Mer mål och medel och allmännyttan

augusti 4, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Kommunen ska ha sina bostadsbolag för att hyresgästerna ska ha bra boende, bra miljö både ute och inne, handikappanpassade miljöer och framför allt: Känna att detta hus, detta område, detta bolag är mitt – här har jag inflytande, här kan jag påverka, skriver Carin Högstedt (v), kommunalråd i Växjö, med anledning av tidigare inlägg från Jonas Olofsson och Stig Henrikson.
Stig Henriksson skriver 23 juli om hur fel det kan bli när mål och mede blandas ihop. Han använder allmännyttan i Fagersta som exempel. Här är ett bidrag från Växjöhorisont.

Vi har en ständigt återkommande debatt i Växjö fullmäktige om att sälja ut eller ej vår stora allmännytta. Frontlinjerna är givna. Moderaterna vill sälja ut (när de är i opposition i alla fall), s+v+mp-majoriteten vill inte. Övriga partier vill sälja delar av beståndet tror jag mig kunna lista ut.

Retoriken är närmast liturgisk – förutom att undertecknad brukar drista sig att tala om att ägandet i sig är inget självändamål. Kommunen ska ha sina bostadsbolag för att hyresgästerna ska ha bra boende, bra miljö både ute och inne, handikappanpassade miljöer och framför allt: Känna att detta hus, detta område, detta bolag är mitt – här har jag inflytande, här kan jag påverka! Vad är annars poängen med ägandet? Om det inte är någon skillnad på en kommunal och en privat fastighetsägare… Det brukar inte föranleda några
direkta kommentarer. Till saken hör att vi har mycket bra bostadsbolag i kommunen med bra miljöer och relativt låga hyresnivåer.. Så det finns ingen anledning att sälja ut. Trots det måste man enligt min mening vara aktiv och ständigt förbättra bolagens arbete för att kunna motivera det kommunala ägandet.

För ett par år sedan skrev några av oss V-partister i fullmäktige en motion om att förbättra hyresgästernas inflytande över sina bostadsområden. Vi föreslog att man skulle ge hyresgästerna möjlighet att för en symbolisk summa köpa en aktie i bolaget och med den i handen kunna delta i bolagsstämmorna och göra sin röst hörd om allt som bolaget sysslar med. Vi föreslog också offentliga bolagsstämmor. Med en aktie i Volvo har man rätt att gå på bolagsstämmor, yttra sig och få svar på sina frågor. Så varför inte i Växjöhem?

Partikamrater muttrade. När motionen kom till fullmäktige kallades den ”stolpskott” av ledande socialdemokrat. Måhända var det inte världens bästa idé det där med aktien men syftet var ju faktiskt gott. Ryktet gick överlandet.
-Jaså, vänstern i Växjö vill sälja ut allmännyttan?!

Dock är det sällan meningslöst att driva förslag. Numera har Växjö kommuns bostadsbolag, som är flera stycken, offentliga boslagsstämmor. Alla är välkomna, hyresgäster och andra! Ytterligare ett exempel på att allmännyttan kan vara föredöme i bostadspolitiken.

Carin Högstedt

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

Auken förklarar sitt val! Framtiden finns i bred rörelse av röda, gröna, feministiska och internationalistiska krafter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: