Det finns ett lokalt handlingsutrymme

september 5, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Tommy Hamberg, kommunalråd i Eskilstuna och gruppledare för vänsterpartiet i Sv. Kommunförbundets ledning söker formerna för ett starkt lokalt engagemang och ledarskap i syfte att stimulera tillväxt och därigenom möta det hot om marginalisering och utanförskap som globaliseringen ställer lokalsamhället inför.
Vad menar vi med tillväxt och behövs den? Detta diskuteras allt mer samtidigt som regeringen har som mål att alla delar i landet ska agera för en lokal och regional tillväxt genom de länsavtal som arbetats fram. Vardagen i många delar av landet är dock präglad av tillbakagång. Detta är naturligtvis ett uppenbart problem. Kanske ska fokuseringen på tillväxt i ett lokalsamhälle tonas ner. Den riskerar annars att bevara tanken på kommuner och regioner som slutna system utan samband med omvärlden och innebär också att vi riskerar dölja andra långsiktiga förändringar som ger nya möjligheter åt lokalsamhället.

Oavsett synen på tillväxt eller inte så är jag övertygad om att det fordras är lokal utveckling som kan engagera. Det fordras idéer om en god framtid. Det bör nog mer handla om förnyelse och modernisering än om tillväxt i dess vanliga betydelse. Moderniseringen måste handla om ett samhälle som följer med och som kan anpassa sig till tvingande krav från omvärlden, samtidigt som man förmår att använda det handlingsutrymme som finns lokalt.

När kommuner och regioner blir än mer ihopkopplade med varandra och omvärlden, kommer deras storlek att spela mindre roll. Den storlek som många menat varit ett klart plus blir mindre viktigt därför att den enskilda platsen ändå är så integrerad med omvärlden. Det avgörande blir istället om det finns externa nätverk som ger kraft åt modernisering i vid bemärkelse. Nätverk som måste användas aktivt i den planering som lägger grund för det goda och väl fungerande lokalsamhället.

Jag är också övertygad om att ska detta bli verklighet, oavsett var i landet vi bor, behövs ett gott lokalt ledarskap. Ett ledarskap som måste omfatta såväl den politiska ledningen som andra delar av samhället, exempelvis det lokala näringslivet. Det gäller att stimulera moderniseringen i form av ett in- och utflöde av människor, kunskaper och idéer. Det lokala ledarskapet måste också ge all planering en tydlig ekologisk och social inriktning. Kommuninvånarna är de som tillsammans har alla kontakter och kunskaper – hur främjar vi deras utbyte av kontakter genom den fysiska miljöns utformning och anpassning, hur förändrar vi våra institutioner så att de blir mer välkomnande, hur engagerar vi fler människor i lokala aktiviteter? Det blir de viktiga frågorna att besvara.

Det finns många lokala exempel på att ledarskapet klarat att gå i denna riktning. Det finns ett lokalt handlingsutrymme. Det finns möjligheter att mobilisera människor för att möta hotet om marginalisering och utanförskap som globaliseringen ställer lokalsamhället inför. Frågan är mer om vi har denna insikt eller om vi redan gett upp för alla argument om att välfärdsuppdraget kräver större kommuner och regioner.

Tommy Hamberg
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vår miljöpolitik är för kraftlös Jag ringer i larmklockan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
september 2004
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggare gillar detta: