Lär av det tyska underifrånperspektivet

augusti 15, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Tord Andersson, lokal vänsterpartist i Eskilstuna manar vänsterpartiet att lära av de tyska socialdemokraternas regeringssamarbete med de gröna. För arbetarklassens skull.
I Tyskland, ett land som under förbundskansler Gerhand Schrödrer i samarbete med det gröna partiet, pågår just nu en stor debatt om hur samhällsekonomin ska föras. Det gröna partiet i Tyskland samregerar med en socialdemokratisk regering som för en politik där det stora folkflertalet ser ut att bli de stora förlorarna. Missnöjet bland majoriteten av de personer som kommer att få det sämre har vuxit i styrka. En protestvåg som liknar det gamla missnöjet med DDR-regimen börjar ta form. I östra Tyskland samlades drygt 40 000 människor den 9 augusti för att visa sitt missnöje.

Den forne socialdemokratiske partiordförande Oscar La Fontane säger sig på fullaste allvar vara beredd att ansluta sig till ett nytt arbetarparti som är under diskussion i Tyskland. Hur det blir med detta partiprojekt är det ännu för tidigt att uttala sig om. Men enbart debatten om att formera ett ”nytt parti” är väldigt intressant.
De tyska arbetsgivarna bedriver en kampanj om lokal lönedumpning. Det innebär att arbetare och tjänstemän ska jobba längre arbetsvecka utan att få något lönetillägg. Svensk näringsliv hakar genast på och vill föra samma debatt även i vårt land.

Vad vill då (våra egna) socialdemokrater? Det är en klassisk fråga som ställts tidigare. I dagarna får vi veta att socialdemokraterna vill utöka samarbetet med miljöpartiet. Det började under politikerveckan på Gotland tidigare i somras och kommer nu att följas upp med ytterligare seminarier.
Miljöpartiet anser det vara onaturligt att stödja en minoritetsregering utan att få ministerposter. En åsikt jag tycker naturlig. Frågan är om och när vänsterpartiet vill hoppa på detta tåg. Oavsett innehållet i politiken måste vi våga föra fram tankegångar i samma riktning. Annars hamnar vi i ett underläge som på sikt inte gynnar folkflertalet. Endast genom att sätta press på arbetarrörelsens största parti kan det bli meningsfullt att föra en politik som ger utrymme för den enskilde individens rätt till social trygghet.
Vill vi slippa få en situation som påminner om den tyska är det viktigt med en stark social rörelse som vågar se, och protestera, mot ”nyliberalismens EU”.

Är det så att socialdemokraterna genom sin flört med miljöpartiet vill genomdriva sin anpassning till nuvarande EU-styrelse är det hög tid för vänsterpartiet att ta initiativ till en annan inriktning av regeringspolitiken. Vill partiet det blir det nödvändigt att göra som tyskarna. Att samsas och förbereda en ny politik, en arbetarpolitik, för social rättvisa. En politik som träffar mitt i prick mellan en socialdemokratisk EU-anpassad linje samt en miljöpartistisk regeringsmedverkande politik. En politik som vågar se att det fortfarande finns en skiljeväg mellan kapital och arbete.

Vänsterpartiet får inte stå vid sidan om och se på hur (s), i samförstånd med (mp) försöker bedriva en politik som inte gagnar den svenska arbetarklass som socialdemokraterna ivrigt försöker framställa sig som en garant för. Lär av det tyska underifrånperspektivet!

Tord Andersson
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Rapport från Lund Arbetslinjen säkrar välfärden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: