Vi ska inte kräva ministerposter – vi ska dela ut dem!

augusti 23, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta och ledamot av vänsterpartiets Partistyrelse kommenterar partiets utvärdering av regringssamarbetet mellan s, v och mp. Och vill gå på offensiven inför valet 2006.
Ganska många på olika nivåer i Vänsterpartiet har deltagit i att utvärdera de två första åren av samarbetet med s och mp på riksnivå.

Det gemensamma dokumentet som ligger till grund för denna utvärdering är det sk 121-punktsprogrammet, men för Vänsterpartiets del självklart också relationen mellan faktiska resultat, 121-punktprogrammet men också våra egna ambitioner som de uttrycks i valplattform mm.

Det synes finnas en ganska stark majoritet för att vår ambition ska vara att fullfölja samarbetet mandatperioden ut, men helst med förbättrade arbetsvillkor. Jag bedömer, utan att göra någon exakt ”body-count”, att flertalet dock också anser (och inser) att med en motsvarande parlamentarisk situation så är detta dock ingen modell för ännu en mandatperiod.

Jag delar den åsikten dels för att det i sak inte gynnar en vänsterpolitik att vara regeringsunderlag (ett underlag ligger ju ganska platt?) utan att vara med i regeringen. Dels för demokratins skull. Det ska vara möjligt att utkräva ansvar av dem som styr landet och med detta förhållande vi nu har är det svårt veta om v och mp ska räknas som regering eller opposition.

Sedan har jag personligen väldigt svårt förstå dem som anser det vara oförsynt av mp när de kräver ministerposter – dem som vi inte vill ha. Man ska komma ihåg att valplattformen uttalar att vi vill medverka i en vänsterregering och alla de villkor som sedan räknas upp är EU-relaterade – men inget handlar om utträde. Och nu när EMU- frågan är desarmerad
kanske vi rent av kunde försöka resonera ihop oss om de andra två, flykting- och försvarspolitiken. Omöjligt verkar det inte vara även om även min bedömning är att det av olika skäl inte är aktuellt för denna valperiod. Men diskussionen inom och utom Vänsterpartiet måste starta nu, för den händelse vi får en parlamentarisk situation som liknar den vi nu
har.

Och som kanske bekant är så har jag ett offensivt motto; vi ska inte kräva ministerposter – vi ska dela ut dem…!!

Stig Henriksson

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Arbetslinjen säkrar välfärden Vetenskap och feminism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: