltfler inser att nuvarande situation är ohållbar och underläget i förhandlingssituationen är besvärande stort.

Med en tydlig borgerlig uppmarsch och samsyn cementeras blockpolitiken och behovet att trygga nuvarande samarbete ökar hos regeringen. Det gäller att utnyttja den situationen och redan nu ta upp diskussioner om hur en gemensam plattform ska se ut! Och det gäller att göra det tydligt att det finns två regeringsalternativ – en borgerlig fyrklöver och ett vänsteralternativ med tre partier företrädda i regeringen.

Alternativet för vänsterpartiet lär vara att bli en ropande röst i öknen och att ändå i parlamentet aktivt eller passivt – beroende på valresultatet – stödja en s-mp-regering för att undvika regeringskris och nyval under mandatperioden. Allt resonemang bygger naturligtvis på att det går att förhindra en borgerlig valseger, vilket definitivt inte är avgjort på förhand.

Björn Grip
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Nu måste arbetarrörelsen begrava drömmen om hemmafrun! Svensk politik behöver bli både rödare och grönare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
september 2004
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: