Låt solidariteten blomma i alla former!

augusti 4, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Eva Zetterberg, svensk ambassadör i Nicaragua uppmanar den ”gamla” vänstern att ta sitt ansvar för ett modernt solidartietsarbete.
Jag har ägnat många år till att driva frågan om att öka det svenska biståndet, både via FN, Sida och enskilda organisationer. Det känns viktigt att vi nu snart är i fatt enprocentmålet och att det svenska biståndet internationellt ligger mycket högt. Efter ett år på ambassaden i Managua, ett av Sveriges programländer med bistånd på cirka 300 miljoner om året känns det helt rätt.

Våra insatser med stark tonvikt på demokrati, mänskliga rättigheter, hälsosektorn, jordbruk men i allt högre grad inriktad på sektor och budgetstöd till regeringen känns helt rätt. Efter att ha varit ute med barfotajurister, ansedda byinnevånare som medlar i enklare konflikter, invigt små polishus på landet eller träffat primärvårdssjukvårdare som med med hjälp av nya motorbåtar kan sköta mobil mödravård i avlägnsa byar känner man sig nöjd över att svenska skattepengar kommer fram och används rätt.
Samtidigt är det uppenbart att inriktningen som beslutet som riksdagen tog i december om hur den globala utvecklingen måste befrämjas genom alla politikområden är helt nödvändig. Förom inte handelspolitiken, skuldavskrivningarna, krigsmateriexporten oich migrationsfrågorna tas in i sammanhanget så kan inte biståndet rätta upp det som förloras på andra områden.

Allt mer har jag dock märkt att gamla vänskapsband mellan människor, yrkesgrupper och solidaritetsrörelser har fallit i träda. Under 80-talet stod Nicaragua efter sandinisternas revolution högt i kurs hos vänstern. Från Sverige reste kulturarbetare, sjukvårdsarbetare och många många andra i tät trafik och relationerna utvecklades.Idag finns ca 30 svenska enskilda organisationer i Nicaragua, som Forum Syd, Diakonia, UBVoch Vänskapsförbundet Sverige -Nicaragua, som utför ett viktigt arbete. Hemma i Sverige finns ytterligare några föreningar kvar, men omfattningen är betydligt lägre. Intresset i Sverige för Nicaragua har ersatts av andra angelägna mål. Samtidigt är intresset för Sverige i Nicaragua minst lika stort som förr. Det är viktigt att inse att biståndssamarbetet inte utesluter vänskaps och solidaritetsarbetet. Båda behövs.

För min del ser jag det som en viktig uppgift att blåsa liv i gamla band och upprätta nya mellan Sverige och Nicaragua. Ett exempel är musikgruppen Mejía Godoy som varit verksam sedan före revolutionen 1979 och med sina insatser befrämjat folklig kultur i kombination med sociala insatser runt om i landet som nu vill göra turné nästa sommar i Sverige och få återuppta sina kontakter med kulturhus och musikälskare i Sverige. Till det behövs många entusiaster som hjälper till så att det blir möjligt.
Ett annat är att ön Ometepe i Nicaraguasjön vill få Gotland till vänö. Just nu befinner jag mej i sommarhuset på Gotland och ska bland annat följa upp breven till landshövdingen och kommunstyrelsen.
Ett tredje är de nicaraguaner som arbetar inom hälso-och sjukvård och som vill ha kontakter med kollegor i Sverige. Jag hoppas förstås att dessa initiativ kommer att lyckas och sprida ringarna på vattnet.

För oss som länge varit verksammma inom vänstern eller solidaritetsrörelser är det nu dags att se till att vänskap och samarbete mellan människor, i olika länder och kontinenter utvecklas eller återuppväcks. Formerna kan med fördel vara nya och vi kan förstås dra nytta av ny teknik- men känslorna kan med fördel vara detsamma. Den ”gamla” vänstern har ett ansvar – kom med och få fart på solidaritetsarbete i vår tid! 

Eva Zetterberg

Ambassadör Managua
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vänsterpartiet inget grönt parti Auken förklarar sitt val!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,010 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: