Auken förklarar sitt val!

augusti 4, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Nyheten om att danska Socialistisk Folkepartis nyinvalda representant i EU-parlamentet, Margerete Auken, föredrar ett samarbete med den gröna gruppen i Bryssel, framför den röd-gröna har väckt uppmärksamhet här på Vägval Vänster. Här ger Margarete Auken sin egen förklaring till val av partigruppstillhörighet.
Da jeg for en måned siden blev valgt som sf’s nye medlem af europaparlamentet, skete det efter en valgkamp ført på temaerne global ansvarlighed, miljø, solidaritet og menneskerettigheder. Min valgkamp blev ført på grundlag af det eu valgprogram som sf’s landsmøde vedtog i efteråret 2003. Et rødt og et grønt program som jeg til fulde står inde for.

Efter valget til parlamentet har jeg også skulle vælge hvilken gruppe jeg vil sidde i. Der er flere rød-grønne partier i europaparlamentet der ligner sf. De rød-grønne partier findes fordelt i gue-gruppen og den grønne gruppe. Sf har været medlem af gue/ngl-gruppen de seneste ni år. Før det sad lilli gyldenkilde i den grønne gruppe som hun følte sig fuldt i overensstemmelse med også på social- og ar-bejdsmarkedsspørgsmål. Dette gælder stadig. Den grønne gruppe stemmer som sf og er for eksempel stærke modstandere af servicedirektivet.

Valg af gruppe er en beslutning der træffes af sf – ikke af mig alene. Sf’s hoved-bestyrelse har på sit møde d.11. Juni med 1 stemmes overvægt besluttet at jeg skal sidde i gruppen af venstrefløjspartier: gue/ngl gruppen.
Jeg har imidlertid besluttet at gå imod hovedbestyrelsens beslutning og melder mig ind i den grønne gruppe i europa-parlamentet. Det har ikke været nogen let beslutning og naturligt nok har det afstedkommet mange spørgsmål som jeg gerne vil besvare her.

Mit valg

De tungtvejende grunde til at vælge den grønne gruppe har for mig været følgende:

Gennem hele valgkampen har jeg ført en klar kampagne på temaer som vedva-rende energi (ikke atomkraft), miljø og globalt ansvar i form af for eksempel hurtig afvikling af eu’s skadelige landbrugsstøtteordning. Den grønne gruppe ligger på linie med denne politik, som er en central del af sf’s valgprogram. Det gør gue/ngl gruppens flertal desværre ikke.

90% af de grønne mep’er anser sig for at være til venstre for socialdemokratiet og de fører samme røde arbejdsmarkedspolitik som vi. Der er altså intet belæg for at sige, at den grønne gruppe ikke også er rød.

Jeg er helt overbevist om at sf’s politik har bedst mulighed for at blive gennem-ført i den grønne gruppe. Under alle forhandlinger med den grønne gruppe har de accepteret sf’s krav til politikken – noget gue/ngl ikke har kunnet.

Efter valget er gue/ngl gruppen udvidet med blandt andet de tjekkiske kommunister der ikke aktivt har taget afstand til fortiden. Heller ikke deres opfattelse af nutiden stemmer særligt godt overens med sf’s politik. Eksempelvis er de mere end tøvende når det handler om at tage afstand fra ruslands grusomme ageren i tjetjenien. Jeg mener ikke at sf – der jo netop er opstået som en reaktion på kommunismen – hører hjemme i sådan en gruppe.

Hvorfor sagde jeg ikke noget om gruppetilhørsforhold inden valget?
Jeg er af nogle blevet kritiseret for ikke at have meldt tilstrækkeligt klar ud om min holdning til gue/ngl og den grønne gruppe. Det er rigtigt at spørgsmålet om gruppetilhørsforhold ikke blev nævnt før jeg blev valgt som spidskandidat. Det skyldes ganske simpelt at det ikke har været et emne på det tidspunkt. Havde man på diverse opstillingsmøder spurgt ind til min holdning, ville jeg på ingen måde have lagt skjul på den. Men det skyldes også at vi in-den valget ikke kunne vide hvordan gue/ngl gruppe kom til at se ud. Der var en vis chance for at den ville ændre sig i en mere positiv retning, men det er desværre ikke sket, og derfor har jeg definitivt valgt denne gruppe fra. Endelig har jeg under selve valgkampen været nødt til at lade alle muligheder stå åbne for ikke at svække sf’s forhandlingsposition – blandt andet gik vi ud fra at der var en reel forhandlingsvilje hos de andre nordiske partier om en samlet tilslutning til de grønne i lighed med den ngl i dag har til gue. Det ville derfor ville det have været meget uklogt at melde alt for bombastisk ud inden valget. Når det er sagt, så har jeg hver eneste gang jeg direkte er blevet spurgt, sagt at jeg helst ville sidde i den grønne gruppe. Jeg har ikke forsøgt at holde noget skjult, og jeg er sikker på at ingen har været i tvivl om hvor jeg stod.

Hvorfor har jeg valgt at fastholde mit mandat?
Min første reaktion på hb’s beslutning om at sætte mig i gue/ngl gruppen var at nedlægge mit mandat. Jeg har før trukket mig ud af sammenhænge hvor jeg blev stemt ned og truer normalt med at blive – ikke med at gå! Det kunne imidlertid ikke lade sig gøre i dette tilfælde, hvor næsten 74.000 stemmer på mig personligt ikke blot kunne tilsidesættes. Sådan ville det ellers tage sig ud hvis jeg trak mig. Rigtig mange mennesker – både i og uden for sf – har skrevet til mig i de seneste dage for indtrængende at opfordre mig til at fastholde mit mandat. Jeg har været utrolig glad for alle disse tilkendegivelser. De har samtidig overbevist mig om at det ville være forkert at svigte de mennesker der har stemt på mig ved at give op inden jeg var begyndt. Langt de fleste har samtidig tilskyndet mig kraftigt til at holde fast ved de grønne – det var jo den politik sf og jeg førte valgkamp på.

Betyder det en afslutning på samarbejdet med de nordiske partier?
Det var en stor skuffelse for mig at der – da det kom til stykket og vi faktisk kunne får vores ngl-krav opfyldt hos de grønne – ikke var ringeste interesse i at for-handle. I den situation fandt jeg og dem i ledelsen der støttede mig – at hensynet til vores politik måtte komme i første række. Vi er stadigvæk selvstændige partier, og ingen hos gue kommer os nærmere end det svenske venstreparti der mere minder om f.eks. Enhedslisten end om sf. Venstreforbundet i finland er os ganske vist meget nærmere men det gælder ikke partiets mep. Det nordiske samarbejde ophører imidlertid ikke fordi jeg går i den grønne gruppe. Mit nordiske hjerte banker varmt endnu og jeg vil gøre alt hvad der står i min magt for at holde sammen på og styrke det nordiske samarbejde.

Betyder mit valg af den grønne gruppe at jeg ikke er rød/grøn men kun grøn?
Nej, nej og atter nej! Jeg er og bliver hamrende rød. Der er intet hos de grønne de forhindrer mig i at føre en ægte rød politik – og det har jeg tænkt mig at gøre. En af mine vigtigste mærkesager er miljø – den sag bliver lettest fremmet hos den grønne gruppe – men miljø har også en absolut rød side. Den dybeste sociale kløft er den vi har skabt ved vores grådige rovdrift på naturens ressourcer. Både fordi vi ved denne adfærd overlader regningen til vores børnebørn, og fordi den – blandt andet i kraft af landbrugsordningerne – tvinger millioner af fattige til at drive rovdrift på naturen og dens ressourcer. En rød politik er for mig det samme som en demokratisk politik. Derfor kan jeg ikke acceptere at skulle sidde i samme gruppe som blandt tjekkiske og græske kommu-nister, der aktivt har støttet diktaturer.

Kan man regne med at jeg vil repræsentere sf i europa-parlamentet?
Det er fra visse sider blevet mere end antydet at man på grund af min beslutning om at trodse hb ikke kan regne med at jeg vil føre sf’s politik i parlamentet. Og at jeg ikke respekterer demokratiet i sf. Det er forkert. Grunden til at jeg trodser hb er netop at jeg er blevet valgt på sf’s valgprogram. Det er et program som jeg efter min bedste overbevisning har størst muligheder for at få gennemført i den grønne gruppe. Og derfor har jeg valgt gue/ngl gruppen fra. Hvis jeg sidder i gue/ngl vil jeg få problemer med blandt andet den del af vores valgprogram der omhandler en afskaffelse af eu’s landbrugsstøtte samt med vores beslutning om at være imod atomkraft. Selvfølgelig kan jeg altid arbejde for sf’s politik, men det er langt vanskeligere når man er alene end når man er i en levende politisk gruppesammenhæng. Man bliver mange gange så stærk. Jeg har i min beslutning skullet tage hensyn – ikke ”bare” til sf’s hovedbestyrelse men også til sf’s landsmøde og til vælgerne. Sf’s hovedbestyrelse har imidlertid valgt at se bort fra at sf’s landsmøde har valgt en eu-politisk linie der peger i en anden retning end den retning som gue/ngl gruppen går i. Hovedbestyrelsen har også valgt at se bort fra at jeg i gue/ngl gruppen vil have dårligere muligheder for at gennemføre de mærkesager, som jeg er blevet valgt på.

Jeg mener at landsmødets og vælgernes beslutning må veje tungest. Derfor har jeg valgt den grønne gruppe.

Margerete Auken
Annonser

Entry filed under: Vänstern och EU.

Låt solidariteten blomma i alla former! Mer mål och medel och allmännyttan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
augusti 2004
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d bloggare gillar detta: