Vänsterpartiet inget grönt parti

juli 28, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Jens Lindell, informationssekreterare för miljöpartiet i Östergötland, är kritisk till att Johan Lönnroth och flera andra vänsterpartister vill att vänsterpartiet lämnar den förenade vänstern i EU-parlamentet och istället ingå i den gröna partigruppen. Han menar att vänsterpartiet inte fyller de kriterier som krävs för att tillhöra den gröna gruppen. Jens Lindell menar också vänsterpartiet blivit mer kommunistiskt:
’’De befinner sig i ett parti som valt att åter svänga till vänster, där flera toppfigurer, inklusive ordföranden, öppet bekänner sig som kommunister’’, skriver Lindell.
Artikeln har tidigare publicerats i Norrköpings Tidning.
Många vänsterpartister, med Johan Lönnroth i spetsen, vill lämna den vänstergrupp som partiet tillhör i EU-parlamentet och i stället ingå i den gröna partigruppen. Orsaken är att det i samband med utvidgningen av EU tillkommit partier som ej fullt ut tagit avstånd från kommunismen.
Man kan känna sympati för den frenesi de visar för att tvätta ren partiets historia, med sitt ideologiska ursprung gemensamt med krafter som (utan jämförelser för övrigt) lett till kommunistiska förgrundsfigurer som Pol Pot, Mao och Stalin. Men de befinner sig i ett parti som valt att åter svänga till vänster, där flera toppfigurer, inklusive ordföranden, öppet bekänner sig som kommunister!
Denna vänsterminoritet vill, genom att försöka få in vänsterpartiet i den Gröna gruppen, stärka sina egna positioner som nydanare i partiet. Men vänsterpartiet är ett före detta kommunistiskt parti och EU-parlamentets Gröna grupp är, trots att där ingår medlemspartier med vissa vänstersympatier, i grunden en grön parlamentsgrupp och partier med olika röda nyanser hör inte hemma där!

De måste inse att ett miljöintresse hur ärligt detta än är gör inte ett parti grönt! Den gröna rörelsen har en tilltro till individen, dess förmåga och vilja, som är fjärran från de socialistiska partiernas, och har en övertygelse att unika problem kräver unika lösningar, till skillnad från vänsterpartiernas systemlösningar som bara skapar nya problem, när de försöker lösa gamla. Vänsterpartiets nydanare borde kanske istället försöka få med partiet i den socialdemokratiska EU-gruppen, där de ideologiskt borde känna sig mer bekväma, eftersom de på hemmaplan försöker mest framstå som socialdemokrater av ”det gamla slaget”.

Men, icke att förglömma, dessa nydanare med sina stora ambitioner är en minoritet på tillbakagång inom sitt parti och man måste nog inse att det nuvarande vänsterpartiet ännu hör mest hemma i EU-gruppen ”Den förenade vänstern” tillsammans med kommunister och med de andra före detta europeiska kommunistpartierna.
För även om man beundrar den vilja som vänsterns nydanare använder för att förändra partiet så påminner det klena resultat de uppnår mest om en märklig kombination av Lady Macbeth och Don Quijote när de både skäms för sitt förflutna och naivt kämpar förgäves för att skapa sig en framtid i sin oförstående omgivning.
De kommer säkerligen inte vinna mer internpolitisk terräng genom att försöka föra in partiet i Gröna gruppen men om vänsterns förnyare uppriktigt anser sig vara gröna så kan jag trösta med att det redan nu finns ett bra partialternativ, utan ett förflutet man behöver skämmas för, nämligen Miljöpartiet de Gröna.

Jens Lindell
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Hur förändra välfärden ? Låt solidariteten blomma i alla former!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juli 2004
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggare gillar detta: