Framtiden finns i bred rörelse av röda, gröna, feministiska och internationalistiska krafter.

augusti 5, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Framtiden finns i bred rörelse av röda, gröna, feministiska och internationalistiska krafter. Det gäller i Sverige, i Europa och i världen. Lägg ner partiegoismen Lindell och anslut dig till en växande rörelse, skriver Johan Lönnroth och Karin Svensson Smith. Bägge är styrelseledamöter i Vägval Vänster. Artikeln är också publicerad i dagens nummer av Norrköpings Tidningar.
Miljöpartisten Jens Lindell har i en tidigare artikel publicerad i Norrköpings Tidningar och på Vägval Vänsters hemsida gett uttryck för att han ogillar att vi är några vänsterpartister som tycker att de tre partier som ingår i nordiska gröna vänstergruppen (Nordic Green Left) i EU-parlamentet hör mer hemma i den gröna gruppen där än i den grupp vi tillhörde den förra mandatperioden, den förenade vänstergruppen. Det står honom självklart fritt att tycka det, men vi undrar lite över varför han är emot en förstärkning av de gröna. Är det kanske så att Lindell helt enkelt ogillar att hans parti får konkurrens av ett annat svenskt parti bland de gröna?

Först ett par ord om Lindells sätt att använda begreppet vänster, som han tydligen sätter likhetstecken mellan att gå åt vänster och att bli mer kommunistisk. Vi har en närmast motsatt definition av vänsterbegreppet: de som kallar sig kommunister är i genomsnitt mer åt höger, d.v.s. de är mer konservativa och mindre radikala, jämfört med oss som föredrar att kalla oss vänstersocialister eller frihetliga socialister. Studera till exempel hur det grekiska kommunisterna röstar i EU-parlamentet, de hamnar i sociala och gröna frågor oftare ihop med högern än de övriga i den förenade vänstern.

Lindell skriver att partier med olika ”röda nyanser” inte hör hemma i en grön parlamentsgrupp! Vi hoppas och tror att detta är en ganska extrem ståndpunkt bland andra miljöpartister i Sverige och än mer extremt är det bland andra gröna partier i EU. Är Lindell således emot att det holländska Groen Links är med i den gröna gruppen och att danska Socialistiskt Folkepartis representant Margreta Auken nu också blir med där? Han måste också då vara på kontrakurs mot de tyska, franska och andra gröna partier, som gett hela NGL-gruppen mycket generösa bud i förhandlingarna om ett gruppbyte inte bara för SF, utan också för svenska Vänsterpartiet och finska Vänsterförbundet.

Innan mp hade bildats i början på 1980-talet var dåvarande vpk det politiska alternativet för oss som ville stoppa kärnkraftsutbyggnaden, satsa på järnväg i stället för motorvägsbyggen, stoppa gifterna i jord- och skogsbruket, etc. I de flesta kommuner och landsting röstar v och mp lika i frågor av relevans för miljön. Även om synen på kollektivtrafik är lite olika, finns det i v ett seriöst arbete för att minska transportsystemets miljöbelastning. Det räcker inte med tilltro till individen; samhällsplanering, kollektivtrafik och skatter måste underlätta för människors möjlighet att göra ett bra miljöval. Hellre än att fokusera på det som skiljer partierna åt, vill vi genom ett konstruktivt samarbete stärka de krafter som är nödvändiga för att ställa om till hållbar utveckling i Sverige, i EU och i resten av världen.

Om oss som Lindell kallar ”vänsterns förnyare” verkligen uppriktigt anser oss vara gröna vill han trösta oss med att det redan finns ett bra partialternativ, nämligen mp. Det var ju generöst. Men vi tröstas mer av att vi vet att det finns miljöpartister som är betydligt mer intresserade av ett fördjupat rödgrönt samarbete än vad Lindell verkar vara. Framtiden finns i bred rörelse av röda, gröna, feministiska och internationalistiska krafter. Det gäller i Sverige, i Europa och i världen. Lägg ner partiegoismen Lindell och anslut dig till en växande rörelse.

Johan Lönnroth och Karin Svensson Smith
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Mer mål och medel och allmännyttan Rapport från Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: